Σε έναν νέο κύκλο σκληρών προκλήσεων με άμεση αντανάκλαση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εισέρχεται η ελληνική οικονομία παρακολουθώντας από κοντά τα κύματα αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού στη σκιά του lockdown στη Σανγκάη, έως την ενεργειακή κρίση με τις κλιμακούμενες απειλές Πούτιν και το νέο γύρο διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Επί του παρόντος το οικονομικό επιτελείο παραμένει στην αισιόδοξη όχθη. Προετοιμάζεται να αναθεωρήσει καθοδικά το ρυθμό ανάπτυξης στο 3% από 4,5% με τις νέες προβλέψεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα αποστείλει εντός των ημερών στην Κομισιόν και να ανεβάσει το μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 5,5% όταν σε επίπεδο εναρμονισμένου δείκτη προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο μόλις 0,8%.
Τότε κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει το νέο εφιαλτικό σκηνικό. Τώρα, η πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό 5,5% μπορεί να αποδειχθεί αισιόδοξη αν και η παρέμβαση που ετοιμάζεται στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας στόχο έχει να περιορίσει και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία από το άλμα του κόστους του ρεύματος.
Το οικονομικό επιτελείο έχει μπει σε τροχιά εντατικών συσκέψεων ώστε να διευθετηθούν οι δύσκολες τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος που στόχο έχει σε πρακτικό επίπεδο να υπάρξει αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Χρειάζεται μια κατακλυσμιαία παρέμβαση» αναγνωρίζει στέλεχος με γνώση των διεργασιών και η κυβέρνηση αναζητά κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης του εγχειρήματος, από ευρωπαϊκά κονδύλια έως φόρο στα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων και κονδύλια του προϋπολογισμού ώστε να διαμορφώσει τους αμέσως επόμενους μήνες τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα τέτοια ώστε να μπορούν να εξοφληθούν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες όσοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ακόμα και να θέλουν είναι πρακτικά αδύνατο να εξοφλήσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.
Το εγχείρημα σχεδιάζεται χωρίς να ξεφύγει το έλλειμμα. Θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατο να παραμείνει αμετάβλητος ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ φέτος και πιθανότερο θεωρείται ο στόχος να κινηθεί προς το 2% του ΑΕΠ ενώ για το 2023 ο πήχης αναμένεται να τοποθετηθεί κοντά στο 0,8% με 1% του ΑΕΠ.
Όλα αυτά εφόσον δεν προκύψουν νέες ουσιαστικές ανατροπές στο διεθνές σκηνικό. Η Κριστίν Λαγκάρντ περιέγραψε χθες ένα σκηνικό έντονης αβεβαιότητας εκκινώντας από τις τιμές της ενέργειας και την εξέλιξη του πολέμου έως τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τους κινδύνους της πανδημίας. Λίγο αργότερα και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ έστελνε τα δικά της μηνύματα ανησυχίας χαρακτηρίζοντας τον πληθωρισμό ως έναν «ξεκάθαρο και υπαρκτό κίνδυνο» στον οποίο η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών με αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένα «τεράστιο πισωγύρισμα για την παγκόσμια ανάκαμψη».
Πηγή: Euro2day