Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

23.8 C
Nicosia
Τρίτη 29 Απριλίου 2025 | 15:33

«Όλα για τη ζωή μας»: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι του αλατιού στη διατροφή μας

Αναμφισβήτητα το αλάτι είναι ένα συστατικό στη διατροφή μας που δεν δίνει μόνο νοστιμιά αλλά έχει και θετικές ιδιότητες.

Τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή που αρχίζουμε να το υπερκαταναλώνουμε.

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να μας πουν με καμπάνιες που κάνουν ότι πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε καθώς αυτή σχετίζεται με απλά και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καλεσμένοι της εκπομπής «Όλα για τη ζωή μας» και του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ήταν η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια, Μαριλένα Γεραντώνη και ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Ξένος, όπου μίλησαν για τη σημασία του αλατιού στον οργανισμό και κατά πόσο επιβάλλεται να μειώσουμε την κατανάλωσή του.

Η Μαριλένα Γεραντώνη αποκάλυψε πως έχει υπόταση, κληρονομική, πράγμα που καθιστά για εκείνη τη λήψη του αλατιού πολύ βασική.

«Έχω πάντοτε ένα αλμυρό σνακ στη τσάντα, στο γραφείο μου. Ξυπνάω πολλές φορές με υπόταση, σηκώνομαι από το κρεβάτι και ζαλίζομαι» είπε.

Πρόσθεσε, πως προσπαθεί να το χρησιμοποιεί με φειδώ και έχει βγάλει εκτός της διατροφής της, το επεξεργασμένο αλάτι.

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Ξένος εξήγησε αρχικά πως όταν λέμε αλάτι μιλάμε για το χλωριούχο νάτριο, το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, του νευρικού συστήματος και του μυικού.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταναλώνουμε στις ενδεδειγμένες ποσότητες το αλάτι και να υπολογίζουμε πάντα ότι δεν μιλάμε μόνο για το αλάτι που βάζουμε εμείς στην τροφή μας, αλλά και αυτό που υπάρχει σε πολλές επεξεργασμένες τροφές», επισήμανε ο κ. Ξένος.

Στη συνέχεια, ο διατροφολόγος τόνισε πως οι τελευταίες συστάσεις λένε πως δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 5 γραμμάρια αλατιού (ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού) ημερησίως καθώς όλες οι τροφές, οι ακατέργαστες έχουν νάτριο.

Σημείωσε δε σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης επιβάλλεται να καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι.

Στην περίπτωση που υπερκαταναλώσουμε αλάτι, παρατηρούμε μία κατακράτηση υγρών, επίσης διψάμε πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!