Σημαντική αύξηση στις ισραηλινές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού σημειώθηκε κατά το έτος 2021, όπως προκύπτει από έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και δημοσιεύθηκε στον ισραηλινό Τύπο. Το νέο αξιοσημείωτο δεδομένο, που περιέχεται στην έκθεση του Κλάδου Εξαγωγών Στρατιωτικής Βοήθειας του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, είναι ότι μεταξύ των χωρών που αποκτούν ισραηλινό στρατιωτικό εξοπλισμό συγκαταλέγονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, οι δύο χώρες που έχουν εξομαλύνει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Αβραάμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συνολική αξία των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού, που ανήλθε σε 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το 7% προέρχεται από τις πωλήσεις προς τις δύο αυτές αραβικές χώρες του Κόλπου.
Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που παρέθεσε το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, το ύψος των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού του περασμένου έτους είναι το μεγαλύτερο από τη σύσταση του Ισραήλ. Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση στις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού κατά το έτος 2021, σε σχέση με το 2020 , σημείωσε αύξηση κατά 30%. Όσο για το τρέχον έτος, υπολογίζεται ότι εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, οι ισραηλινές στρατιωτικές εξαγωγές θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο.
Κυριότερος αποδέκτης των ισραηλινών εξοπλισμών κατά το έτος 2021 ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες, με τις στρατιωτικές συμβάσεις μεταξύ ισραηλινών εταιρειών και Ευρώπης να ανέρχονται στο 41%. Ακολουθούν οι χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας (34%), Βόρεια Αμερική (12%), Νότιος Αμερική (3%) και Αφρική (3%).
Το αντικείμενο των συμβάσεων πώλησης ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες χώρες διακρίνεται στους εξής τομείς: Το 20% των συμβάσεων αφορούσε πυραύλους, ρουκέτες και αντιπυραυλικά συστήματα. Το 15% αφορούσε υπηρεσίες τεχνικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ως προς τον χειρισμό των οπλικών συστημάτων. Το 9% σχετιζόταν με την τεχνολογία των μη-επανδρωμένων πτητικών μέσων (drones). Το 9% των συμβάσεων αφορούσε ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης πολεμικών αεροσκαφών και ραντάρ. Το 7% σχετιζόταν με οπλικά συστήματα εκτόξευσης και τέλος, οι πωλήσεις λογισμικών κυβερνοάμυνας καταλάμβαναν το 4% επί του συνόλου των ισραηλινών στρατιωτικών εξαγωγών.