17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 13:17

Εξαιρετικά ευάλωτη η κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ, ο Νετανιάχου ξανά στο πολιτικό προσκήνιο

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής του Ισραήλ, ύστερα από την αποχώρηση από την κυβερνητική παράταξη της Βουλευτού Ιντίτ Σίλμαν, στελέχους του κόμματος «Γιεμίνα» του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σε χθεσινοβραδινή πολιτική συγκέντρωση των κομμάτων της Δεξιάς στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, ο Νετανιάχου κάλεσε σε παραίτηση την κυβέρνηση των Μπένετ-Λαπίντ προκειμένου να διατηρηθεί η εβραϊκή φυσιογνωμία του κράτους.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Νετανιάχου στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάτε σπίτι σας, επειδή βλάπτετε τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους. Γυρίστε στα σπίτια σας, επειδή ζημιώνετε το εισόδημα των Ισραηλινών πολιτών. Πάτε σπίτι σας, επειδή ρημάζετε την Ιουδαία και τη Σαμάρεια (σ.σ. την Δυτική Όχθη) και βάλλετε κατά του εβραϊκού εποικιστικού κινήματος των νέων. Πάτε σπίτι σας, επειδή δείχνετε αδύναμοι έναντι του Ιράν και της τρομοκρατίας».

Αναφερόμενος στις αραβικές ένοπλες ενέργειες κατά Ισραηλινών πολιτών, που σημειώθηκαν κατά τον περασμένο μήνα, και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας νεαρών Αράβων κατοίκων της Ιερουσαλήμ μετά την έναρξη του Ιερού Μήνα του Ραμαζανίου, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «όταν η τρομοκρατία αντιλαμβάνεται την αδυναμία από δικής μας πλευράς, τότε σηκώνει κεφάλι. Όταν αντιμετωπίζει το σθένος μας, τότε σκύβει το κεφάλι».

Δεν είναι τυχαίο, είπε, «ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, όταν εμείς κυβερνούσαμε τη χώρα, ήταν τα δέκα καλύτερα χρόνια για την ασφάλεια του Ισραήλ, με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες από τη σύσταση του κράτους. Η περιοχή μας δεν ανέχεται τους ανίσχυρους. Οι γείτονές μας χτυπούν τον ανίσχυρο, ενώ με τον ισχυρό αποφεύγουν να αναμετρηθούν. Αυτός είναι ο κανόνας που ισχύει στη Μέση Ανατολή».

Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, «το Ισραήλ χρειάζεται μία κυβέρνηση δυνατή. Μια κυβέρνηση που θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, που θα εξουδετερώσει το Ιράν, που θα διατηρήσει την εβραϊκή παράδοση και που θα διασώσει το εισόδημα των πολιτών του Ισραήλ».

Αναφορικά στην απόφαση της Βουλευτού Ιντίτ Σίλμαν να αποχωρήσει από την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Νετανιάχου απευθύνθηκε σε άλλους Βουλευτές, οι οποίοι, παρά τις δεξιές τους ιδεολογικές καταβολές, συνεχίζουν να παραμένουν στις τάξεις της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής παράταξης, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Απόψε θυμίζω σε όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές, που εξελέγησαν χάρη στις ψήφους της Δεξιάς, ότι η θέση τους είναι εδώ μαζί μας. Θα τους δεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες, με πολύ σεβασμό, με μεγάλη εκτίμηση. Ο κόσμος σήμερα το πρωί ξύπνησε με τη χαρά ζωγραφισμένη στα μάτια τους. Η Ιντίτ Σίλμαν επέστρεψε στο σπίτι της – και αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στο δικό της σπίτι».

Ο Νετανιάχου κατέληξε λέγοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι οι μέρες αυτής της κυβέρνησης είναι μετρημένες. Βρίσκεται στο τέλος της πορείας της. Σύντομα, και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα, με κοινές προσπάθειες και με μεγάλη πίστη, με τη βοήθεια του Θεού και με τη βοήθεια τη δική σας, να επαναφέρουμε το Ισραήλ σε τροχιά προόδου και ευημερίας, σε μέρες ασφάλειας και ισχύος».

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν ο Αριέ Ντέρι, αρχηγός του θρησκευτικού κόμματος «Σιάς» των Σεφαραδιτών Υπερορθόδοξων Εβραίων, λέγοντας ότι «αυτή είναι η πρώτη φορά που βγάζω λόγο σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση. Γιατί ήρθα εδώ απόψε; Επειδή ο εβραϊκός χαρακτήρας του κράτους απειλείται. Για να μην συμβεί αυτό δίνουμε τη μάχη. Για να μη συμβεί αυτό δίνουμε την ψυχή μας».

«Θέλουν να καταστήσουν το Τείχος των Δακρύων σε τόπο ανίερο. Βρισκόμαστε απόψε εδώ για να θυμίσουμε σε αυτήν την κυβέρνηση ότι το μόνο πράγμα που μας ενώνει όλους απόψε είναι ο πόλεμος που εκείνη έχει εξαπολύσει κατά του εβραϊσμού, κατά των Γραφών, κατά της θρησκείας, κατά της τήρησης του Εβραϊκού Σαββάτου, κατά των διαιτητικών Ιερών Κανόνων, κατά του ιερατείου και όλων όσων σχετίζονται με τα εβραϊκά θρησκευτικά ιδεώδη», ανέφερε.

«Γι’ αυτό λοιπόν, με την βοήθεια του Θεού, σύντομα θα συστήσουμε νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου», πρόσθεσε.

Ο Ντέρι ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας το κόμμα «Νέα Ελπίδα» υπό την ηγεσία του τέως Βουλευτή του Λικούντ, Γκιντόν Σάαρ, να αποχωρήσει από την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας και να επανέλθει στις τάξεις της Δεξιάς για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου.

Τον λόγο έλαβε επίσης ο Μπετσαλέλ Σμότριτς, ηγέτης του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς» της εθνοθρησκευτικής Δεξιάς, που εκφράζει κυρίως την παράταξη των Εβραίων εποίκων, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή τελείωσε. Σας το λέω υπεύθυνα, αυτή η κυβέρνηση ανήκει πλέον στην Ιστορία».

Σύμφωνα με τον ίδιο «όποιος αναδείχθηκε στο βουλευτικό αξίωμα με τη βοήθεια των ψήφων της Δεξιάς, είναι υποχρεωμένος να θέσει σε προτεραιότητα το Ισραήλ και να βάλει το προσωπικό του συμφέρον σε δεύτερη μοίρα. Και όλοι μαζί, κατά την παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου, να συστήσουμε μία κυβέρνηση που να διέπεται από τις αρχές του σιωνισμού, του εβραϊσμού, με μόνο γνώμονα το καλό του Ισραήλ».

Η αιτία της κυβερνητικής κρίσης
——-

Χθες το πρωί, η Ιντίτ Σίλμαν, Βουλευτής του κόμματος “Γιεμίνα” του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, δήλωσε ότι «για θρησκευτικούς λόγους» αποχωρεί από τις τάξεις της συμπολίτευσης, δεν παραιτείται του βουλευτικού της αξιώματος και καλεί τα κόμματα της Δεξιάς να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση κατά την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο. Αιτία της παραίτησης της Σίλμαν είναι νομοσχέδιο, που εισηγήθηκε ο νυν Υπουργός Υγείας, Νιτσάν Χόροβιτς, ηγέτης του αριστερού δικοινοτικού κόμματος «Μέρετς», σύμφωνα με το οποίο θα είναι δυνατό, κατά την περίοδο του εβραϊκού Πάσχα, να χορηγούνται στα κρατικά νοσοκομεία τρόφιμα τα οποία δεν επιτρέπεται να καταναλώνονται κατά τη συγκεκριμένη θρησκευτική γιορτή.

Στην γραπτή δήλωσή της, την οποία υπέβαλε στην γραμματεία της Κνέσετ χθες το πρωί, η Ιντίτ Σίλμαν υποστηρίζει ότι μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση αντίκειται στον εβραϊκό χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους, επισημαίνοντας ότι είχε επανειλημμένα εκφράσει τις αντιρρήσεις της στα μέλη του κόμματός της, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ως επίσης και στον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ προσωπικά – πλην όμως, όπως ισχυρίσθηκε, οι εκκλήσεις της δεν εισακούονταν σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση συνεργασίας των Μπένετ και Λαπίντ είναι η πιο ετερόκλητη ιδεολογικά κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική Ιστορία της χώρας. Τα κόμματα που την συναποτελούν συγκεντρώνουν 58 έδρες ενώ οι τρεις Βουλευτές του αραβικού κόμματος «Ράαμ» στηρίζουν την κυβερνητική παράταξη, και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 εδρών επί των συνολικά 120 εδρών της Κνέσετ. Με την αποχώρηση της Ιντίτ Σίλμαν από την κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας, η κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, κατά πάσα πιθανότητα, και την δεδηλωμένη.

Οι αντιδράσεις των κυβερνητικών στελεχών
—————-

Η δήλωση παραίτησης της Σίλμαν προκάλεσε αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο. Όπως έγινε γνωστό στα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα, στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την παραιτηθείσα βουλευτή, χωρίς όμως εκείνη να ανταποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλήσεις. Αργότερα μάλιστα, έγινε γνωστό ότι η Σίλμαν είχε έρθει σε επαφή με φιλοκυβερνητικούς Βουλευτές που προέρχονται από τον ιδεολογικό χώρο της Δεξιάς, προσπαθώντας να τους πείσει να αποχωρήσουν και εκείνοι από την κυβερνητική κοινοβουλευτική παράταξη.

Λίγα λεπτά μετά την δήλωση παραίτησης της Σίλμαν, τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο και τα κόμματα της εθνοθρησκευτικής Δεξιάς, χαιρέτισαν την απόφασή της. Παράγοντες του κεντροδεξιού κόμματος Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φέρονταν να έχουν υποσχεθεί στην Σίλμαν να τοποθετηθεί στην 10η εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος σε περίπτωση διενέργειας νέων εκλογών και ότι σε περίπτωση σχηματισμού νέας κυβέρνησης, να της ανατεθεί το Υπουργείο Υγείας.

Από κυβερνητικής πλευράς, ο Υπουργός Υγείας, Νιτσάν Χόροβιτς, αρχηγός του αριστερού κόμματος «Μέρετς», εκδήλωσε την πρόθεση να επιδείξει ευελιξία, ανακοινώνοντας μέσω twitter ότι «Η κυβερνητική κρίση πρέπει και είναι δυνατόν να επιλυθεί. Το κόμμα ‘Μέρετς’ αποτελεί αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος και έχει δεσμευθεί ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει τη θητεία της, επειδή πρόκειται για μια κυβέρνηση, η οποία φροντίζει να διευθετηθούν ανοιχτά πολιτικά ζητήματα, που για χρόνια είχαν παραμεληθεί. Έτσι θα πρέπει να συμπεριφέρεται καθένας από εμάς, όταν προσβλέπει στο καλό του Κράτους του Ισραήλ και της ισραηλινής κοινωνίας».

Από πλευράς του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του υπουργού εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να συναντηθούν για να εκτιμήσουν την διαμορφωθείσα κατάσταση, χωρίς όμως στη συνέχεια να δοθούν στη συνέχεια λεπτομέρειες περί της πραγματοποίησης της συνάντησής τους ή μη. Αντιθέτως, έγινε γνωστό ότι ο Μπένετ πραγματοποίησε επαφές με την Υπουργό Εσωτερικών και στέλεχος του κόμματός του, Αγιέλετ Σιακέντ, προκειμένου να μην ενθαρρυνθεί και εκείνη να προχωρήσει σε ανάλογη διασπαστική ενέργεια.

Κατά τις βραδινές ώρες, ο κ. Μπένετ συγκάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του «Γιεμίνα», στην οποίαν απέμειναν πέντε βουλευτές μετά την παραίτηση της Ιντίτ Σίλμαν. Σε δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ, ο Μπένετ απέδωσε την απόφαση της Σίλμαν σε μακροχρόνιες απειλές και φραστικές επιθέσεις που δεχόταν από πολιτικούς και ιερατικούς παράγοντες της εθνοθρησκευτικής Δεξιάς, που σχετίζονταν με την διατήρηση της επαγγελματικής απασχόλησης του συζύγου της σε θρησκευτικούς κοινωνικούς φορείς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπένετ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κρίση τελικά θα ξεπεραστεί και δήλωσε ότι «το κεντρικό ζήτημα που χρειάζεται να διατηρήσουμε αυτή τη στιγμή είναι η σταθερότητα τόσο της δικής μας παράταξης, όσο και της παρούσας κυβέρνησης συνεργασίας».

«Συνομίλησα με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν, και όλοι επιθυμούν την διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής. Αυτή η κυβέρνηση εργάζεται για το καλό των πολιτών της χώρας. Επιτύχαμε οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 8%, δώσαμε τέλος στην χρηματοδότηση της οργάνωσης Χαμάς με μετρητά, διεξάγουμε αγώνα κατά του Ιράν και καταπολεμάμε την εγκληματικότητα στην αραβική κοινωνία της χώρας. Έχουμε ενώπιόν μας την ευκαιρία να μάθουμε σημαντικά πράγματα μέσα από αυτήν τη συγκυρία και να γεφυρώσουμε τις διαφορές που προέκυψαν», σημείωσαν.

Η κυβέρνηση στο σύνολό της αποδείχθηκε πολύ προσεκτική στο να διατηρήσει το ισχύον status quo μεταξύ της κοσμικής και της θρησκευτικής μερίδας της κοινωνίας μας, με το να μην δημιουργεί αφορμές αντιπαράθεσης. Η εναλλακτική που υπάρχει είναι η προσφυγή στις κάλπες, στη συνέχεια ακόμα μία προσφυγή στις κάλπες εκ νέου και ούτω καθ’ εξής – κάτι που θα σημάνει την επιστροφή στην περίοδο πολιτικής αστάθειας, που εγκυμονεί κινδύνους για το Κράτος του Ισραήλ».

Τη στήριξή του προς την κυβέρνηση εξέφρασε και ο Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, συγκαλώντας χθες βράδυ την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του «Μπλε-Άσπρο», εκδίδοντας κατόπιν την εξής ανακοίνωση: «Συνομίλησα σήμερα με τον πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, και θα συνεργαστούμε προκειμένου να προσπαθήσουμε να διατηρηθεί η κυβέρνηση. Η παράταξη μας είναι και θα συνεχίζει να αποτελεί την πλέον πιστή παράταξη του κυβερνητικού συνασπισμού. Επιθυμούμε την διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής και την επιτυχία του έργου της, και από αυτήν την άποψη, τίποτε απολύτως δεν έχει μεταβληθεί».
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του βουλευτή του αριστερού κόμματος «Μέρετς» και Υπουργού Περιφερειακής Συνεργασίας, Ισάουι Φρέτζ, του πρώτου Άραβα μουσουλμάνου βουλευτή που κατέχει υπουργικό αξίωμα στην ισραηλινή κοινοβουλευτική Ιστορία. Ο Φρετζ, σε χθεσινές δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Γιεντιότ Αχαρονότ, κάλεσε τον «Ενιαίο Αραβικό Συνδυασμό» (σ.σ. συνασπισμός κομμάτων της αραβικής μειονότητας που αποτελείται από το αριστερό δικοινοτικό κόμμα «Χαντάς», το ισλαμιστικό «Τάαλ» και το εθνικιστικό «Μπάλαντ») να στηρίξει την παρούσα κυβέρνηση. Η απάντηση της βουλευτού του «Ενιαίου Αραβικού Συνδυασμού», Τούμα Σουλεϊμάν, που προέρχεται από το αριστερό-δικοινοτικό κόμμα «Χαντάς», ήταν αρνητική, απαντώντας στην πρόταση Φρετζ «να μην αναμένεται επ’ουδενί λόγω οιαδήποτε στήριξη στην παρούσα κυβέρνηση». Παράλληλα, η Σουλεϊμάν επέκρινε κατά τρόπο δηκτικό το ισλαμιστικό κόμμα «Ράαμ» υπό τον Μανσούρ Αμπάς, το οποίο στηρίζει κοινοβουλευτικά το παρών κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας ότι «θα ευχόταν οι Ισλαμιστές του ‘Ράαμ’ να ήταν εκείνοι που θα διέθεταν το ήθος να ρίξουν αυτήν την κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, σε λογομαχία που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κνέσετ μεταξύ των Αράβων βουλευτών του «Ενιαίου Αραβικού Συνδυασμού» και του ομοεθνούς τους υπουργού Ισάουι Φρετζ, ο δεύτερος υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα, που αποτελείται κατά πλειοψηφία από υπουργούς εβραϊκής καταγωγής.
Ποια είναι τα πιθανά σενάρια
Σύμφωνα με την ισχύουσα ισραηλινή νομοθεσία, και εφόσον η Ιντίτ Σίλμαν δεν επιστρέψει στις τάξεις της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής παράταξης, τα πιθανά σενάρια είναι τρία: Είτε προσφυγή στις κάλπες, είτε σχηματισμός νέας κυβέρνησης με εναλλαγή κομματικών εταίρων, είτε συνέχιση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης χωρίς να συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας – γεγονός που θα την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη πολιτικά.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις.    
Με αφορμή την εκδήλωση της κυβερνητικής κρίσης λόγω της παραίτησης της βουλευτού της κυβερνητικής παράταξης Ιντίτ Σλίμαν, διενεργήθηκε για λογαριασμό της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το κόμμα Λικούν υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να αυξάνει την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά πέντε έδρες – συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαρτίου 2021 – εξασφαλίζοντας 35 έδρες (έναντι 30), ενώ συνολικά τα κόμματα της συμπολίτευσης υποχωρούν κατά δύο έδρες, συγκεντρώνοντας 56 έδρες (έναντι 58).
Ειδικότερα: Το κόμμα «Υπάρχει Μέλλον» του υπουργού εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, ενισχύεται κατά δύο έδρες, συγκεντρώνοντας 19 έδρες (έναντι 17 τον Μάρτιο του 2021). Το δεξιό εθνοθρησκευτικό κόμμα «Γιεμίνα» του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ υποχωρεί στις 6 έδρες (έναντι 7). Το αριστερό κόμμα «Μέρετς» χάνει μία έδρα, συγκεντρώνοντας 5 έδρες (έναντι 6). Το κεντροδεξιό κόμμα «Νέα Ελπίδα» υπό τον αποσκιρτήσαντα από το Λικούντ, Γκιντόν Σάαρ, υποχωρεί κατά μία έδρα, συγκεντρώνοντας και αυτό 5 έδρες (έναντι 6). Το κεντροαριστερό Κόμμα των Εργατικών υπό την Υπουργό Μεταφορών, Μεράβ Μιχαέλι, φέρεται να υποχωρεί κατά δύο έδρες, συγκεντρώνοντας 5 έδρες (έναντι 7). Το κόμμα «Ισραήλ το Σπίτι μας» του Υπουργού Οικονομικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, χάνει τρεις έδρες, συγκεντρώνοντας 4 έδρες (έναντι 7), πλησιάζοντας το ελάχιστο ποσοστό εισόδου στην Κνέσετ.
Όσον αφορά στην δύναμη των δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης, το κόμμα «Εβραϊκή Ισχύς» της εθνοθρησκετικής Δεξιάς που εκφράζει κατά κύριο λόγο τους εβραίους εποίκους , φέρεται να ενισχύεται κατά δύο έδρες, συγκεντρώνοντας 8 έδρες (έναντι 6). Το κόμμα των Σεφαραδιτών Υπερορθοδόξων Εβραίων «Σιας» διατηρεί τις 8 έδρες του, παρότι ο ηγέτης του Αριέ Ντέρι πρόσφατα συμβιβάστηκε εξωδικαστικά για αδικήματα οικονομικής διαφθοράς για τα οποία κατηγορείτο. Σταθερή φέρεται να παραμένει η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος «Εβραϊσμός της Τορά» των Ασκεναζί Υπερορθοδόξων Εβραίων με 7 έδρες. Σταθερή παραμένει η δύναμη του «Ενιαίου Αραβικού Συνδυασμού» (6 έδρες), ως επίσης και του ισλαμιστικού κόμματος «Ράαμ» υπό τον Μανσούρ Αμπάς (4 έδρες), που υποστηρίζει κοινοβουλευτικά την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας Μπένετ-Λαπίντ.
Επί του συνόλου των ερωτηθέντων, το 38% θεωρεί ορθή την απόφαση της βουλευτού Ιντίτ Σίλμαν να παραιτηθεί από την βουλευτική της ιδιότητα με βάση τους θρησκευτικούς λόγους που επικαλέσθηκε. Ειδικότερα, το 61% των ψηφοφόρων της Δεξιάς εγκρίνει την κίνηση της Σίλμαν. Αντιθέτως, μόνο το 15% εκ των ψηφοφόρων της Αριστεράς, θεώρησε ορθή τη συγκεκριμένη κίνηση.
Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε χθες (6/4/2022). Ο συνολικός αριθμός των ερωτηθέντων ήταν 550 άνδρες και γυναίκες άνω των 18, εβραϊκής και αραβικής καταγωγής. Το ποσοστό δημοσκοπικής απόκλισης είναι σχετικά υψηλό, ανερχόμενο σε ποσοστό 4,4% .
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με την οποία η κοινοβουλευτική αναλογία ανάμεσα στην κυβερνητική παράταξη και την αντιπολίτευση παρέμενε αμετάβλητη, ενώ στο ερώτημα περί καταλληλότητας για το πρωθυπουργικό αξίωμα ο Βενιαμίν Νετανιάχου συγκέντρωνε ποσοστό 34%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!