10.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 8:59

Ενεργειακή κρίση: Πού κατέληξαν οι «27» – Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε., μεταξύ άλλων για να περιοριστούν οι επιπτώσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής, που ολοκληρώθηκε μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή θα εξασφαλίσει επίσης ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: τα μέτρα μειώνουν τις τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας άμεσης παράδοσης για τις εταιρείες και τους καταναλωτές και δεν επηρεάζουν τους όρους των συναλλαγών σε βαθμό που αντίκειται προς το κοινό συμφέρον. Κατά την αξιολόγηση αυτή, θα ληφθούν υπόψη η προσωρινή φύση των μέτρων και το επίπεδο της διασυνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας με την ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα εξετάσει τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την πολιτική της Ε.Ε. για την αποθήκευση αερίου, λαμβάνοντας υπόψη και συνεκτιμώντας τα συμφέροντα των κρατών μελών με σημαντική ικανότητα αποθήκευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί δίκαιη ισορροπία. Όπως αναφέρεται, η επαναπλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου σε ολόκληρη την Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, λαμβανομένων πλήρως υπόψη των εθνικών μέτρων ετοιμότητας.

Τον Μάιο οι προτάσεις για αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής, τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Επισήμανε παράλληλα τη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-ΗΠΑ για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου με στόχο την μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία.

«Εξετάσαμε διάφορες εναλλακτικές για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις» είπε, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στη μειωμένη φορολογία και στο πλαφόν στις τιμές.

«Όλες οι επιλογές που παρουσιάστηκαν έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να δούμε τη ρίζα αυτού που προκαλεί υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και αυτό είναι σε μεγάλο μέρος είναι οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές του αερίου» υπογράμμισε η κ. Φον ντερ Λάιεν. «Καλωσορίζω το γεγονός ότι τώρα θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική διαπραγματευτική μας δύναμη» σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ μίας «ειδικής μεταχείρισης» της Ιβηρικής Χερσονήσου όσον αφορά στο ενεργειακό. Όπως εξήγησε αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της Ε.Ε..

«Συμφωνήσαμε για μία ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος» είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν θα εξετάσει το μέτρο της επιβολής πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτηματης επιβολής ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας μετά από εκτενή συζήτηση για το θέμα που έθεσε η Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής. Η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό παρεμβάσεις στην αγορά για την αντιμετώπσιη των υψηλών τιμών ενέργειας, είπε ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από το πέρας της διήμερης συνόδου κορυφής.

Νωρίτερα, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν σε χώρες του ευρωπαίκού νότου σε μια «σκληρή» συζήτηση για το θέμα του πλαφόν.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Εντολή στην Κομισιόν για κοινές αγορές ενέργειας

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ε.Ε. να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, ο πιο ισχυρός μηχανισμός που έχουν στη διάθεσή τους οι χώρες της Ε.Ε. για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, είναι η δυνατότητα κοινής αγοράς φυσικού αερίου. Είναι ακριβώς αυτό που κάναμε με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, εξήγησε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι οι χώρες θα μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτόν τον μηχανισμό. Δήλωσε επιπλέον ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρωσικά ρούβλια για το αέριο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε με τη σειρά του πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες διανομής και άλλους», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι 27 συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τη Ρωσία να λάβει πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα αντιπροσωπεύει παραβίαση της σύμβασης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!