18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 16:01

Βρυξέλλες: Θρίλερ για την ενέργεια – Άναψαν τα αίματα – Αποχώρησε οργισμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των «27» της ΕΕ, αφού Βορράς και Νότος φαίνεται πως διαφωνούν σε βασικά ζητήματα αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, τα θέματα δηλαδή που είναι σήμερα επί τάπητος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε γίνει γνωστό χθες, Πέμπτη, έχει αλλάξει και έχει κυκλοφορήσει σήμερα μια νέα έκδοση του κειμένου, η οποία προσπαθεί να λάβει υπόψη όλες τις επιμέρους τροποποιήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Η συνεδρίαση είναι μαραθώνια, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί καθώς οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς.

Αποχώρησε ο Πέδρο Σάντσεθ

Μάλιστα δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, αφού κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα για να καθαρίσει όπως είπε το μυαλό του.

«Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

 

 

Όπως αναφέρει η ισπανική ιστοσελίδα Ultima Hora, ο Πέδρο Σάντσεθ διάβασε στο Twitter ανάρτηση δημοσιογράφου του France 24, σύμφωνα με την οποία αποκάλυπτε πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα ασκούσε βέτο στις αποφάσεις της Συνόδου. Εξοργισμένος που αυτή η πληροφορία διέρρευσε, αποχώρησε από την αίθουσα.

 

Ωστόσο αυτή είναι μόνο μια ερμηνεία που δεν επιβεβαιώνεται από κάποιο άλλο διεθνές Μέσο.

Νέο κείμενο για την ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, πριν από περίπου μια ώρα διανεμήθηκε ένα νέο κείμενο συμφωνίας για την ενεργειακή κρίση το οποίο δεν έχει ικανοποιήσει πολλές χώρες της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ, η συζήτηση διεξάγεται σε πολύ «έντονο» κλίμα.

Οι ηγέτες, που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για την εν λόγω Σύνοδο Κορυφής, αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της εξεύρεσης ενός κοινού τρόπου για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να αποκόψει μια βασική πηγή ενέργειας – τη Ρωσία. Ο συμβιβασμός παραμένει… μακριά μέχρι στιγμής, καθώς οι ηγέτες συνεχίζουν να προσθέτουν πράγματα στο κοινό κείμενο.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες ιδέες αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να βρεθεί ένας συμβιβασμός, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση της συζήτησης – αλλά όλες τους έχουν ένθερμους υποστηρικτές και αντιπάλους.

Τα στρατόπεδα

Μια ομάδα επιθυμεί επιθετική παρέμβαση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο, ή ίσως την αλλαγή ολόκληρης της δομής της αγοράς ενέργειας συνολικά. Οι μεσογειακές χώρες έχουν πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αυτή, με μερική υποστήριξη από το Βέλγιο και την Πολωνία.

Μια άλλη ομάδα, με επικεφαλής τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, αντιδρά σε τέτοια δραματικά μέτρα. Αντ’ αυτού, οι χώρες αυτές θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσουν γρήγορα τη νομοθετική δέσμη μέτρων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ονομάστηκε «Fit for 55». Υποστηρίζουν ότι η αναμόρφωση της σημερινής αγοράς θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Διαφωνία και για το φυσικό αέριο

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας είναι το πώς η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο η Ευρώπη μειώνει τις αγορές ρωσικής ενέργειας. Οι προσφορές που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν την κοινή αγορά και αποθήκευση φυσικού αερίου από την ΕΕ. Ενώ οι προτάσεις αυτές έχουν αποδειχθεί λιγότερο αμφιλεγόμενες, το Βερολίνο δεν δείχνει να έχει πειστεί, σύμφωνα πάντα με το Politico.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ενεργειακού ταμείου για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετάβασης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο – μια ιδέα που έχει επίσης προωθήσει ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!