Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες Τετάρτη πράσινο φως για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενόψει της συνόδου κορυφής, που είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, με προσκεκλημένο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά “στον ουκρανικό πληθυσμό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζοζέπ Μπορέλ.
Προηγούμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε είχε αξία 500 εκατ. ευρώ. Η αποστολή όπλων σε κράτος-μη μέλος της ΕΕ, που υφίσταται επίθεση αποτελεί ιστορική πρωτιά.
Η απόφαση ωστόσο δεν λήφθηκε τόσο ομαλά, παρότι ο κ. Μπορέλ την είχε αναγγείλει προτού την εγκρίνουν οι κυβερνήσεις.
Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη χρήση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για στρατιωτικούς σκοπούς. Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πήρε έτσι τη μορφή μηχανισμού που χρηματοδοτείται χωριστά από τα κράτη μέλη.
Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα που δόθηκαν σε διμερές επίπεδο.
Εξάλλου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Παρά την “εξαιρετικά θαρραλέα” αντίσταση των Ουκρανών, “δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις”, ανέφερε ο κ. Τζόνσον πριν από τις συνόδους του NATO και της G7 στις Βρυξέλλες, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση βοήθειας 25 εκατομμυρίων λιρών (30 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, πέρα από τα 400 εκατ. λίρες οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ήδη υποσχεθεί το Λονδίνο.
Η Κυβέρνησή του θα αποδεσμεύσει ακόμη 4,1 εκατ. λίρες για το World Service, τη διεθνή υπηρεσία του BBC, της βρετανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να “αγωνιστεί εναντίον της παραπληροφόρησης στη Ρωσία και στην Ουκρανία” και να παρασχεθεί υποστήριξη στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση της Γερμανίας θα υιοθετήσει ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εφημερίδα Die Welt.
Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να εγκρίνονται από διάφορα Υπουργεία, με τον συντονισμό της ομοσπονδιακής καγκελαρίας.
Οι αιτήσεις που αφορούν την Ουκρανία θα έχουν πλέον την “υψηλότερη προτεραιότητα” σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τους και το υπουργείο Οικονομίας θα τις εγκρίνει άμεσα, ανέφερε η Βελτ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα την Τετάρτη για την αποστολή ακόμη 2.000 αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ, ανέφερε η Βελτ.
Χθες Τετάρτη η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι επιπλέον αντιαεροπορικοί πύραυλοι Strela από τα αποθέματα του στρατού της πάλαι ποτέ ΓΛΔ βρίσκονται καθ` οδόν προς την Ουκρανία, έπειτα από καθυστερήσεις.
Επιπρόσθετα, ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.
“Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου”, δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Το σχέδιο που κατέθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία, στο οποίο δεν γινόταν αναφορά στον ρόλο της Μόσχας στην κρίση, καταψηφίστηκε χθες Τετάρτη.
Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπέρ τάχθηκαν μόνο η Ρωσία και η Κίνα. Τα υπόλοιπα 13 μέλη επέλεξαν την αποχή.
“Εάν η Ρωσία ενδιαφερόταν για την ανθρωπιστική κρίση, θα σταματούσε να βομβαρδίζει παιδιά και θα έβαζε τέλος στις τακτικές πολιορκίας. Αλλά δεν το έκανε”, δήλωσε η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ μετά την ψηφοφορία. Η Ρωσία αρνείται ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Σεργκίι Κίσλιτσια απηύθυνε έκκληση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: “Ζητούμε από όλους όσοι τάσσονται κατά του πολέμου να ψηφίσουν μαζί μας.”
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι εκφράζει τις ενστάσεις και τις ανησυχίες του για τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο της G20 που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ινδονησία φέτος.
“Η ιδέα ότι θα καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο οι ΗΠΑ είναι ήδη σε θέση να καταγγέλλουν για εγκλήματα πολέμου, για μένα παραπάει”, τόνισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός στον Τύπο.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό στις Βρυξέλλες. Καταδίκασαν την “αδικαιολόγητη και απρόκλητη εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία” και εξέφρασαν τη στήριξή τους στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφεραν ότι βρίσκονται “δίπλα στον γενναίο και με αντοχές ουκρανικό λαό καθώς υπερασπίζεται την πατρίδα του από τη ρωσική επιθετικότητα και καθώς υποφέρει από τις αδιάκριτες και παράνομες επιθέσεις του ρωσικού στρατού εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών.
Σε σχέση με το προσφυγικό σημειώνεται στην κοινή δήλωση ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Καναδάς θα συνεχίσουν να συντονίζουν την περαιτέρω υποστήριξη για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, καθώς και τη βοήθεια προς τους περισσότερο πληγέντες γείτονες της Ουκρανίας”.
Φον ντερ Λάιεν και Τριντό εξέφρασαν την ανησυχία τους “για την επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία” και δεσμεύτηκαν να εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του πολέμου στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της γεωργίας και στην επισιτιστική ασφάλεια.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες πως είναι έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο με τη Μόσχα και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
“Υπάρχει αβεβαιότητα” παραδέχθηκε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο M6, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει “μη αποδεκτά” όπλα ή να εξαπολύσει επίθεση σε άλλες γειτονικές χώρες.
Ο Μακρόν συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που αποτελεί πιθανή συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των εξαγωγών σιτηρών παγκοσμίως.
Εξάλλου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έβαλε 25 προσωπικότητες των τομέων του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας της Ρωσίας στη μαύρη λίστα εξαιτίας της υποστήριξής τους προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στα πρόσωπα αυτά δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα της Βαλτικής, κράτος μέλος της ΕΕ, “επ` αόριστον”, τονίζεται.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει προσωπικότητες που εμφανίστηκαν στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας τη 18η Μαρτίου, για να υποστηρίξουν ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και άλλες μορφές του τομέα του πολιτισμού που έχουν ταχθεί υπέρ της επίθεσης των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.
“Η υποστήριξη στις ωμότητες που διαπράττονται από το καθεστώς του Κρεμλίνου είναι συνενοχή”, υποστήριξε το λετονικό ΥΠΕΞ δικαιολογώντας το μέτρο.
Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι ο σκηνοθέτης Νικίτα Μιχαλκόφ και ο μουσικός της ρωσικής ροκ Νικολάι Ρασταργκούβ, γνωστός μεταξύ άλλων για πατριωτικά τραγούδια που έχει συνθέσει.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε χθες Τετάρτη ικανοποίηση για την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα, μερικές ώρες αφού κάλεσε σε παγκόσμιο “μποϊκοτάζ” των προϊόντων της.
Λίγο νωρίτερα η Ρενό ανακοίνωσε πως αναστέλλει άμεσα τις “δραστηριότητες του εργοστασίου της στη Μόσχα” και μελετά “τις πιθανές επιλογές σχετικά με τη συμμετοχή της” στη ρωσική θυγατρική της AvtoVAZ.