8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:27

Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μετά από την πανδημία στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο

Τα δεδομένα και τις προοπτικές της κυπριακής και της ελληνικής οικονομίας μετά από την πανδημία εξέτασε το έκτο επιχειρηματικό συνέδριο του Economist για τις δύο χώρες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τη Δευτέρα.

Πρώτος στη σειρά των Κυπρίων ομιλητών ήταν ο Ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής, ο οποίος σημείωσε πως στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας, η Κύπρος είναι σε ένα στέρεο μονοπάτι διαθέτοντας μια ευέλικτη οικονομία.

Αναφέρθηκε μεν σε προκλήσεις που αναδύονται όπως ο πληθωρισμός και άλλες παρενέργειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε πως η οικονομία της Κύπρου έχει ξεπεράσει κι άλλες κρίσεις στο πρόσφατο παρελθόν, όπως αυτή στις τράπεζες.

Ο κ. Κακουρής σημείωσε την ανάγκη οικοδόμησης ειρηνικών σχέσεων στην περιοχή και ευρύτερα στη Μεσόγειο και μίλησε για τις νέες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου πέρα από την ομιλία του με αναφορές στην οικονομία της Κύπρου και με καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συμμετείχε και σε σχετική συζήτηση. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η
ενέργεια δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για οικονομική ανάπτυξη, αλλά αναδεικνύεται σε έναν πολύ ουσιαστικό πυλώνα για την ασφάλεια.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, εκτιμώντας ότι οι Βρετανοί μπορούν να συνεισφέρουν. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν λύσεις στη θεωρία αλλά χρειάζεται πράξη και η λύση πρέπει πλέον γίνει πραγματικότητα για την ασφάλεια των πολιτών στο μέλλον.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι έχει αλλάξει πολλά πράγματα στην Κύπρο δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία. Όπως είπε, το «παιχνίδι τελείωσε» και πλέον αναζητούνται νέες προοπτικές σε τουρισμό, υπηρεσίες, τράπεζες και άλλους τομείς, σημειώνοντας επίσης την προοπτική η Κύπρος να αναδειχθεί σε νησί της τεχνολογίας (tech island).

Ο Φίλιππος Σώσειλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PwC Cyprus σχολίασε ότι κάθε κρίση αναδύει ευκαιρίες. Παρέθεσε ενδεικτικά στοιχεία για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας σημειώνοντας ότι το 2021 ανέκαμψε πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σημείωσε πάντως ότι η αβεβαιότητα παραμένει αναφερόμενος ενδεικτικά στο αποτύπωμα στον τουρισμό από τους Ρώσους τουρίστες που δεν θα επισκεφτούν το νησί.

Τις ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από την «πράσινη» μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό επισήμανε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) Ανδρέας Γιασεμίδης, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης –παρότι είναι απολύτως απαραίτητη για τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της Ευρώπης– πιστεύω ότι δεν θα είναι επαρκής για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας δεδομένου του μεγέθους και της προβλεπόμενης διάρκειας των χρηματοδοτικών αναγκών», τόνισε από την πλευρά της η τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου.

Τέλος, ο Γιάννης Μάτσης, Πρόεδρος του Invest Cyprus αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Κύπρου που την καθιστούν διεθνές επιχειρηματικό κέντρο εντός της ΕΕ. Εστίασε, μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση επενδύσεων σε τεχνολογίες, φιλοξενία, υγεία, εκπαίδευση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!