Τα άτομα της τρίτης ηλικίας βιώνουν τις συνέπειες της πανδημίας. Στην Πάφο, όπως και σε παγκύπριο επίπεδο, οι επισκέψεις στα Γηριατρικά Κέντρα έχουν περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι συναντήσεις με τους οικείους τους και τα αγαπημένα πρόσωπα να τους έχουν λείψει και οι αγκαλιές, η ανθρώπινη επαφή να έγιναν απαγορευμένα, ενώ η ανησυχία απειλεί να τους καταβάλει.
Η Ρούλα Γρηγορίου Υπεύθυνη Λειτουργίας στο Γηριατρικό Κέντρο και Αναρρωτήριο Κυανού Σταυρού στο Μέσα Χωριό και ο Νίκος Χριστοδούλου Υπεύθυνος της Στέγης Ηλικιωμένων Φροντίδας στην Κισσόνεργα αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ στις δυσκολίες που προέκυψαν, αλλά και πώς βιώνουν συναισθηματικά την κατάσταση και την αποκοπή από τους αγαπημένους τους, οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούν, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας που οι “αγκαλιές” με τους δικούς τους, είναι “απαγορευμένες”.
Η Ρούλα Γρηγορίου. Υπεύθυνη Λειτουργίας στο Γηριατρικό Κέντρο και Αναρρωτήριο Κυανού Σταυρού στο Μέσα Χωριό, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως οι επισκέψεις είχαν περιοριστεί αρκετό καιρό πριν το lockdown της Πάφου, επειδή είχαν βιώσει και την κατάσταση της πανδημίας την άνοιξη. Λίγοι ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι στον Κυανό Σταυρό αντιμετωπίζουν προβλήματα άνοιας, ενώ οι περισσότεροι, όπως είπε, αντιλαμβάνονται, ακούνε ειδήσεις, και στην 2η φάση της πανδημίας ήταν πιο εξοικειωμένοι με την κατάσταση, άρα δεν δημιουργήθηκαν άλλα προβλήματα .
Σε σχέση με την ψυχολογία των ηλικιωμένων η κ. Γρηγορίου ανέφερε πως κάποιοι εξ αυτών εξέφρασαν απορίες για τη μη επίσκεψη των παιδιών τους και των συγγενικών τους προσώπων. Συγκίνηση προκαλεί το γεγονός, συνέχισε, ότι οι οικογένειες και τα παιδιά των ηλικιωμένων μπορούν να τους δουν μόνο απ’ έξω, μέσα από το τζάμι της πόρτας και του παραθύρου. Αυτό, δυστυχώς είπε, δεν τους αρκεί διότι λείπει η επαφή και δεν μπορούν να έχουν σωματική επαφή, αγκαλιές και χάδια με τους δικούς τους ανθρώπους, όπως συνέβαινε παλαιότερα .
Ερωτηθείσα σχετικά, η Υπεύθυνη Λειτουργίας στο Γηριατρικό Κέντρο και Αναρρωτήριο Κυανού Σταυρού ανέφερε πως ενώ η δυναμικότητα τους είναι πολύ μεγαλύτερη, για 35 άτομα, αυτή την περίοδο φιλοξενούν 25 ηλικιωμένα πρόσωπα. Όπως εξήγησε, διστάζουν να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα λόγω της πανδημίας που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην πάθει κάτι κάποιος απ΄αυτούς που ήδη φιλοξενούνται.
Επεσήμανε πως με δική τους πρωτοβουλία κράτησαν δύο δωμάτια άδεια για κάθε ενδεχόμενο γιατί πιθανόν κάποιος ηλικιωμένος να παρουσιάσει συνάχι, βήχα ή πυρετό, μια γρίπη και θα έπρεπε σε πρώτη φάση να απομονωθεί μέχρι να διενεργηθεί τουλάχιστον rapid test σε αρχικό στάδιο. Σε τακτικά διαστήματα, πέρα από τους ελέγχους που διενεργεί το Υπουργείο, οι ηλικιωμένοι, όπως είπε, υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) για προληπτικούς λόγους.
Πρόσθεσε πως οι περισσότερες εργαζόμενες στον Κυανό Σταυρό μένουν στο ίδρυμα και δεν μεταβαίνουν εκτός, ενώ οι υπόλοιπες που είναι εκτός, υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους.
Επεσήμανε δε, πως βρίσκονται σε στενή επαφή και με το Γραφείο Ευημερίας για σχετική ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται από το Κράτος .
O Νίκος Χριστοδούλου Υπεύθυνος της Στέγης Ηλικιωμένων και Φροντίδας στην Κισσόνεργα ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως βιώνουν την πανδημία “μετα φόβου Θεού πίστεως”, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση. Επεσήμανε ωστόσο, πως όσον αφορά τους ενοίκους της Στέγης Ηλικιωμένων και Φροντίδας στην Κισσόνεργα, όσοι μπορούν να αντιληφθούν την κατάσταση, δεν αντιδρούν και έχουν θετική ανταπόκριση, ενώ η πανδημία είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων τους.
Πρόσθεσε πως οι επισκέψεις των παιδιών τους δεν είναι τακτική. Όσο για αυτές τις επισκέψεις που γίνονται, όπως σημείωσε, γίνονται μέσω της μεγάλης βεράντας που διαθέτει η Στέγη και μέσω της τζαμαρίας, και από μια απόσταση τριών με τεσσάρων μέτρων και με τις μάσκες τους.
Κάποιοι εξ αυτών, συνέχισε ο κ. Χριστοδούλου, παραπονιούνται που δεν μπορούν να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους, αλλά, αυτή την περίοδο για λόγους ασφαλείας, οι “αγκαλιές απαγορεύονται”.
“Ας είναι έστω και από μακρόθεν να ειδωθούν και να ανταλλάξουν και κάποιες κουβέντες” είπε χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται θετικά, ανέφεερε και σημείωσε ότι σήμερα η Στέγη Ηλικιωμένων και Φροντίδας στην Κισσόνεργα φιλοξενεί 15 ηλικιωμένους και δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα. Ευχήθηκε επίσης όπως σύντονα η πανδημία του κορωνοϊού να ξεπεραστεί για το καλό όλων μας.
Στην τήρηση των μέτρων αναφέρθηκαν και οι λειτουργοί άλλων Γηριατρικών Κέντρων σε Πολέμι, Χλώρακα αλλά και στην Πάφο.
Στόχος τους ανέφεραν είναι η προστασία των ηλικιωμένων και η παροχή σ’ αυτούς του αισθήματος ασφάλειας.