Τη συνεργασία της ειδικής ομάδας (task force) «Παγώματος και Κατάσχεσης» (Freeze and Seize) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον συντονισμό της εφαρμογής των στοχευμένων κυρώσεων κατά Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών με τις αντίστοιχες ομάδες συντονισμού των χωρών της ομάδας των G7 καθώς και της Αυστραλίας, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Η πρώτη συνεδρίαση της task force της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου υπό την προεδρία του Επίτροπου Δικαιοσύνης, Ντιντιέρ Ρέιντερς, όπως ανακοινώθηκε.
Κατά την πρώτη συνάντηση τα κράτη μέλη παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες και τη δυνατότητα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων ανάλογα με το νομικό καθεστώς σε κάθε χώρα.
Η δεύτερη συνάντηση της task force της ΕΕ είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 18 Μαρτίου και θα συναντάται τακτικά, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.
Η task force της ΕΕ αποτελείται από την Επιτροπή, εθνικά σημεία επαφής από κάθε κράτος μέλος, την Eurojust και την Europol καθώς και άλλους οργανισμούς και φορείς της ΕΕ όπου χρειάζεται, και έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών για κατάσχεση και, όπου προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών. Ο στρατηγικός συντονισμός γίνεται από την Κομισιόν και ο επιχειρησιακός συντονισμός από την Eurojust και την Europol.
Αυτή τη στιγμή η λίστα στοχευμένων μέτρων της ΕΕ περιέχει 877 φυσικά και 62 νομικά πρόσωπα τα οποία υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο των κυρώσεων για την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η ομάδα της Κομισιόν θα συνεργαστεί στο πλαίσιο της επίσης νεοσύστατης task force «Ρωσικές ελίτ, πληρεξούσιοι και ολιγάρχες» (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs – REPO) η οποία συντονίζει τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών των G7 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς) και της Αυστραλίας.
Η δημιουργία της REPO αποφασίστηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς των εμπλεκόμενων χωρών την Τετάρτη 16 Μαρτίου. Όπως αναφέρεται, η συνεργασία της task force της ΕΕ με τη διεθνή task force θεωρείται απαραίτητη για την αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων που επιβάλλονται παγκόσμια.