Η Κύπρος θα μπορούσε να απολέσει 1,5% με 2% του ρυθμού ανάπτυξης φέτος αν ο κυπριακός εναέριος χώρος (στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ) προς τη Ρωσία παραμείνει κλειστός για όλο το 2022, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, σημειώνοντας πως παρά τον αρνητικό αντίκτυπο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα εκτροχιάσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.
Σε σχόλιο που δημοσιοποίησε σήμερα, ο καναδικός οίκος σημειώνει πως η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά και οι αντικυρώσεις της Μόσχας «έχουν αυξήσει τους καθοδικούς κινδύνους στις, υπό διαφορετική περίπτωση, ισχυρές μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Κύπρου».
Σύμφωνα με τον DBRS Morningstar, οι κίνδυνοι προέρχονται από τα έσοδα από τον τουρισμό και τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.
«Ο DBRS Morningstar εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να απολέσει 1,5% με 2% του ΑΕΠ το 2022 αν τον κλείσιμο των εναέριων χώρων διατηρηθεί για ολόκληρο το έτος», αναφέρει, σημειώνοντας πως «ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μικρότερος αν οι περιορισμοί αρθούν πριν την καλοκαιρινή σεζόν ή εάν οι Ρώσοι τουρίστες βρουν εναλλακτικές οδούς προς την Κύπρο».
Υπενθυμίζοντας πως η ρωσική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τον κυπριακό τουρισμό, ο οίκος προσθέτει πως η απαγόρευση διενέργειας πτήσεων θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 20% με 25% τις τουριστικές αφίξεις το 2022, αν και θεωρεί ότι η κυπριακή τουριστική βιομηχανία θα προσελκύσει τουρίστες από άλλες αγορές, περιλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επισημαίνει επίσης ότι ακόμη και αν οι κυρώσεις σε ό,τι αφορά τη διενέργεια πτήσεων είναι βραχύβιες, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Κύπρο αναμένεται να επηρεαστούν σοβαρά από το μεγάλο αντίκτυπο των κυρώσεων στο νόμισμα και στην οικονομία της Ρωσίας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η τουριστική βιομηχανία ενδεχομένως να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες πιέσεις λόγω του πισωγυρίσματος στη Ρωσία, ωστόσο, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου σε σχέση με τη ελκυστικότητα του τουρισμού θα παραμείνει υποστηρικτικό φέτος», προσθέτει.
Ο DBRS Morningstar υιοθετεί την άποψη ότι τα οφέλη από την βελτιούμενη κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη και τα μέτρα τόνωσης που παρέχονται από την ΕΕ θα μετριάσουν τους κινδύνους και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο. «Ο DBRS Morningstar συνεχίζει να θεωρεί πως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Κύπρου παραμένουν συμπαγείς και η χώρα είναι σε καλή θέση να διαχειριστεί και να προσαρμοστεί στην κατάσταση, αναλόγως της διάρκειας τους βάθους της κρίσης», συμπληρώνει.
Παράλληλα, ο DBRS σημειώνει ότι «η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάπτυξης 4,1% το 2022 πλέον φαίνεται αισιόδοξη» μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του 2021, παρά τη σημασία του τουριστικού τομέα στην οικονομία, ο οποίος με βάση τα στοιχεία του World Travel & Tourism Council αντιστοιχούσε στο 13,8% του κυπριακού ΑΕΠ το 2019.
Σύμφωνα με τον οίκο, πέραν του δυνητικού αντικτύπου στις τουριστικές από τη Ρωσία, η ραγδαία και σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα ανεβάσουν το ενεργειακό κόστος για τον κυπριακό ιδιωτικό τομέα.
Υπενθυμίζει ότι τα πετρελαϊκά προϊόντα αντιστοιχούσαν στο 90% της συνολικής διαθέσιμης ενέργειας στην Κύπρο το 2019 και προσθέτει ότι «ο κύριος κίνδυνος συνδέεται με τις υψηλότερες τιμές, παρά από την διαταραχή στην προσφορά, καθώς η Κύπρος εισάγει περί το 1% των ενεργειακών αναγκών της από τη Ρωσία».
Ενώ η εξάρτηση της Κύπρου στις ρωσικές ενεργειακές πηγές είναι μικρή, συνεχίζει, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερη κόστη, τα οποία επιβαρύνουν το πραγματικό εισόδημα και ταυτόχρονα η αβεβαιότητα του πολέμου είναι πιθανόν να επηρεάσει την εμπιστοσύνη και να καθυστερήσει τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.
Σημειώνει τέλος ότι οι εξαγωγές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από την Κύπρο στη Ρωσία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αντιστοιχούσαν στο περίπου 7% του ΑΕΠ το 2020. Συμπληρώνει ωστόσο ότι το ποσό αυτό μπορεί να είναι σημαντικά φουσκωμένο από την παρουσία Οντοτήτων Ειδικού Σκοπού, οι οποίες έχουν περιορισμένους δεσμούς με την εγχώρια οικονομία.