Ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σήμερα θα επικεντρωθεί στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, στην απόσυρση των στρατευμάτων και στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, δήλωσε ένας από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές Μιχάιλο Ποντόλιακ.
Όπως τόνισε, η θέση της Ουκρανίας παραμένει αμετάβλητη όσον αφορά το αίτημα για κατάπαυση του πυρός προτού πραγματοποιηθούν συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις. «Διαπραγματεύσεις. 4ος γύρος. Σχετικά με την ειρήνη, την εκεχειρία, την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σκληρή συζήτηση», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η Ρωσία «έχει ακόμη την αυταπάτη ότι οι 19 ημέρες βίας κατά (ουκρανικών) ειρηνικών πόλεων αποτελεί τη σωστή στρατηγική».
Ο Ποντόλιακ σε χθεσινή του τοποθέτηση ανέφερε ότι η Ρωσία έχει σταματήσει τα τελεσίγραφα, έχει ξεκινήσει να συνομιλεί εποικοδομητικά ακούγοντας την άλλη πλευρά. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στις επόμενες ημέρες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Ιχόρ Ζόβκα, είπε στο BBC ότι πιστεύει ότι η στάση της Μόσχας είναι πιο εποικοδομητική τώρα από ό,τι ήταν στο παρελθόν. «Αντί να μας δώσουν τελεσίγραφο ή κόκκινες γραμμές ή να ζητήσουν από την Ουκρανία να συνθηκολογήσει, τώρα φαίνεται να ξεκινούν τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Κάθε μέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών των χωρών μας μιλούν», είπε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του που δημοσιεύτηκε τα ξημερώμτα της Δευτέρας. «Η αποστολή μας είναι σαφής: να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε μια συνάντηση των δύο προέδρων. Η συνάντηση που είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος περιμένει», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι είπε, ωστόσο, ότι η Ουκρανία χρειάζεται «εγγυήσεις» σε ορισμένα ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι ανθρωπιστικοί διάδροιμοι για τις πολιορκημένες πόλεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι «σώθηκαν» μέσω εκκενώσεων σε διάστημα έξι ημερών, αλλά πολλοί περισσότεροι παραμένουν παγιδευμένοι σε πόλεις που πολιορκούνται, όπως η Μαριούπολη.
Στο μεταξύ, πρόσωπο κοντά στις συνομιλίες δήλωσε στους Financial Times ότι υπήρξε «κίνηση» το Σαββατοκύριακο που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε συμφωνία για την «αποστρατιωτικοποίηση» του Κιέβου και τη μελλοντική ουδετερότητα.
Τα άλλα αιτήματα της Μόσχας -ιδιαίτερα να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την ανεξαρτησία των δύο περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς- έμοιαζαν «εξωπραγματικές», είπε το πρόσωπο, αλλά πρόσθεσε ότι «η κατάσταση αλλάζει κάθε μέρα».
naftemporiki.gr