Εξέταση του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλη ενίσχυση των σχέσεων με τη χώρα και εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης, υποσχέθηκαν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών στην κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν μετά την πρώτη ημέρα της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες.
Το κείμενο της κοινής δήλωσης δεν παραπέμπει σε επίσπευση της εξέτασης του αιτήματος ή μελλοντικής ενταξιακής πορείας, αλλά αναφέρει πως το Συμβούλιο, αφού έλαβε την αίτηση ένταξης, την προώθησε στην Κομισιόν την οποία και καλεί να καταθέσει τη γνώμη της «σύμφωνα με τα όσα σχετικά προβλέπονται στις Συνθήκες». Ταυτόχρονα, οι 27 ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σε σχέση με τις αιτήσεις της Μολδαβίας και της Γεωργίας.
Στο κείμενο της δήλωσης οι 27 καταδικάζουν εκ νέου τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και χαιρετίζουν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα τονίζουν την ανάγκη διασφάλισης των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία και ζητούν εκ νέου την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.
Οι 27 ζητούν επίσης την χωρίς καθυστέρηση αποδέσμευση κονδυλίων μέσω της πρότασης για τη Δράση της Συνοχής για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και μέσω του ReactEU και τονίζει πως τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική, ιατρική και οικονομική στήριξη σε όλους τους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν.
Το κείμενο της κοινής δήλωσης των Βερσαλιών
Όπως αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση, πριν από δύο εβδομάδες η Ρωσία έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα και προκαλεί απερίγραπτο πόνο στον πληθυσμό της Ουκρανίας, προστίθεται.
«Η Ρωσία, όπως και η συνεργός της Λευκορωσία φέρουν την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, που περιλαμβάνουν την αδιάκριτη στοχοποίηση αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών. Από αυτή την άποψη χαιρετίζουμε την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα» σημειώνεται.
Οι 27 ζητούν τη χωρίς καθυστέρηση διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων, και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» σημειώνουν.
Επαινούν τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος του στην υπεράσπιση της χώρας του και των κοινών αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. «Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη» λένε και δεσμεύονται να παρέχουν στήριξη για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας όταν σταματήσει η ρωσική επέλαση. «Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πίεση που ασκούμε στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Έχουμε υιοθετήσει σημαντικές κυρώσεις και παραμένουμε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα με περαιτέρω κυρώσεις» προστίθεται στην Κοινή Δήλωση.
Ακόμη αναφέρεται ότι αμέτρητοι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τους 27 να σημειώνουν ότι προσφέρουν προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. «Επικροτούμε τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στα σύνορα με την Ουκρανία, που επέδειξαν τεράστια αλληλεγγύη φιλοξενώντας Ουκρανούς πρόσφυγες από τον πόλεμο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να παρέχουν ανθρωπιστική, ιατρική και οικονομική στήριξη σε όλους τους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν» λένε.
Ζητούν να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση κονδύλια μέσω της ταχείας έγκρισης της πρότασης για τη Δράση της Συνοχής για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και μέσω του ReactEU. Καλούν ακόμη τη Ρωσία να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πρέπει, λένε, να διασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στα θύματα και τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση όσων αμάχων θέλουν να φύγουν.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προστίθεται, αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης. «Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ασκώντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει το πεπρωμένο της, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπέβαλε την αίτηση της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο κινήθηκε άμεσα και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σχετικά με την αίτηση αυτή, σύμφωνα με τα όσα σχετικά προβλέπονται στις Συνθήκες» σημειώνεται. Εν αναμονή αυτού και χωρίς καθυστέρηση, οι 27 λένε ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς τους και θα εμβαθύνουν την εταιρική τους σχέση για να στηρίξουν την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, σημειώνουν.
Καταληκτικά, αναφέρεται ότι το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σχετικά με τις αιτήσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας.