Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε την μακροχρόνια αξιολόγηση εκδότη της RCB από ΒΒ- σε Β+ και την έθεσε σε αρνητική παρακολούθηση, επικαλούμενος τις επιπτώσεις λόγω της έλλειψης στήριξης από τη ρωσική VTB και κατά δεύτερο λόγο επιπτώσεις από την οικονομική δραστηριότητα στη Ρωσία, περιλαμβανομένων και εκροών καταθέσεων.
Όπως αναφέρει, στο πλαίσιο των ενεργειών της διεύθυνσης της τράπεζας για προστασία της από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η VTB πώλησε το μερίδιο που είχε στην RCB (46,3% του μετοχικού κεφαλαίου) στους Κύπριους μετόχους της τράπεζας.
«Οι επιχειρηματικές προοπτικές της RCB είναι πιθανόν να επηρεαστούν από μειωμένο όγκο δραστηριοτήτων, έλλειψη στήριξης από την VTB (μέχρι πρότινος τον μεγαλύτερο μέτοχό της), σύναψη δανείων και κατά δεύτερο λόγο δυνητικές επιπτώσεις ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας, περιλαμβανομένων εκροών καταθέσεων», αναφέρει ο S&Ps.
Σημειώνει ακόμη ότι η αρνητική παρακολούθηση «αντανακλά την άποψή μας ότι η δυνητική επιπλέον επιδείνωση της κατάστασης που σχετίζεται με τις κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό προφίλ της RCB».
Ο οίκος θεωρεί ότι η RCB έχει προστατευτεί μέσω ενός μείγματος προληπτικών δράσεων με την πώληση του μεριδίου της VTB να συνεισφέρει στην ελάφρυνση του χρηματοπιστωτικού προφίλ της RCB, ενώ η κεφαλαιοποίηση της RCB και το προφίλ ρίσκου έχουν κάπως βελτιωθεί μέσω της διευθέτησης ενός δανείου στο Καζακστάν, το οποίο αντιστοιχούσε σε πέραν του 30% των δανείων της.
Ως αποτέλεσμα ο οίκος εκτιμά ότι δείκτης κεφαλαίων σταθμισμένων επί τω κινδύνω είναι σημαντικά πάνω από 10%, ενώ το δανεικό χαρτοφυλάκιο είναι διαφοροποιημένο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον κλυδωνισμοί που θα επηρεάσουν την τράπεζα. Σημειώνει ακόμη ότι η τράπεζα αύξησε τη μακροχρόνια χρηματοδότησή της μέσω της έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης €200 εκατομμυρίων και μιας κατάθεσης τακτής προθεσμίας €300 εκατ. (και τα δύο από την VTB), τα οποία προσφέρουν ένα «μαξιλάρι» για εκροή καταθέσεων πελατών.
Τονίζει ωστόσο ότι οι «επιχειρηματικές προοπτικές της RCB και η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου θα επηρεαστούν αρνητικά από το αυτόνομο (stand-alone) μοντέλο», υπονοώντας την αποκοπή της σχέσης με τη VTB.
«Χωρίς την στήριξη της VTB για επιχειρηματική ανάπτυξη, η τράπεζα θα πρέπει να αναδιαμορφώσει την επιχειρηματική της στρατηγική. Κατά την άποψη μας αυτό θα χρειαστεί χρόνο και ενδεχομένως να είναι περίπλοκο λόγω του περιορισμένου δικτύου της τράπεζας», προσθέτει ο S&Ps.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο μειωμένος όγκος δανείων, η οποίος υποχώρησε κατά πέραν του 30% λόγω της διευθέτησης του μεγαλύτερου δανείου της τράπεζας τον Ιανουάριο του 2022 και η αστάθεια στις συνθήκες της αγοράς είναι πιθανόν να επιβαρύνουν τις προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
«Το μερίδιο της RCB στην Κύπρο είναι περιορισμένο σε σχέση με τους δύο μεγαλύτερους παίκτες (περίπου 8% των δανείων στην Κύπρο). Επίσης η επικέντρωσή της σε εξειδικευμένους τομείς ενδεχομένως να επιβαρύνει το επιχειρηματικό προφίλ επιδράσεων από τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», προσθέτει.
Ο οίκος τονίζει ότι οι αξιολογήσεις της RCB μπορεί να βρεθούν υπό επιπλέον πίεση «δεδομένης της αβεβαιότητας από διάφορους παράγοντες». Συμπληρώνει πως η αναμενόμενη εποπτική έγκριση της αλλαγής της μετοχικής δομής από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, οι δυνητικές αλλαγές στην πολιτική διαχείριση κεφαλαίων στη βάση νέου επιχειρηματικού πλάνου, οι ενδεχόμενες νέες εκροές καταθέσεων ή σε ένα πιο ακραίο σενάριο οι εποπτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις αξιολογήσεις της RCB.
Σύμφωνα με τον οίκο η αρνητική παρακολούθηση αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι στη ρωσική οικονομία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκροές καταθέσεων πελατών και το χρηματοδοτικό προφίλ της RCB, καθώς και την αναμενόμενη εποπτική έγκριση της αλλαγής της μετοχικής δομής της τράπεζας και τους όποιους δυνητικούς κινδύνους διακυβέρνησης που θα μπορούσαν να προκύψουν από τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της RCB και της VTB.
Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι θα τερματίσει την αρνητική παρακολούθηση εφόσον έχει περισσότερη εικόνα για τις πλήρεις μακροοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τις σχετιζόμενες οντότητες, την εξέλιξη της γεωπολιτικής σύγκρουσης, καθώς και για την εικόνα στην αστάθεια των καταθέσεων πελατών στην RCB και την εποπτική έγκριση της αλλαγής της μετοχικής δομής.