31.8 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 16:23

LIVE: Φόβοι από το black out στο Τσερνόμπιλ- Νέα έκκληση Ζελένσκι για τα MIG-29

Σειρήνες ήχησαν το πρωί σε πέντε πόλεις λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στο Κίεβο, το Τσέρνιεφ, τη Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. Σε ουκρανικά χέρια παραμένει το Κίεβο, παρά τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων τη νύχτα. Περίπου 800.000 παιδιά είναι μεταξύ των 2 εκατ. που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Στο μεταξύ το Πεντάγωνο φαίνεται να απορρίπτει ως «μη εφικτή» την πρόταση της Πολωνίας να θέσει στην διάθεσή τους όλα τα μαχητικά αεροσκάφη, MiG-29, για να δοθούν στην Ουκρανία. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχασε την επαφή με τα συστήματα ελέγχου στο Τσερνόμπιλ. Στην Τουρκία σήμερα ο Λαβρόφ.Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

15:37
15:33

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα , ενώ πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες σε εγκατάσταση η οποία υπέστη ζημίες κατά τις συγκρούσεις με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της Energoatom, της ουκρανικής κρατικής διαχειρίστριας εταιρείας των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος του είδους του στην Ευρώπη, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.

15:22

Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αντιδρώντας στην εισβολη της Ρωσίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά την ίδια πηγή, 12.000 απ’ αυτούς είναι Ουκρανοί που επιστρέφουν και θέλουν να συμμετάσχουν στις αμυντικές προσπάθειες.

15:13
15:12

Ένας άνδρας κρατάει τον σκύλο του και εγκαταλείπει το Ιρπίν.

REUTERS/THOMAS PETER

14:59

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες της Πολωνίας και της Ρουμανίας την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να απαντήσει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η Χάρις θα ταξιδέψει στη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι για να συζητήσει πώς οι ΗΠΑ μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

14:53

Σχολιάζοντας το μπακ άουτ στο Τσερνόμπιλ, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες παρακολούθησης στον σταθμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει εάν απελευθερώνονται ραδιενεργές ουσίες. 

«Πρέπει να το επισκευάσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Γκαλουσένκο αναφέροντας ότι υπάρχει «ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος» που θα επιτρέψει στο εργοστάσιο να λειτουργεί για αρκετές ημέρες χρησιμοποιώντας γεννήτριες ντίζελ.

14:53

Πάνω από 140.000 πρόσφυγες μέσα σε 24 ώρες

Περισσότεροι από 140.000 πρόσφυγες έχουν ενταχθεί στα δύο εκατομμύρια άτομα που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

14:52

Η αύξηση των προσφυγικών ροών γίνεται με γεωμετρική πρόοδο.

euronews

14:47

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η πραγματοποίηση επισκευών για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Όπως υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, το Τσερνόμπιλ διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χωρητικότητα 48 ωρών.

14:46
14:23

Σχολιάζοντας το θέμα της αποστολής αεροπλάνων Mig-29 που προτείνει η Πολωνία, το Κρεμλίνο προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης να μην παρέχουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την πρόταση ως «δυνητικά επικίνδυνο σενάριο».

14:17

Ερντογάν: «Παράθυρο» για κατάπαυση του πυρός η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η αυριανή συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα στην Αττάλεια, «θα ανοίξει την πόρτα για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Αγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους προέδρους της Ουκρανίας και τη Ρωσίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με τη διπλωματία. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως νικητής στον πόλεμο», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

14:15

Πάνω από 400 Ουκρανοί που διαδήλωσαν για την κατάληψη της Χερσώνας συνελήφθησαν από τη ρωσική εθνική φρουρά, ανακοίνωσε η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ανώτατη διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι εκατοντάδες έχουν συλληφθεί επειδή διαδήλωσαν στην κατεχόμενη πλέον από τη Ρωσία Χερσώνα. «Λόγω της λυσσασμένης αντίστασης των κατοίκων της Χερσώνας, οι κατακτητές επιχειρούν να εισαγάγουν διοικητικό-αστυνομικό καθεστώς», αναφέρεται.

14:15

Κουλέμπα: Χαμηλές προσδοκίες για το «ραντεβού» με Λαβρόφ

Με «μικρό καλάθι» θα προσέλθει στις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Ντίτρο Κουλέμπα επιβεβαίωσε ότι θα πάρει μέρος στις συνομιλίες που θα φιλοξενηθούν στην Τουρκία και προέτρεψε τον Λαβρόφ να επιδείξει «καλή πίστη» και όχι «προπαγανδιστική ρητορική». «Θα είμαι ειλικρινής, οι προσδοκίες μου από τις συνομιλίες είναι χαμηλές», πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. Όπως είπε η ουκρανική πλευρά θα εστιάσει στην κατάπαυση του πυρός, στην απελευθέρωση των εδαφών της χώρας και στην επίλυση των ζητημάτων ανθρωπιστικής φύσης.

14:09

Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη ότι κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία που σπέρνει χάος στις ενεργειακές αγορές και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία σκέφτεται προσεκτικά πώς θα απαντήσει στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και ενέργειας.

Μετά τις κυρώσεις της Δύσης σε σχεδόν ολόκληρο το ρωσικό χρηματοπιστωτικό και εταιρικό σύστημα, η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αναφέρει το Reuters.

14:07

Η Κίνα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

14:00

Μια 3χρονη από το Χάρκοβο, τυλίγεται με μια κουβέρτα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Μεντίκα, αφού διέσχισε τα σύνορα από την Ουκρανία στην Πολωνία μαζί με τη μητέρα της.

REUTERS/FABRIZIO BENSCH

13:56

4 εκλογικές αναμετρήσεις στη σκιά του πολέμου

Ο πόλεμος είναι μία ακραία συνθήκη, υπό την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ευρώπη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι πολιτικές και οικονομικές της επιπτώσεις, αλλάζουν το πολιτικό πεδίο σε κάθε μεγάλη χώρα στον κόσμο.

Όμως αξίζουν προσοχής τέσσερις χώρες οι οποίες φέτος προσέρχονται στις κάλπες, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κινεί κατά κάποιο τρόπο τα νήματα καθώς η στάση των υποψηφίων απέναντι στον ρωσικό πόλεμο αναδεικνύεται σε σημαντικό εκλογικό κριτήριο.

13:39

Ουκρανία: Πλήρης διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ – Η διαχειρίστρια εταιρεία εκφράζει ανησυχία για κίνδυνο διαφυγής ραδιενεργών ουσιών

13:18
13:12

Εργοστάσιο της Coca Cola στην περιοχή του Ροστόφ.Η Coca Cola ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

REUTERS/SERGEY PIVOVAROV

13:08

Διακύβευμα με τα Mig-29

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Τετάρτη τους Δυτικούς να «αποφασίσουν το συντομότερο δυνατό» για το θέμα της αποστολής αεροπλάνων Mig-29 που προτείνει η Πολωνία για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. – Αντίδραση Μόσχας που κάνει λόγο για «δυνητικά επικίνδυνο σενάριο».

12:58

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αντιτάχθηκε σήμερα στην ιδέα της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία με την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη χώρα. «Είμαστε ακόμη πολύ εξαρτημένοι», είπε σε εκδήλωση στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι είναι ευκολότερο για χώρες όπως οι ΗΠΑ να προτείνουν ένα τέτοιο μέτρο. Η άσκηση πίεσης σε εταιρείες όπως η Shell «δεν είναι σοφή», είπε. Είπε επίσης ότι «ανησυχεί για την ιδέα ανώτατων τιμών». Η ιδέα προτάθηκε σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

12:50

Ρωσία: Πόσα στρατεύματα χρειάζεται για να ελέγξει την Ουκρανία;

Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, πριν από την εισβολή υπολογιζόταν ότι η Ρωσία θα χρειαστεί 600.000 στρατιώτες για να καταλάβει και να κρατήσει ολόκληρη την Ουκρανία.  Αν χρησιμοποιηθεί όμως ως βάση η Τσετσενία, όπου το 2003 η Ρωσία χρησιμοποίησε περίπου 150 στρατιώτες ανά 1.000 κατοίκους- σύμφωνα με μια μελέτη του Αμερικανικού Στρατού Πολέμου- τότε στην περίπτωση Ουκρανία θα ισοδυναμούσε με μια δύναμη άνω των 6 εκατομμυρίων Ρώσων στρατιωτών.

12:50

Λιγοστεύουν οι προμήθειες τροφίμων στη Μαριούπολη

Ουκρανός βουλευτής δήλωσε στο BBC ότι οι αρχές στη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εκτιμούν ότι οι προμήθειες τροφίμων στην περιοχή επαρκούν μόνο για τρεις ημέρες προτού οι κάτοικοι βρεθούν αντιμέτωποι με τον λιμό.

Ο Ντμίτρο Γκουρίν, του οποίου οι γονείς ζουν στη Μαριούπολη, ανέφερε πως σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι με πτώματα και ότι οι αρχές αναγκάστηκαν να σκάψουν ομαδικό τάφο για 33 άτομα επειδή τα νεκροταφεία είναι απρόσιτα λόγω των βομβαρδισμών. Ο ίδιος κάλεσε τη Δύση να αναγνωρίσει ότι «ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει».

12:48

«Η απειλή είναι μεγάλη για την Ουκρανία», λέει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επανέλαβε το αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

12:30
12:23

EPA/STR

12:14

Αγωγή του RT για τον αποκλεισμό στην ΕΕ

Η γαλλική θυγατρική του RT (Russia Today) άσκησε την Τρίτη αγωγή ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης για την ακύρωση της απαγόρευσης εκπομπής που επιβλήθηκε από την ΕΕ ως μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Δικαστήριο της ΕΕ. Κατηγορούμενα ως όργανα «παραπληροφόρησης» της Μόσχας στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik έχουν αποκλειστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η απαγόρευση μετάδοσης στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο τέθηκε σε ισχύ στις 2 Μαρτίου.

12:14

Οι 27 αποφάσισαν σήμερα την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Μόσχας και του Μινσκ, αποσυνδέοντας τρεις λευκορωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift, ανακοίνωσε στο Twitter η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

12:12

Μ. Ζαχάροβα: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι στόχοι της Μόσχας στην Ουκρανίαθα ήταν καλύτερο να επιτυγχάνονταν μέσω συνομιλιών. Παράλληλα διαβεβαίσωε ότι δεν σχεδιάζει να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με την επίσημη εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, στόχος της Ρωσίας είναι η Ουκρανία να έχει ουδέτερο καθεστώς, το οποίο θα προτιμούσε να αποκτήσει μέσω συνομιλιών. Σημείωσε επίσης ότι ελπίζει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στον επόμενο γύρο των συνομιλιών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι περίπου 140.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρωσία και ότι οι ενέργειές της στην Ουκρανία ακολουθούν αυστηρά το σχέδιό της.

11:56

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να απομακρύνει πολίτες μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» την Τετάρτη. Ανάμεσά τους και η πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Η είδηση ​​έρχεται καθώς η Ουκρανία κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη της απομάκρυνση αμάχων την Τρίτη, μεταφέροντας περίπου 5.000 πολίτες με λεωφορεία από την πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία στην Πολτάβα. 

11:47

Η Πολωνία είναι έτοιμη να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, αλλά μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου, Αντρέι Ντούντα. Η δήλωση έρχεται μετά την αμερικανική απόρριψη της πρότασης, αναφέρει το Reuters.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν αυτά τα αεροπλάνα να έρθουν στην Ουκρανία από αμερικανικές βάσεις», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info ο Γιάκουμπ Κουμο, σύμβουλος του Ντούντα. «Η Πολωνία είναι έτοιμη να δράσει, αλλά μόνο στο πλαίσιο της συμμαχίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε.

11:09

Ανασύνταξη ρωσικών δυνάμεων για επίθεση στο Κίεβο- 3 παράγοντες που το στοιχειοθετούν

Ανασύνταξη δυνάμεων γύρω από το Κίεβο διαπιστώνουν δυτικοί αξιωματούχοι, προειδοποιώντας ότι προετοιμάζεται νέα επίθεση στην πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες. Σήμερα παρά την κατάπαυση πυρός που έχει συμφωνηθεί στην περιοχή για την απομάκρυνση αμάχων, από το πρωί ηχούν οι σειρήνες.

Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Κιέβου για μια επίθεση στην πρωτεύουσα τις επόμενες 24-96 ώρες. Οι αναλυτες αναφέρονται σε τρεις παράγοντες που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να συγκεντρώσει επαρκή συμβατική ισχύ μάχης για να εκτοξεύσει την επίθεσή του στην πρωτεύουσα.

11:05

Διαφαίνεται αχνά μια σύγκλιση απόψεων Μόσχας–Κιέβου;

11:05

ΟΗΕ: Τα 2,2 εκατομμύρια αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων

Τα 2,1 – 2,2 εκατομμύρια άτομα αγγίζει ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

Σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισήμανε πως «πρέπει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στα σύνορα», προσθέτοντας πως δεν είναι ώρα για συζητήσεις σχετικά με τον καταμερισμό των προσφύγων μεταξύ των χωρών.

10:43

Το μήνυμα της πρώτης κυρίας της Ουκρανίας

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, δημοσίευσε την πρώτη της δημόσια δήλωση σε επιστολή που απευθύνεται στην παγκόσμια κοινότητα. Στην επιστολή της αναφέρεται στη φρίκη του πολέμου, με ειδική μνεία για τις γυναίκες και τα παιδιά.

10:36

Περίπου 1,33 εκατ. άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν καταφύγει στην Πολωνία μετά τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή.

10:34

Ηχούν οι σειρήνες στο Κίεβο

10:23

Δορυφορική εικόνα δείχνει μια κατεστραμμένη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιρπίν

via REUTERS/MAXAR TECHNOLOGIES

10:15

22 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων 3 παιδιά – φέρεται να σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στην πόλη Σούμι.

10:14

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από ρωσικά πυρά στη Σεβεροντονιέτσκ, λέει αξιωματούχος

10:14

Η Κίνα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι ωθεί τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε «οριακό σημείο».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian προέτρεψε τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Κίνας και να αποφύγουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματα ή τα συμφέροντά της στη διαχείριση της κατάστασης στην Ουκρανία και των δεσμών με τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters.

10:13

Σε ελληνικά σχολεία έχουν ήδη αρχίσει να εγγράφονται Ουκρανοί μαθητές που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Η χώρα μας έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες», είπε η υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι έχουν ετοιμαστεί τάξεις υποδοχής, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες εγγραφής, ενώ σε συνεργασία με τη UNICEF επιλύονται και θέματα διερμηνείας.

10:13

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από ρωσικά πυρά στη Σεβεροντονιέτσκ, λέει αξιωματούχος

10:11

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ σήμερα, αναφέρει το Reuters.

Η  Ιρίνα Βέρεστσουκ είπε ότι οι διάδρομοι ανοίγουν την Τετάρτη σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, αλλά προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις να μην πυροβολήσουν σε αυτές τις περιοχές.

09:53

Η Ε.Ε. έχει αγοράσει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να μην εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές ως το τέλος του χειμώνα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε δηλώσεις της στο δίκτυο ARD η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να προκαλέσουν τον μέγιστο αντίκτυπο στη Μόσχα, ενώ προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ζημία στις δυτικές οικονομίες.

09:48

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

09:42

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Γκαλουσένκο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής «βασανίζουν» το προσωπικό στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης και ήθελε να τους αναγκάσει να ηχογραφήσουν ένα μήνυμα «προπαγάνδας».

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βασανίζουν το επιχειρησιακό προσωπικό του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε διάγγελμα που δημοσιεύθηκε τη νύχτα της Τρίτης. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι κατακτητές αναγκάζουν τη διοίκηση του εργοστασίου να καταγράψει μια δήλωση που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για προπαγανδιστικούς σκοπούς», είπε.

09:20

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι έχει λάβει απόρρητα έγγραφα που «αποδεικνύουν» ότι το Κίεβο σχεδίαζε επίθεση εναντίον αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

09:20

ΔΝΤ: Στο τραπέζι έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισ. δολ. προς την Ουκρανία

Την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Ουκρανία αναμένεται να εξετάσει σήμερα το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ανέφερε την Τρίτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας σε φόρουμ που διοργάνωσαν οι Financial Times η επικεφαλής του Ταμείου είπε πως το ΔΝΤ βρίσκεται σε καθημερινή βάση σε διαβουλεύσεις με τις ουκρανικές αρχές προκειμένου να τις βοηθήσει να διαχειριστούν την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή και να κινητοποιήσουν οικονομική υποστήριξη προς το Κίεβο

08:55

Η γαλλική εταιρεία του τομέα της τεχνολογίας Dassault Systèmes διακόπτει κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στον «ουκρανικό λαό».

08:53

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας έχει καταγράψει «σημαντική επιτυχία» έναντι των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, εμποδίζοντας τη Ρωσία να κερδίσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα φαίνεται να έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία έναντι των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών της Ρωσίας, εμποδίζοντάς τα πιθανώς να επιτύχουν οποιοδήποτε βαθμό ελέγχου του εναέριου χώρου», επισημαίνεται σε αναφορά του βρετανικού υπουργείου Άμυνας που αναρτήθηκε στο Twitter. Σύμφωνα με τους Βρετανούς οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου.

08:14

Ρωσία: Αναστέλλεται η πώληση ξένων νομισμάτων- Μέχρι 9 Σεπτεμβρίου

Η πώληση ξένων νομισμάτων αναστέλλεται στη Ρωσία ως την 9η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας που πλήττεται από κυρώσεις άνευ προηγουμένου από τη Δύση εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 2022, «οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού».

08:06

Οι New York Times δεν θα έχουν κανέναν δημοσιογράφο στη Ρωσία για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα αφότου ο ειδησεογραφικός οργανισμός προσχώρησε σε αυτούς που αποχωρούν από τη χώρα.

07:59

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει σήμερα στην Τουρκία, όπου θα έχει επαφές με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τις υπηρεσίες του.

Οι ΥΠΕΞ θα συναντηθούν στην Αττάλεια μετά από επανειλημμένες προτάσεις της Τουρκίας να φιλοξενήσουν συνομιλίες και να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο πλευρών.

07:47

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρει ότι το Κίεβο παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων παρά τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων τη νύχτα, και ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, συγκρούσεις σημειώνονται στα βόρεια και βορειοδυτικά, με «μάχες» να λαμβάνουν χώρα στο Polisky και στο Volyn, κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει επίσης ότι σημειώονται μάχες στους οικισμούς Nizhyn, Ivanytsia, Trostyanets και επίσης στην πόλη Τσερνίχιβ.

07:43

Η Coca-Cola αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Η εταιρεία Coca-Cola αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της εταιρείας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

«Η εταιρεία Coca-Cola ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης και διανομής ποτών στον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 28 χώρες. Στη Ρωσία , η εταιρεία αντιπροσωπεύεται από την Coca-Cola HBC Eurasia LLC και έχει εργοστάσια στη Μόσχα και στην περιοχή της Μόσχας , στην Αγία Πετρούπολη και σε άλλες πόλεις.

07:43

Θα ωφεληθεί ο Ερντογάν από την ουκρανική κρίση;

«Αν υπάρχει ένας παίκτης που έχει καταλάβει όλο το κέρδος που θα μπορούσε να αποκομίσει από την παγκόσμια αταξία, αυτός είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», γράφει η γαλλική Le Figaro. Αναμφίβολα, η διεξαγωγή- εκτός απροόπτου- της αυριανής συνάντησης στην Αττάλεια ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αποτελεί διπλωματική επιτυχία του Τούρκου προέδρου.

07:12

Ένα στέλεχος σε πετρελαϊκή των ΗΠΑ που συνελήφθη στη Βενεζουέλα πριν από τέσσερα χρόνια και κατηγορήθηκε για διαφθορά αφέθηκε ελεύθερος από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, μετά τις πρώτες συνομιλίες της χώρας με Αμερικανούς αξιωματούχους από το 2019.

Πρόκειται για τον Γκουστάβο Καρντένας που εργαζόταν για την Citgo Petroleum Corp, μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, ιδιοκτησίας της Βενεζουέλας.

Τα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας ανέφεραν ότι ο Χόρχε Αλμπέρτο ​​Φερνάντες, ένας Κουβανοαμερικανός που συνελήφθη πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, αφέθηκε επίσης ελεύθερος.

07:08

IAEA: Έχασε την επαφή με τα συστήματα ελέγχου στο Τσερνόμπιλ

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός χθες Τρίτη.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986.

06:50

Οποιοδήποτε χτύπημα κατά των γραμμών ανεφοδιασμού από μέλη του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την Ουκρανία με όπλα και πυρομαχικά θα θεωρείται κλιμάκωση της σύγκρουσης, αναφέρει το CBC News.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τρίτη ότι ενώ οι γραμμές ανεφοδιασμού εντός της Ουκρανίας είναι ευάλωτες σε επιθέσεις, αυτές που οδηγούσαν στα σύνορα βρίσκονται υπό την προστασία της συμμαχίας.

06:47

Αναφορές για εκρήξεις στο Κίεβο και τις γύρω περιοχές. Δημοσιογράφοι στην περιοχή κάνουν λόγο για σειρά εκρήξεων.

06:46

Περίπου 800.000 παιδιά είναι μεταξύ των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με την οργάνωση Save The Children.

Πολλά από αυτά πραγματοποιούν το ταξίδι μόνα τους και φτάνουν ασυνόδευτα, αναφέρει. «Οι γονείς καταφεύγουν στα πιο απελπισμένα, σπαραχτικά μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Αυτό περιλαμβάνει το να στέλνουν τα παιδιά τους μακριά με γείτονες και φίλους, για να αναζητήσουν ασφάλεια εκτός Ουκρανίας, ενώ μένουν σπίτι για να προστατεύσουν τα σπίτια τους», δήλωσε η Ιρίνα Σαγκογιάν από τη ΜΚΟ.

06:43

Σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο, στο Τσερνίχιβ, στο Λούμπνι, στην Πολτάβα και στο Βασίλκιβ, σύμφωνα με πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.

Ο συναγερμός σηματοδοτεί πιθανό κίνδυνο από αεροπορικές επιδρομές και αποτελεί προειδοποίηση προς τους κατοίκους να καταφύγουν σε καταφύγια, αν δεν είναι ήδη εκεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Eurostat: Περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής για τις γυναίκες σε Κύπρο και ΕΕ

Περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής έχουν μπροστά τους οι γυναίκες στην Κύπρο και στην ΕΕ από τους άντρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα...

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση για την πυρηνική αποτροπή

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προεδρεύσει σήμερα συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας για την πυρηνική αποτροπή, όπως δήλωσε το Κρεμλίνο, καθώς η Μόσχα...

Το μυστικό της Κίνας: Πώς έγινε πανίσχυρη πριν γίνει πλούσια

Η Κίνα, ένα κομμουνιστικό καθεστώς, με αυστηρό κεντρικό έλεγχο, αλλά και ανοιχτή αγορά, με κλειστούς θεσμούς, αλλά και διεθνή επιρροή, αποτελεί αναμφίβολα ένα μοντέλο...

Ο φορτιστής ηλεκτρικού οχήματος έκρυβε κοκαΐνη από την Κολομβία (βίντεο)

Σε δέμα που περιείχε φορτιστή μπαταρίας ηλεκτρικού οχήματος, μέσα στο τροφοδοτικό της συσκευής, ήταν επιμελώς κρυμμένη κοκαΐνη, σε μορφή πλάκας, μικτού βάρους 920 γραμμαρίων. Σύμφωνα με...

Γιατί τα παράθυρα των αεροπλάνων είναι στρογγυλά;

Κατά την επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο, ίσως να μην παρατηρείτε πολλά. Μπορεί να ρίξετε μια ματιά στο εισιτήριό σας, να βρείτε τον αριθμό της θέσης...

Έκανε βόλτα… γυμνός πάνω στον Κηφισό

Μάρτυρες σε ένα περίεργο θέαμα έγιναν οι οδηγοί που έπρεπε να περάσουν από τον Κηφισό στο ύψος της λαχαναγοράς, όπου ένας άντρας εθεάθη να περπατάει… γυμνός. Έκπληκτοι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!