Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις χωρών και της ΕΕ, που έχουν πλέον συμπεριληφθεί στον επίσημο κατάλογο της ρωσικής κυβέρνησης με τα κράτη, τα οποία έχουν προχωρήσει σε «μη φιλικές ενέργειες» έναντι της Ρωσίας.
Τη δημοσιοποίηση του σχετικού καταλόγου καταδίκασε ο εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ Πίτερ Στάνο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ενώ νωρίτερα πηγές του πρακτορείου στην ΕΕ ανέφεραν ότι μελετούν τις συνέπειες της απόφασης αυτής. Αξιολόγηση των συνεπειών της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης και των δυνατοτήτων αντίδρασης σε αυτή με «τα απαραίτητα μέτρα» πραγματοποιεί και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, ενώ τη θλίψη του για τη σχετική ρωσική απόφαση εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας Χιροκάντζου Ματσούνο, ο οποίος δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε και σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τη ρωσική πλευρά.
Σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το διάταγμα του Πρόεδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, οι χώρες ή αυτοδιοικούμενες επαρχίες, που προχώρησαν σε «μη φιλικές ενέργειες», δηλαδή υιοθέτησαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι συνολικά 48: Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Μ.Βρετανία, η Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, η Ελβετία, η Αλβανία, η Ανδόρα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, η Νορβηγία, το Σαν Μαρίνο, η Β.Μακεδονία, καθώς και η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Μικρονησία, η Ν.Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν.
Όπως ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, οι ρωσικές εταιρείες, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα ή το κράτος και οι διοικητικές δομές του, οι οποίες έχουν βάσει συμβολαίων σε συνάλλαγμα την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν πληρωμές ή να εξοφλήσουν χρέος προς «μη φιλικές χώρες», οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται με ρούβλια, σε ειδικό λογαριασμό του πιστωτή ή πωλητή σε ρωσική τράπεζα, όπου θα καταβάλλεται το ποσό της οφειλής στην τρέχουσα ισοτιμία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Η ειδική αυτή ρύθμιση θα καλύπτει χρέος ή πληρωμές, που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ρούβλια μηνιαίως (ή το ισοδύναμό τους σε συνάλλαγμα, περίπου 86.500 ευρώ με την τρέχουσα σημερινή ισοτιμία).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, όλα τα συμβόλαια και οι συναλλαγές ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων με «μη φιλικές χώρες» θα εγκρίνονται από την κυβερνητική επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την επιτήρηση των ξένων επενδύσεων σε ρωσικό έδαφος. Για την παροχή της έγκρισης οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν ειδική αίτηση προς την αρμόδια επιτροπή της ρωσικής κυβέρνησης, όπου θα πρέπει να εκτίθενται επαρκώς αναλυτικά όλα τα δεδομένα του συμβολαίου και των προβλεπόμενων συναλλαγών και αναλόγως θα λαμβάνεται η έγκριση ή η απόρριψή του. Στόχος των αποφάσεων αυτών είναι «η διασφάλιση της χρηματιστικής σταθερότητας της χώρας υπό τις συνθήκες της εξωτερικής πίεσης με κυρώσεις», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης.
Για την καλύτερη διαχείριση των σχετικών αιτημάτων δημιουργήθηκε ειδική υποεπιτροπή, που θα εξετάζει τις αιτήσεις και θα χορηγεί ή απορρίπτει τις εγκρίσεις, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ.