12.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 | 18:46

Ο πόλεμος και η δημοτικότητα των ηγετών της Δύσης

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Μια γενικώς παραδεκτή αντίληψη στην πολιτική θέλει τους ηγέτες να ενισχύουν τη δημοτικότητά τους σε περιόδους πολεμικών κρίσεων. Τι επίδραση έχει λοιπόν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην εικόνα των επικεφαλής των δυτικών κρατών που πρωταγωνιστούν στη νέα μεταψυχροπολεμική αρένα;

Περισσότερο ωφελημένος φαίνεται να είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είδε την κρίση να απογειώνει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 45%, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017 (Βαρόμετρο Kantar). Χθες μάλιστα αναμενόταν να ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, με τον αέρα πλέον του μεγάλου φαβορί.

Ανοδικές τάσεις καταγράφει και η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021. Όμως η «ώθηση» της πολεμικής σύρραξης δεν δείχνει ικανή να αντισταθμίσει το πλήγμα που προκάλεσαν στην εικόνα του τα κορονο-πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ. Χθεσινή έρευνα του περιοδικού New Statesman αναφέρει ότι το 54% των Βρετανών ζητά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και το 66% ξεκαθαρίζει ότι η στάση Τζόνσον στην ουκρανική κρίση δεν μετάβαλε την άποψή τους.

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Πρόσφατη έρευνα του CBS έδειξε ότι η κοινή γνώμη επικροτεί σε συντριπτικό βαθμό τις αποφάσεις του για αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία (76%). Όμως η δημοτικότητά του δεν φαίνεται να ενισχύεται. Το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν παραμένει στο 43%, ενώ οι αρνητικές γνώμες φτάνουν στο 54% (Ipsos /Reuters).
Τι συμβαίνει λοιπόν; Οι αναλυτές προβάλλουν δύο ερμηνείες. Πρώτον, ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης επιθυμεί πολύ πιο σκληρή στάση από τον Αμερικανό πρόεδρο έναντι της Ρωσίας. Δεύτερον, είναι πιθανό να επιβεβαιώνονται οι θεωρίες που υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο «rally ‘round the flag» (Συσπείρωση γύρω από τη σημαία) ευνοεί τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους και όχι τους Δημοκρατικούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!