13.8 C
Nicosia
Κυριακή 12 Ιανουάριος 2025 | 21:22

Γερμανή Πρέσβειρα: Η ρωσική επίθεση κατά Ουκρανίας απαιτεί ξεκάθαρη απάντηση

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε «εν ψυχρώ έναν επιθετικό πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, λέει η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο Άνκε Σλιμ, η οποία κάνει λόγο για μια νέα πραγματικότητα, η οποία απαιτεί μια ξεκάθαρη απάντηση.

«Ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ευρώπη, θα γίνει. Η Γερμανία θα συνεισφέρει σε αυτές τις προσπάθειες με πνεύμα αλληλεγγύης» λέει η Πρέσβειρα σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του Βερολίνου προς την Ουκρανία.

Σημειώνει, επίσης, ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση των πιο θεμελιωδών κανόνων της διεθνούς τάξης. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να δεχτεί ότι η κυριαρχία ενός άλλου κράτους τίθεται υπό αμφισβήτηση μόνο και μόνο επειδή έτσι αποφασίζει ο ισχυρότερος γείτονάς του» υπογραμμίζει η κ. Σλιμ.

Αναφερόμενη στην απόφαση της Γερμανίας να προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα, η Πρέσβειρα επαναλαμβάνει τη ρήση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος απευθυνόμενος στην Ομοσπονδιακή Βουλή την περασμένη Κυριακή είπε ότι «δεν ήταν δυνατόν να δοθεί καμία άλλη απάντηση στην επιθετικότητα του Πούτιν».

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία της ηπείρου μας. Με την επίθεση στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε εν ψυχρώ έναν επιθετικό πόλεμο. Για έναν και μόνο λόγο: η ελευθερία του ουκρανικού λαού αμφισβητεί το δικό του καταπιεστικό καθεστώς. Δεν υπάρχει τίποτα και κανένας που να μπορεί να το δικαιολογήσει αυτό», λέει.

Η φρικτή αδικία και ο πόνος που νιώθει ο ουκρανικός λαός μας αγγίζει όλους βαθύτατα, συνεχίζει ενώ σημειώνει ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος με πριν.

Για την κ. Σλιμ, η Ρωσία αποφάσισε μόνη της να ακολουθήσει αυτή την οδό. «Τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ προσπάθησε να βρει μια ειρηνική λύση σε αυτή την κρίση δια της διπλωματικής οδού. Η Ρωσία αγνόησε πολλές προσπάθειες για να σημειωθεί πρόοδος μέσω δπλωματίας, μεταξύ άλλων μέσω του σχήματος της Νορμανδίας στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ. Δεν τήρησε τον λόγο της στους ηγέτες μας, ούτε τις γραπτές δεσμεύσεις της που κατοχυρώνονται στις Συμφωνίες του Μινσκ», σημειώνει.

Ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις της κρίσης, η Πρέσβειρα σημειώνει τις αναφορές Πούτιν σε «αδιαίρετη ασφάλεια» και λέει ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκει τώρα ο Ρώσος Πρόεδρος είναι «να χωρίσει την ήπειρο στις γνωστές παλιές σφαίρες επιρροής μέσω της δύναμης των όπλων».

Αυτό, σημειώνει, έχει συνέπειες για την ασφάλεια στην Ευρώπη. «Μακροπρόθεσμα η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιτευχθεί σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ωστόσο, στο εγγύς μέλλον, ο Πούτιν θέτει σε κίνδυνο αυτή την ασφάλεια», προσθέτει η Πρέσβειρα.

Ο Πρόεδρος Πούτιν δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα, η οποία απαιτεί μια ξεκάθαρη απάντηση, την οποία εμείς την δώσαμε, λέει η κ. Σλιμ. «Όπως γνωρίζετε, η Γερμανία αποφάσισε να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα για την άμυνα της χώρας. Δεν ήταν δυνατόν να δοθεί καμία άλλη απάντηση στην επιθετικότητα του Πούτιν» προσθέτει.

Μια επιπρόσθετη πρόκληση, σύμφωνα με την Πρέσβειρα, σχετίζεται με την αποτροπή της διάχυσης του πολέμου του κ. Πούτιν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Αυτό σημαίνει ότι θα τηρήσουμε άνευ όρων την υποχρέωσή μας για συλλογική άμυνα εντός του ΝΑΤΟ», λέει και καλεί τον Πρόεδρο Πούτιν να μην υποτιμά «την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε το έδαφος του ΝΑΤΟ μαζί με τους συμμάχους μας. Όταν καλωσορίζουμε μια χώρα στο ΝΑΤΟ, δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα ως εταίρο και σύμμαχο, όπως ακριβώς θα υπερασπιζόμασταν τους εαυτούς μας».

Η Πρέσβειρα αναφέρεται επίσης στις «πρωτοφανούς κλίμακας» κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, τις ρωσικές τράπεζες και τους ολιγάρχες, αλλά και τον Πρόεδρο Πούτιν και άτομα του στενού του περιβάλλοντος. Ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις στα κράτη μέλη που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία, απαντά ότι λόγω της κατάστασης θα επηρεαστεί όλη η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Κύπρου.

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η άνοδος των τιμών και η πτώση των χρηματιστηρίων θα έχουν αντίκτυπο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Κύπρου. Δεν επιδιώξαμε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Ως εκ τούτου, αναλαμβάνουμε στο έπακρο τις ευθύνες μας» λέει.

Για την Πρέσβειρα Σλιμ αυτό ενέχει ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια ευκαιρία. Η πρόκληση συνίσταται στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τρόπο βιώσιμο και μόνιμο, εξηγεί. Η ευκαιρία, συνεχίζει, έγκειται στη διατήρηση του ενιαίου μετώπου που επιδείξαμε τις τελευταίες ημέρες με τη συμφωνία για το πακέτο κυρώσεων.

«Για τη Γερμανία και για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι δεν διερωτόμαστε απλώς τι μπορούμε να κερδίσουμε στις Βρυξέλλες προς όφελος τη χώρα μας, αλλά ότι αναρωτόμαστε για το ‘ποια είναι η καλύτερη απόφαση για την Ένωσή μας’. Η Ευρώπη είναι το πλαίσιο δράσης μας» υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τις συνέπειες στον ενεργειακό τομέα, η Πρέσβειρα επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της Γερμανίας να λάβει μαζί με τους συμμάχους της όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Κατά την τελευταία εβδομάδα ετοιμάσαμε μαζί με τους εταίρους μας διεθνώς ένα πακέτο εκτενών και στοχευμένων κυρώσεων. Η γερμανική Κυβέρνηση έχει επίσης παγώσει τον Nord Stream 2, καθώς λέγαμε πάντα ότι και ο Nord Stream 2 βρίσκεται στο τραπέζι. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα και η Ρωσία θα πρέπει να νιώσει τις συνέπειες. Έχουμε μια πολύ σαφή συμφωνία με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταφορά φυσικού αερίου και την κυριαρχία σε θέματα ενέργειας στην Ευρώπη», σημειώνει.

Η κ. Σλιμ αναφέρεται και σε μέτρα που λαμβάνει η γερμανική Κυβέρνηση για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας και λέει ότι η χώρα της «θα αλλάξει πορεία προκειμένου να εξαλείψει την εξάρτηση από εισαγωγές από μεμονωμένους προμηθευτές ενέργειας».

«Σε τελική ανάλυση, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και εβδομάδων μας έδειξαν ότι η υπεύθυνη και με βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον ενεργειακή πολιτική δεν είναι κρίσιμη μόνο για την οικονομία μας και το κλίμα» αλλά και για την ασφάλειά μας, λέει και σημειώνει ότι όσο πιο γρήγορα σημειωθεί πρόοδος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο το καλύτερο.

Για την Πρέσβειρα της Γερμανίας, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι ο κ. Πούτιν θα αλλάξει πορεία από τη μια μέρα στην άλλη. «Η ρωσική ηγεσία θα δει πολύ σύντομα πόσο υψηλό τίμημα θα πληρώσει. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι ρωσικές μετοχές έχασαν πάνω από το 30% της αξίας τους. Αυτό δείχνει ότι οι κυρώσεις μας λειτουργούν και δεν έχουμε αποκλείσει τη λήψη περαιτέρω κυρώσεων – τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού», σημειώνει.

Τα μέτρα, λέει, τυγχάνουν στενού συντονισμού με τους εταίρους και τους συμμάχους της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Νορβηγίας, αλλά και της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας. «Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία και σε όλους τους Ουκρανούς», καταλήγει η Πρέσβειρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!