Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί οπλικά συστήματα που του έδωσαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσει την επίθεση από την Ρωσία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από αυτά που βρίσκονται ήδη στο πεδίο των μαχών.
Javelin
Το Javelin Medium Antiarmor Weapon System είναι ο ένας κατευθυνόμενος πύραυλος αντιαρματικού που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Το όπλο μπορεί να λειτουργήσει από έναν στρατιώτη σε θωρακισμένους στόχους. Αφού ο στρατιώτης συλλάβει τον στόχο, ο πύραυλος πετά σε ύψος 150 μέτρων κατευθυνόμενος με υπέρυθρες ακτίνες οδηγείται προς τον στόχο.
Θεωρείται ιδανικός για χτυπήματα σε τανκς επειδή πέφτει από ψηλά στην οροφή τους που είναι το σημείο που είναι παραδοσιακά το λιγότερο προστατευμένο και γενικότερα το πιο αδύναμο σημείο τους. Η Ουκρανία έχει παραλάβει περίπου 300 πυραύλους Javelin από τις ΗΠΑ ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός που έχουν στείλει οι άλλες χώρες. Οι πύραυλοι Javelin έχουν χρησιμοποιηθεί στην περιοχή Glukhov και σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε έχουν καταστρέψει 15 ρωσικά τανκς Τ-72.
NLAW
H Βρετανία έχει στείλει στην Ουκρανία το Next Generation Light Anti-tank Weapon (NLAW), ένα αντιαρματικό οπλικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε αστικό περιβάλλον. Η στόχευση επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της Προβλεπόμενης Γραμμής Ορατότητας (PLOS : Predicted Line-of-Sight), κατά την οποία το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης, που βρίσκεται εντός του βλήματος, υπολογίζει την ταχύτητα και την κατεύθυνση του στόχου, άρα και την τελική, προβλεπόμενη θέση του, εκεί δηλαδή που θα καταλήξει το βλήμα.
Η διατρητική του ικανότητα είναι της τάξεως των 500 χιλιοστών θωράκισης RHA. To NLAW μπορεί προσβάλει τον επιθυμητό στόχο ανεξάρτητα αν υπάρχουν άλλοι στόχοι μπροστά του ενώ το σύστημα επιτρέπει στο χειριστή να επιλέξει την απόσταση στην οποία η πολεμική κεφαλή θα ενεργοποιηθεί. Το NLAW χρησιμοποιείται στις βορειοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και ο ουκρανικός στρατός κάνει λόγο για καταστροφή μερικών ρωσικών τανκς και τριών ελικοπτέρων.
Stinger
To Stinger είναι ένα φορητό αντιαεροπορικό σύστημα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1970 για να χτυπά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα αλλά και μεταγωγικά αεροσκάφη. Η σημερινή τέταρτη γενιά του συστήματος μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους με πλοήγηση υπέρυθρων ακτίνων οι οποίοι μπορούν να χτυπούν στόχους σε αποστάσεις οκτώ χλμ. Η Ουκρανία παρέλαβε Stinger από Λιθουανία και Λετονία αλλά η Γερμανία αποφάσισε να δώσει 500 τέτοιους πυραύλους στον ουκρανικό στρατό. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι με Stinger έχουν καταρριφθεί πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Bayraktar TB2 Drone
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα τουρκικά drones Bayraktar TB2 που μπορούν να βρίσκονται συνεχώς στον αέρα για χρονικό διάστημα 24 ωρών σε ύψος 7,5 χλμ. ώστε να αποφεύγει τα πυρά από το έδαφος. Είναι ένα καλά εξοπλισμένο όχημα που μπορεί επίσης να μεταφέρει φορτία βάρους 150 κιλών. Μπορεί να χτυπήσει άρματα μάχης αλλά και εγκαταστάσεις. Το drone μπορεί να συνεχίσει την πορεία του χωρίς να χάνει τον δρόμο του ακόμη και αν χαθεί το σήμα πλοήγησης GPS. Τα drones αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δεν έχει γίνει γνωστό που επιχειρούν τα Bayraktar TB2 στην Ουκρανία αυτή την στιγμή με τον ρωσικό στρατό να έχει ανακοινώσει ότι έχει καταρρίψει πολλά από αυτά στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες.
Οβίδες 152 χιλιοστών
Η Τσεχία έχει στείλει στην Ουκρανία οβίδες 152 χιλιοστών ρωσικού σχεδιασμού που ζυγίζουν 40 κιλά και έχουν βεληνεκές 17-40 χλμ. Η κυβέρνηση της Τσεχία είχε εγκρίνει ένα μήνα πριν από την εισβολή την αποστολή τεσσάρων χιλιάδων οβίδων 152 χιλιοστών στην Ουκρανία.
Δεν είναι γνωστό που χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή οι συγκεκριμένες οβίδες.