24.8 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 10:27

LIVE: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας – Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο, Ντονέτσκ

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν τις πρώτες συνομιλίες τους από την έναρξη της εισβολής στη Λευκορωσία. Προς το παρόν δεν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβουπό τον έλεγχο των Ρώσων το Μπερντιάνσκ. Ισχυρή αντίσταση από τους Ουκρανούς σε όλα τα μέτωπα. «Κρίσιμες οι επόμενες 24 ώρες», λέει ο Ζελένσκι. Σε ισχύ οι κυρώσεις. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

18.24

Ολοκληρώθηκαν, μετά από περίπου 7 ώρες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τόσο τα ρωσικά, όσο και τα ουκρανικά κρατικά ΜΜΕ, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το αν επιτεύχθηκε κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

18.00

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία συνεχίζονται, σύμφωνα με το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε νωρίτερα η ουκρανική προεδρία.

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.

Την είδηση επιβεβαιώνουν ουκρανικά μέσα και το Sky News. Αρχικά κάποια μέσα ουκρανικά ανέφεραν ότι έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο σύμφωνα με νέα ενημέρωση, γίνεται διάλειμμα στη διαπραγμάτευση.

15:53

Σημαίες της Ουκρανίας έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

REUTERS/YVES HERMAN

15:50

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Σε κατάσταση «αυξημένης μαχητικής ικανότητας» οι πυρηνικές δυνάμεις

15:44

Έκκληση για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων στην Ουκρανία απηύθυνε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε παρέμβασή του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, κατά τις εργασίες του Τμήματος Υψηλού Επιπέδου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή πρόκληση ασφαλείας.

15:37

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες 36 χωρών, μεταξύ των οποίων της ΕΕ και του Καναδά, να πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Ρωσία, σε αντίποινα για τις κυρώσεις, ανακοίνωσε  η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών. Περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

15:37

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Άδεια για επιχείρηση εκκένωσης της Οδησσού έλαβε το αρμόδιο προξενείο 

15:25

Ο Πούτιν σε συνεδρίαση στο Κρεμλίνο για οικονομικά ζητήματα

15:24

Ουκρανία: Αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από παντού ζητεί η αντιπροσωπεία του Κιέβου

15:14

Ανεστάλη η λειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στο Μινσκ όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ έχει δοθεί η άδεια στο μη απαραίτητο προσωπικό καθώς σε μέλη των οικογενειών τους να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

15:14

Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτική, λέει αξιωματούχος

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι ένας παράγοντας αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, καθιστά «ακόμη πιο απαραίτητη την προσοχή» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Φάμπιο Πανέτα , μέλος του Δ.Σ. «Όποτε δεν είμαστε σίγουροι για τις συνέπειες των πράξεών μας, είναι λογικό να ενεργούμε με προσοχή».

15:07

Κ. Μητσοτάκης: Πλήρης αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό

Την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο Twitter. Χαιρέτισε παράλληλα την επιλογή της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρόεδρο Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας. Καλωσορίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική, είναι μία χώρα από εμάς» έγραψε συγκεκριμένα στο tweet του ο κ. Μητσοτάκης.

15:02

Πληροφορίες για ακόμη δύο νεκρούς Έλληνες ομογενείς στο χωριό Σαρντανά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

15:00

Την προσωρινή μεταφορά – για λόγους ασφαλείας – του Γενικού Προξενείου της Μαριούπολης σε άλλο κτίριο εντός της πόλης ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα το προξενείο μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει αποχωρήσει.

14:51

Στιγμιότυπο από τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας

14:49

Άκρως επιθετικός στη ρητορική του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατέκρινε την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση και αποκάλεσε τη Δύση «αυτοκρατορία του ψεύδους», μετέδωσε το RIA Novosti.

14:39

Ο Ουκρανός επιθετικός της Γουέστ Χαμ, Αντρέι Γιαρμολένκο έκανε δωρεά στον στρατό της πατρίδας του 90.000 ευρώ για να μπορέσει να βοηθήσει και εκείνος από την πλευρά του σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή.

14:38

Οι Ρώσοι αυτονομιστές του Ντόνετσκ ανακοίνωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στην Μαριούπολη και η πόλη σύντομα θα αποκλειστεί, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης «λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1.

14:33

Πρόσφυγες από Ουκρανία: Ανοίγουν τα σπίτια τους για φιλοξενία οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης

14:27

Πάνω από 1.032 Ουκρανοί έφτασαν στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες

Συνολικά 1.032 Ουκρανοί πολίτες έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας τις τελευταίες πέντε ημέρες κατά τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία καθώς και τα θέματα ασφαλείας  βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, επί τάπητος βρέθηκαν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.

14:11

Αυστρία: Ετοιμάζεται να κάνει τα πάντα για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο

14:06

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών της Ενωσης, αλλά «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά από το κάλεσμα του Βολοντίμιρ Ζελένκσι στην Ε.Ε. να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με διαδικασίες «fast track». Ανέφερε πάντως πως «η Ουκρανία θα διαβιβάσει μία επίσημη αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει την επίσημη θέση της και το Συμβούλιο θα εκφρασθεί».

13:56

H Σάλκε είχε αποφασίσει να αφαιρέσει το λογότυπο της Gazprom από την φανέλα της. Αυτή, όμως, δεν ήταν η μοναδική της κίνηση. Όπως ανακοίνωσε s;hmera, το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας αποφάσισε το τέλος της συνεργασίας με τον ενεργειακό κολοσσό.

13:50

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων Airbnb γνωστοποίησε σήμερα ότι ο μη κυβερνητικός βραχίονάς της, η Airbnb.org, θα προσφέρει δωρεάν, προσωρινή στέγαση σε 100.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Ο επικεφαλής της Μπράιαν Τσέσκι και ο Τζο Γκέμπια, πρόεδρος της Airbnb.org, έχουν στείλει επιστολές στους ηγέτες της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, προσφέροντας βοήθεια για τη στέγαση των προσφύγων.

13:42

Yπουργείο Εσωτερικών Ουκρανίας: Δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

13:38

Χάκερς χτύπησαν την ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Μετέδωσαν μαλιστα στην ιστοσελίδα του αντιπολεμικό μήνυμα. 

13:29

Βουλγαρία: Απομακρύνεται ο υπ. Άμυνας γιατί χαρακτήρισε «επιχείρηση» τις εξελίξεις στην Ουκρανία

13:28

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι – Στολτενμπεργκ

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, ενημερώνοντάς τον για την ενίσχυση της υποστήριξης των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη χώρα του.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι και τον επαίνεσα για τη γενναιότητα του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη με πυραύλους αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

13:24

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα κάλεσε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία της Συμμαχίας στην περιοχή της Βαλτικής με περισσότερους στρατιώτες και εξοπλισμό. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ναουσέντα είπε πως η αντιαεροπορική άμυνα της Βαλτικής πρέπει να βελτιωθεί και πως η ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων «είναι ζωτικής σημασίας στο υπάρχον πλαίσιο ασφάλειας».

13:23

13:21

Ο Oλλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε σήμερα έκκληση για διεθνή ενότητα για τον τερματισμό της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. «Πρέπει να σταματήσουμε την ρωσική επιθετικότητα, την επιθετικότητα του Πούτιν, από κοινού με τους εταίρους και τους συμμάχους μας» είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

13:20

Οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Ρωσίας εισέρχονται στην αίθουσα όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις

12:49

Αυτά είναι τα όπλα που στέλνει η

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί οπλικά συστήματα που του έδωσαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσει την επίθεση από την Ρωσία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από αυτά που βρίσκονται ήδη στο πεδίο των μαχών.

Javelin

Το Javelin Medium Antiarmor Weapon System είναι ο ένας κατευθυνόμενος πύραυλος αντιαρματικού που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Το όπλο μπορεί να λειτουργήσει από έναν στρατιώτη σε θωρακισμένους στόχους. Αφού ο στρατιώτης συλλάβει τον στόχο, ο πύραυλος πετά σε ύψος 150 μέτρων κατευθυνόμενος με υπέρυθρες ακτίνες οδηγείται προς τον στόχο.

12:49

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται σήμερα επί της οικονομικής απαντήσεως που πρέπει να δοθεί στις βαριές δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

12:36

12:35

Ιταλία: Συνιστά στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

12:29

Συγχαρητήρια Βαρθολομαίου σε Ζελένσκι «διά το ακμαίον αγωνιστικόν φρόνημά του»

12:12

ΟΗΕ: Περίπου 422.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

12:02

Αντόνιο Γκουτέρες: Κλιμακώνονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία

11:51

Ζελένσκι: Αποφυλακίζονται μαχητές για να πάρουν μέρος στον πόλεμο

11:48

Ουκρανία: «Πάνω από 5.000 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί»

11:43

Ουκρανία: Τουλάχιστον 102 άμαχοι νεκροί και 304 τραυματίες από την έναρξη της εισβολής (ΟΗΕ)

11:26

Γαλλία: Έστειλε 33 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

11:21

Άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σε νέο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγο πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

11:08

H ουκρανική αντιπροσωπεία θα ζητήσει “άμεση” εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στις διαπραγματεύσεις, που είχε προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 11:00. «Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος” αναφέρει η ουκρανική προεδρία στην ανακοίνωσή της». 

10:52

Έφτασε η ουκρανική αποαστολή στη Λευκορωσία – Ξεκινούν σε λίγα λεπτά οι διαπραγματεύσεις

10:48

Ηχούν και πάλι οι σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία (λίγο πριν αρχίσουν οι συνομιλίες) 

10:26

Λετονία: Επιτρέπει στους πολίτες της να πολεμήσουν στην Ουκρανία

10:23

To Kίεβο διαψεύδει ότι οι Ρώσοι ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετέδωσε το Interfax Ukraine. Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

08:47
08:46

Έτοιμο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα υποδεχθεί Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους. Τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

08:39

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, καθώς ξημερώνει η πέμπτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, όπως μεταδίδει το BBC.

08:18

Τη θλίψη του για τον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη. «Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. Ο 20ός αιώνας ήταν ένας αιώνας πολέμου και αιματοχυσίας. Ο 21ος αιώνας πρέπει να είναι ένας αιώνας διαλόγου. Προσεύχομαι να αποκατασταθεί γρήγορα η ειρήνη στην Ουκρανία» ανέφερε, σύμφωνα με το CNN.

08:14

Έληξε στις 8.00 το πρωί η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο και οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας επιτρέπεται πλέον να βγουν τα υπόγεια καταφύγια. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν, αν και τα δρομολόγια του μετρό θα είναι λιγότερα.

08:05

Η αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κάλεσε τους πολίτες των ΗΠΑ στην Ουκρανία να αναχωρήσουν με «ιδιωτικά μέσα», εάν κρίνουν ασφαλές να το πράξουν. Η πρεσβεία χαρακτήρισε την κατάσταση «απρόβλεπτη» και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εξετάσουν προσεκτικά τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν, καθώς σε πολλούς δρόμους παρατηρείται συμφόρηση, άλλοι είναι εκτεθειμένοι σε πολεμικές επιχειρήσεις και άλλοι έχουν καταστραφεί.

08:02

Η γερμανική E.ON, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια δικτύων μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, εναντιώνεται στις απαιτήσεις να κλείσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία επειδή προχώρησε στην εισβολή στην Ουκρανία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Rheinische Post.

07:43

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα μια σπάνια, έκτακτη σύνοδο για να εξετάσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Στη  Γενική Συνέλευση θα συζητηθεί ψήφισμα που θα καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, καθώς δεν πέρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω του βέτο της Μόσχα. Έντεκα χώρες ψήφισαν ναι, η Ρωσία ψήφισε κατά – Η Κίνα απείχε μαζί με την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η Ρωσία δεν μπορεί να εμποδίσει τον κόσμο να συγκεντρωθεί για να καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ. Αυτή θα είναι μόνο η 11η  έκτακτη Γενική Συνέλευση τα τελευταία 70 χρόνια.

07:41

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies. Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.

EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

07:28

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Κρίσιμος για την απάντηση στο ερώτημα είναι ο ρόλος του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σόιγκου.  «Η στρατιωτικοποίηση της ρωσικής κοινωνίας και η αναδιοργάνωση του στρατού υπό τον Σόιγκου,έδωσαν στον Πούτιν έναν συντριπτικό πειρασμό, που δεν μπορούσε να αναχαιτιστεί από τις αμφιβολίες των μυστικών υπηρεσιών ή  τις διπλωματικές εκτιμήσεις».

Φαίνεται πάντως ότι προς το παρόν, ο ρωσικός στρατός συναντά  σκληρή αντίσταση από τις ουκρανικές μονάδες. Η προέλαση λέγεται  ότι έχει τουλάχιστον επιβραδυνθεί γύρω από το Κίεβο. Η Ρωσία έχει περίπου 900.000 στρατιώτες, το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο μετά από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, την πέμπτη μεγαλύτερη αμυντική δαπάνη σε παγκόσμια κλίμακα το 2021 και σημαντική μαχητική εμπειρία που έχει συσσωρευτεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

07:13

Ρώσος διπλωμάτης ζήτησε συγγνώμη για την επίθεση (Washington Post)

Ρώσος διπλωμάτης ζήτησε απροσδόκητα συγγνώμη για τη ρωσική επίθεση, αναφέρει η Washington Post. Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα ,αυτό συνέβη την Κυριακή σε μια διάσκεψη αλλαγής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, όπου ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Όλεγκ Ανισίμωφ, είπε: «Επιτρέψτε μου να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους όλων των Ρώσων που δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν αυτή τη σύγκρουση».
Ο επιστήμονας πρόσθεσε στη διάσκεψη των 195 εθνών ότι όλοι οι Ρώσοι που γνωρίζουν τι συμβαίνει δεν μπορούν να βρουν καμία δικαιολογία για αυτήν την επίθεση. Ο Ανισίμοφ είπε επίσης ότι θαυμάζει την ουκρανική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα παρά τον πόλεμο στη χώρα τους.

06:58

Ο χάρτης με τις πόλεις όπου είχαμε εκρήξεις το πρωί της Δευτέρας.

06:56

Η γερμανική E.ON, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια δικτύων μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, εναντιώνεται στις απαιτήσεις να κλείσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 στο πλαίσιο των κυρώσεων οι οποίες επιβάλλονται στη Ρωσία επειδή προχώρησε σε εισβολή στην Ουκρανία, γράφει στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα Rheinische Post. Η E.ON, που διατηρεί το 15,5% του μετοχικού κεφαλαίου της κοινοπραξίας του Nord Stream 1, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι «εντελώς διαφορετικό» από τον αγωγό Nord Stream 2, καθώς πρόκειται για «αδειοδοτημένο και πλήρως λειτουργικό αγωγό εισαγωγής φυσικού αερίου», σύμφωνα με εκπρόσωπό της, που πρόσθεσε ότι η χωρητικότητά του αξιοποιήθηκε πλήρως την τελευταία διετία.

06:36

Λευκορωσία: Έτοιμη να στείλει δικά της στρατεύματα στην Ουκρανία;

Υπάρχουν αναφορές ότι η Λευκορωσία – που ήδη λειτουργεί ως σταθμός και ορμητήριο των ρωσικών στρατευμάτων – ετοιμάζεται τώρα να κάνει το επόμενο βήμα και να στείλει δικούς της στρατιώτες στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στη ρωσική εισβολή.

Η Washington Post επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρει ότι η ανάπτυξη των λευκορωσικών στρατευμάτων θα μπορούσε να αρχίσει και μέσα στην ημέρα.

Την ίδια ώρα η Kyiv Independent επικαλείται πολλές πηγές, που υποστηρίζουν ότι θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία Λευκορώσοι παραστρατιωτικοί.

06:25

Στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας (λιμένες, αγκυροβόλια και χωρικά ύδατα Ρωσίας και Ουκρανίας) βρίσκονται οκτώ πλοία υπό ελληνική σημαία με 61 Έλληνες ναυτικούς, ενώ στη νότια Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται πέντε πλοία υπό ελληνική σημαία με 39 Έλληνες ναυτικούς. Σημειώνεται, επίσης, ότι μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία πέντε ελληνόκτητων πλοίων στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στα οποία επιβαίνουν 19 Έλληνες ναυτικοί. Η Ν παρουσιάζει εδώ αναλυτικά όλα τα ελληνικών συμφερόντων πλοία που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

06:15

Αεροσκάφος της ρωσικής Aeroflot παραβίασε τον καναδικό εναέριο χώρο.  Το ρωσικό εμπορικό αεροσκάφος εισήλθε στον καναδικό εναέριο χώρο παρά την απαγόρευση, που έχει θέσει σε ισχύ ο ΚανδάςΤο υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη “συμπεριφορά” της πτήσης 111 της Αeroflot και δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση.

05:42

Ο Μπολσονάρο της Βραζιλίας αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί «εμπιστεύτηκαν σε έναν κωμικό τη μοίρα ενός έθνους»

05:41

Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οθέλλος-Απόλλωνας ανοίγουν την αυλαία της Α΄φάσης του Κυπέλλου ποδοσφαίρου

Με τον αγώνα ανάμεσα στον Οθέλλο Αθηαίνου και στον Απόλλωνα ανοίγει σήμερα η αυλαία της Α’ φάσης του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Coca – Cola. Ο αγώνας, ο οποίος...

Kαταζητείτο από τις γερμανικές αρχές, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου

Στην σύλληψη 68χρονου προχώρησε η Αστυνομία Πάφου την Τρίτη που καταζητείτο από τις γερμανικές αρχές με ευρωπαϊκό ένταλμα για υπόθεση απάτης μεγάλου χρηματικού ποσού. Σύμφωνα με...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Εντολή στους ΥΠΕΞ να διερευνήσουν το έδαφος για εκκίνηση συζητήσεων σχετικά με ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών «να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!