6.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 3:48

Στο 70% οι πωλήσεις ΣΟΔΑΠ το 2021 σε σχέση με πριν την πανδημία

Μειωμένες κατά 1/3 ήταν οι πωλήσεις του ΣΟΔΑΠ το έτος 2020 πρώτο χρόνο της πανδημίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή του, Μαρίνο Περικλέους, ενώ το 2021 οι πωλήσεις του Συνεργατικού Οργανισμού Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων διπλασιάστηκαν μεν ωστόσο άγγιξαν μόνο το 70% των πωλήσεων που είχαν κατά την προ του Covid- 19 εποχή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Περικλέους ανέφερε πως ο Συνεργατικός Οργανισμός Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων (ΣΟΔΑΠ) επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως οι σημερινές συνθήκες με την πανδημία και το πλήγμα στην επισιτιστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, έπληξαν και τον Οργανισμό.

Μας επηρέασε, είπε, “πάρα πολύ και το γεγονός ότι τα σταφύλια που είχαμε παραλάβει και είχαν γίνει κρασιά, έμειναν απούλητα, λόγω και του lockdown στην αρχή”. Ο κ. Περικλέους σημείωσε πως ο περισσότερος κόσμος δεν καταναλώνει τα περισσότερα ποτά στο σπίτι του, αλλά κατά την έξοδό του ή στις διακοπές. Πρόσθεσε ακόμη πως επειδή το προϊόν που πουλούν δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, έχουν μείνει πίσω οι πωλήσεις και επηρέασαν πολύ την εταιρεία τους.

Ως προς τους μετέπειτα χειρισμούς, ο Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ ανέφερε πως όλα εξαρτώνται από το πότε θα ανοίξει η αγορά, προσθέτοντας πως τα αποθέματα πρέπει σιγά – σιγά να καταναλωθούν και οι προσπάθειες τους επικεντρώνονται κυρίως προς το εξωτερικό για να γίνουν κάποιες εξαγωγές. Αν ανοίξουν οι αγορές, τότε θα υπάρχει κάποιο περιθώριο για την κατάσταση των εξαγωγών, είπε. Ακολούθως παραδέχτηκε ότι προσπάθησαν πάρα πολύ αλλά με πολύ λίγα αποτελέσματα.

Πρέπει, συνέχισε, “να είναι προσεκτικές οι κινήσεις μας και με τα σταφύλια που θα πάρουμε, αλλά και τις τιμές, για να είμαστε σωστοί και προς τους αμπελουργούς που είναι οι προμηθευτές μας, αλλά και τα μέλη του ΣΟΔΑΠ, από τη μια αλλά και από την βιωσιμότητα της εταιρείας από την άλλη”.

O κ. Περικλέους ανέφερε πως ο ΣΟΔΑΠ είναι ο μοναδικός συνεργατικός οργανισμός που ασχολείται με το κρασί στην Κύπρο. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πλάνα για νέες ετικέτες κρασιών,  σημείωσε πως συνέχεια γίνονται καινούργια πλάνα, ανταλλάσσονται κάποιες ετικέτες, αναλόγως και με τις ανάγκες της αγοράς. Πρέπει, όπως είπε, να αφουγκραζόμαστε τι ζητά η αγορά και να προσπαθούμε να φτιάχνουμε εκείνο που ζητά η αγορά γιατί διαφορετικά δεν θα πουλήσουμε. Η αγορά μας είναι ελεύθερη, ανταγωνιστική και πρέπει να προσαρμοζόμαστε.

Όπως ανέφερε, σήμερα τα κρασιά του ΣΟΔΑΠ διατίθενται σε υπεραγορές μικρές και μεγάλες και στη συνέχεια στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία με την έναρξη της σαιζόν. Είμαστε σχεδόν παντού, είπε, προσθέτοντας πως τα κρασιά τους διατίθενται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αναφορικά με τις εξαγωγές και σε άλλες χώρες αλλά και την προοπτική περαιτέρω αύξησης, ο κ. Περικλέους τόνισε πως η παραγωγή είναι πολύ πιο μεγάλη από την κατανάλωση στον τόπο μας για αυτό κατευθύνονται πως το εξαγωγικό εμπόριο , διαφορετικά, όπως τόνισε δεν θα μπορούν να διατεθούν οι ποσότητες που φτιάχνουν.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην κατανάλωση των εισαγόμενων κρασιών από τους Κύπριους.

Ενδεικτικά είπε πως “η τάση του Κύπριου να καταναλώνει ξένα προϊόντα και γενικά και στην περίπτωση μας το κρασί, φέρνει την ανάγκη να κοιτάζουμε προς τις εξαγωγές , ούτως ώστε να μπορούν να διατεθούν οι ποσότητες που παράγουμε”.

Σχετικά με τους στόχους του ΣΟΔΑΠ ο Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ, ανέφερε πως ο στόχος τους είναι να πωλούν τα σταφύλια που μπορούν να παραλαμβάνουν από τους αμπελώνες των μετόχων τους, αν είναι δυνατόν όλα, ούτως ώστε και οι αμπελουργοί να εξυπηρετούνται και ο οργανισμός να μεγαλώνει.

Ο κ. Περικλέους είπε ακόμη πως κάθε χρόνο στέλνουν δέκα κρασιά στους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαγωνισμούς και κερδίζουν και τα δέκα κρασιά κάποια διάκριση, λαμβάνοντας, χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Η ποιότητα μας γενικά σαν Κύπρος στην παραγωγή κρασιού έχει ανεβεί πάρα πολύ και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο Κύπριος και να μπορεί επιτέλους να αγοράζει κυπριακά προϊόντα, κατέληξε.

Σημειώνεται πως το 1960, οι εγκαταστάσεις του ΣΟΔΑΠ αναπτύχθηκαν μετά τη Λεμεσό στην Πάφο στην καρδιά της τουριστικής περιοχής ωστόσο τώρα η μονάδα έπαψε να λειτουργεί στην τουριστική περιοχή. Σήμερα στο Στρουμπί στην Καμαντέρενα λειτουργεί ένα πολύ μεγάλο και οργανωμένο οινοποιείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!