Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε τα κύρια επιτόκιά της σταθερά για ακόμα μια φορά την Πέμπτη, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος έχει ασκήσει πιέσεις στα νοικοκυριά και στην κυβέρνηση Ερντογάν.
Η τράπεζα κράτησε το βασικό επιτόκιο στο 14 τοις εκατό για δεύτερη φορά στη σειρά, μετά από σερί τεσσάρων μηνών περικοπών, οι οποίες προκάλεσαν κρίση συναλλάγματος στο τέλος του περασμένου έτους, που αποδεκάτισε την αγοραστική δύναμη του λαού. Ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 50% τον Ιανουάριο, υψηλό εικοσαετίας, κάτι το οποίο έκοψε περαιτέρω την αγοραστική δύναμη του λαού.
Η τουρκική λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021. Ο Ερντογάν εναντιώνεται έντονα στα ψηλά επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι είναι «η μητέρα και ο πατέρας όλων των κακών» και προκαλούν ψηλό πληθωρισμό.
Οι Κεντρικές Τράπεζες συνήθως αυξάνουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το ανορθόδοξο σκεπτικό του για τη νομισματική πολιτική είναι μέρος ενός «πολέμου για οικονομική ανεξαρτησία», ο οποίος στοχεύει στο να απομακρύνει την Τουρκία από την εξάρτηση σε ροές ξένων κεφαλαίων.
Η κρίση του κόστους ζωής μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις ελπίδες της κυβέρνησης για νίκη στις επερχόμενες γενικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν το 2023. Το Σάββατο, ο Ερντογάν μείωσε τον φόρο πωλήσεων στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και άλλα βασικά τρόφιμα, από το 8% στο 1% και υποσχέθηκε να βοηθήσει με τους ψηλούς λογαριασμούς ρεύματος.
Η ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων ήταν πάνω από 55% με στοιχεία Ιανουαρίου.
Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών είπε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Απρίλιο και θα πέσει σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι το 2023. Κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει γύρω στο 55% τον Μάιο πριν να πέσει στο τέλος του έτους.