Την αποχώρηση στρατευμάτων της από την περιοχή της Κριμαίας ανακοίνωσε η Ρωσία, σηματοδοτώντας το τέλος στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, την ώρα πάντως που η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει αρκετά εύθραυστη παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.
Το μέγεθος της απόσυρσης παραμένει ασαφές και μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ένα μικρό αριθμό των δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα, τις οποίες οι δυτικοί αξιωματούχοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 130.000 στρατιώτες, αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο το οποίο δείχνει τεθωρακισμένα οχήματα τανκς να φεύγουν από την προσαρτημένη περιοχή της Κριμαίας μέσω σιδηροδρομικής γέφυρας μετά από τις ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία, προσθέτοντας ότι ορισμένα στρατεύματα θα επέστρεφαν επίσης στις μόνιμες βάσεις τους.
Δείτε βίντεο με την αποχώρηση
Στο «κόκκινο» παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης
Στο μεταξύ, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας είχαν την Τρίτη νέα τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους σε μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Υπογράμμισαν επίσης την ετοιμότητά τους να επιβάλουν σοβαρές συνέπειες και να ενισχύσουν την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ακόμη και αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να μην εισβάλει στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ είπε με δηκτικό τρόπο ότι «οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», ώστε να υποβαθμίσει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου.
«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο κ. Τσίζοφ σε δηλώσεις του στην Die Welt.
Ο κ. Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;»
Ο Ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.
«Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε.
Διάγγελμα Μπάιντεν
Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε μία Ρωσική επίθεση, που παραμένει μια πολύ πιθανή», τόνισε στο διάγγελμα του για την ουκρανική κρίση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Μία τέτοια επίθεση δεν θα είχε ούτε λόγο, ούτε σκοπό», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κάποιες ρωσικές μονάδες επέστρεψαν στις βάσεις τους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει», σημείωσε, για να υπογραμμίσει ότι αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι τεράστιο.
Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι σύμμαχοι τους, είναι έτοιμες να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις και ελέγχους στις εξαγωγές, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή.
Διαβεβαίωσε τους Ρώσους πολίτες ότι «δεν είμαστε ο εχθρός σας», λέγοντας ότι «δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας». Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ρεαλιστικοί τρόποι για να ανταποκριθούν στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα. Έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πυραύλους στην Ουκρανία, ούτε και σχέδια να τοποθετήσουν πυραύλους εκεί.
«Η διπλωματία θα πρέπει να έχει κάθε ευκαιρία να επιτύχει», ανέφερε.