Την ετοιμότητα της εκτελεστικής εξουσίας όπως εξετάσει την εισαγωγή μεταβατικής περιόδου και κριτηρίου που αφορά το ανώτατο κόστος όσον αφορά το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για την ανέγερση κατοικίας, μετέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προειδοποιώντας ωστόσο πως υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει πρόστιμο λόγω της παραβίασης της σχετικής Οδηγίας.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε για συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία για το ΦΠΑ και προνοεί επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για κατοικίες με μέγιστο εμβαδόν 140 τετραγωνικά μέτρα (αντί 200 τμ που είναι σήμερα), ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης υπάρχει το ενδεχόμενο παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η επιτροπή συνέχισε τη Δευτέρα τη συζήτηση του θέματος σε μια συνεδρία η οποία διεξήχθη σε κλίμα αντεγκλήσεων, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να επικρίνει την Βουλή για μια πρόταση νόμου που ψήφισε ομόφωνα το 2016, ενώ είπε πως ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, είχε καταγγείλει την Κυβέρνηση για λανθασμένη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για το ΦΠΑ από την οποία ξεκίνησε η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν.
«Κατηγορείτε την εκτελεστική εξουσία για μια νομοθεσία την οποία εσείς ψηφίσατε ομόφωνα και την οποία εσείς καταγγείλατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ερχόμαστε εδώ για να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα», ανέφερε.
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης είπε πως υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει επιστροφή χρημάτων από τη λανθασμένη εφαρμογή της οδηγίας για το ΦΠΑ.
«Υπάρχει κίνδυνος να ζητήσουν πίσω λεφτά και ο κίνδυνος αυτός είναι κάτι που μας ανησυχεί και είναι για αυτό που θέλουμε να ανταποκριθούμε και σχετικά σύντομα και στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που η ίδια (η οδηγία) θέτει», είπε ο ΥΠΟΙΚ.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των τετραγωνικών μέτρων για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή, ο κ. Πετρίδης είπε πως θα το εξετάσουν, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν, η οποία στην απάντησή της επικαλείται στατιστικά στοιχεία από την Eurostat του 2011, βάσει των οποίων ο μέσος όρος κατοικιών στην Κύπρο ήταν 141 τ.μ.
«Ήρθα εδώ με όλη την καλή διάθεση και είπα κάποια απλά πράγματα. Θέλουμε σε κλίμα συναίνεσης να προχωρήσουμε, δέχθηκα μια τεράστια επίθεση από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ» στην οποία, όπως είπε «ό,τι θέλουμε ελαλούσαμε», είπε ο κ. Πετρίδης επικρίνοντας το ΑΚΕΛ ότι παραπληροφορεί αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Ελλάδα και οι οποίες, όπως είπε, αφορούν σε νέα οδηγία.
Όπως είπε, η Ελλάδα έχει 24% ΦΠΑ για τις κατοικίες χωρίς κοινωνικά κριτήρια, ενώ η Κύπρος έχει τον 2ο πιο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη, 19%, και είναι μία από τις 9 χώρες που εφαρμόζουν χαμηλό συντελεστή λόγω της οδηγίας.
Απαντώντας, η πρόεδρος της επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε λύπη γιατί «δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε και στα ελάχιστα», ενώ διερωτήθηκε κατά πόσον η Κομισιόν τελούσε υπό καθεστώς «πλάνης» αφού είχε ενημερωθεί για τη νομοθεσία του 2011 και όχι του 2016.
Ο ΥΠΟΙΚ απάντησε λέγοντα πως το θέμα έχει πολιτικοποιηθεί και πρόσθεσε ότι «με την ερώτηση του Μαυρίδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον δικαίωσε αυτό και όχι εσάς (το Κοινοβούλιο)».
Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο γιατί “θυματοποιεί χιλιάδες Κύπριους πολίτες και νεαρά ζευγάρια” και πρόσθεσε πως η προσπάθεια του ΔΗΚΟ είναι να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς των 200 τ.μ.
Τόνισε επίσης πως “αν προσεγγίζαμε με ποιο ορθολογικούς τρόπους και την επικοινωνία με την Επιτροπή αλλά και τη διαχείριση του μειωμένου ΦΠΑ στην Κύπρο, που έπρεπε να έχει στόχο πρώτα του Κύπριους και τα νεαρά ζευγάρια, ενδεχομένως σήμερα να μη βρισκόμαστε σε αυτό το πολύ δύσκολο σημείο”.
Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης είπε πως μέχρι το 2020 δεν υπήρξαν παραστάσεις από την Κοιμισιόν για το θέμα, και σημείωσε πως μετά τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος η Ελεγκτική Υπηρεσία θεώρησε ότι η νομοθεσία που είχε ψηφίσει η Βουλή δεν ήταν συμβατή με την ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ στις 11 Νοεμβρίου του 2020 ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν με επίκληση τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενώ η Επιτροπή απάντησε ότι δεν υπάρχει παραβίαση.
Σημείωσε ακόμη ότι στις 9 Απριλίου 2021 η Ελεγκτική Υπηρεσία ξανακαταγγέλλει ότι δεν είμαστε συμβατοί με την ευρωπαϊκή οδηγία και στις 15 Ιουλίου του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει επιστολή προβάλλοντας την μη συμμόρφωση με την οδηγία.
«Προς όσους σήμερα εκφράζουν την αγωνία τους και προειδοποιούν ότι η όποια διόρθωση θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση να ξέρουμε ποιοι προκάλεσαν αυτήν την μεγάλη αναστάτωση», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση νόμου ψηφίστηκε ομόφωνα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως μπορεί να καταθέσει τα πρακτικά της Ολομέλειας, λέγοντας ότι συγκεκριμένη τροπολογία του ΑΚΕΛ για να υπάρχει στόχευση του ύψους της κατοικίας είχε καταψηφιστεί.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε η Κυβέρνηση την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για αγορά και ανέγερση κατοικίας, “αποτελεί μνημείο προχειρότητας, ανεπάρκειας και σκοπιμοτήτων”.
Η Κυβέρνηση, είπε, για ακόμα μια φορά διασύρει την Κύπρο, τραυματίζει την αξιοπιστία της και φέρνει τη δημοκρατία ενώπιον διαδικασιών επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Κατά τα άλλα, Κυβέρνηση και Αβέρωφ Νεοφύτου μιλούν για ηθικό πλεονέκτημα της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ», είπε.
Πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε σχετικά το ΑΚΕΛ το 2019 είναι λογική και τεκμηριωμένη και δίνει διέξοδο στο κράτος και την κοινωνία.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιώάννου εξέφρασε την πολιτική τοποθέτηση του κόμματος ότι δεν θα πρέπει να ενοχοποιηθεί η υποφερτή διαβίωση των συμπατριωτών μας σε ιδιοκτήτη κατοικία. Αυτό όπως είπε θα ήταν καταστροφικό για τους στόχους χιλιάδων νέων ζευγαριών που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Παράλληλα είπε ότι διαφωνούν με το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών ώστε να είναι ουσιαστικοί και παραγωγικοί.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάθνους ανέφερε ότι το 2016 «όλοι γνωρίζαμε τι ψηφίζαμε» και για τη συγκεκριμένη νομοθεσία είχαν ενώπιόν τους τα δεδομένα. Παράλληλα είπε ότι «είναι από μόνοι μας που έχουμε βγάλει τα μάτια μας», αφού ήταν μια πολιτική η οποία είχε δώσει ώθηση και στα νερά ζευγάρια να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία, αλλά και την ίδια στιγμή στην οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει. Πρόσθεσε ότι ζήτησαν από τον Υπουργό να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς της νομοθεσίας στην αρχική της διάταξη όπως ήταν το 2011 που υπήρχε ανώτατο όριο αξιοποίησης της νομοθεσίας στα 275 τ.μ. με τα 200 τ.μ να είναι το οικοδομήσιμο εμβαδόν για να μπορεί κάποιος να έχει το χαριστικό 5% του ΦΠΑ. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει βελτίωση το νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν με την ΕΕ.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι το κόμμα απορρίπτει το νομοσχέδιο της Κυβέρνηση γιατί το θεωρεί καταστροφικό για τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Πρόσθεσε ότι απαιτούν από τον Υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευτεί ο ίδιος με την Κομισιόν έτσι ώστε να εφαρμοστούν μεταβατικές διατάξεις για τη νέα νομοθεσία που θα ψηφιστεί και να επανέλθει το όριο των 200 τ.μ. για μειωμένο ΦΠΑ με ανώτατο όριο τα 275 τ.μ. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ξεχωρίζοντας την αγορά είτε διαμερισμάτων είτε οικιών σε πύργους εκατομμυρίων, αφού όπως είπε αυτό που έγινε είναι απαγορευτικό να το φορτωθεί ο υπόλοιπος κυπριακός λαός.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι η απόφαση του 2016 δεν ήταν ομόφωνη και ψήφισαν 47 υπέρ και 4 κατά. Ανέφερε ότι ετοιμάζουν με άλλα τρία κόμματα τροπολογία την οποία θα καταθέσουν και θα αφορά τα 180 τ.μ. εμβαδόν πρώτης κατοικίας για κοινωνικούς σκοπούς με μέγιστο ποσοστό εμβαδού τα 235 τ.μ. και να συνδυαστεί με μια μέγιστη συνολική αγοραία αξία της κατοικίας.
Εξάλλου, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η Υπηρεσία είχε επικοινωνήσει με τεχνοκράτες της Κομισιόν, γιατί «θεωρήθηκε ότι ενδεχομένως να είχε παραπλανηθεί με αυτή την παράλειψη» εξηγώντας ότι στην αλληλογραφία του Τμήματος Φορολογίας είχε γίνει αναφορά στο νόμο του 2011 και όχι στον νόμο όπως εγκρίθηκε το 2016.