19.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 15:51

Διαμαρτυρήθηκαν οι κοινότητες περιοχής Βασιλικού για εγκατάσταση εργοστασίων ασφάλτου

Κρατώντας πανό με συνθήματα που έγραφαν «Όχι άλλα εργοστάσια ασφάλτου στη περιοχή μας», «Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», «Η δυσοσμία στα σπίτια μας», «Γίναμε σκουπιδότοπος της Κύπρου», «Σεβαστείτε την υγεία των παιδιών μας» και «Ο,τι είναι ανεπιθύμητο αλλού έρχεται στην περιοχή μας», κάτοικοι των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, πραγματοποίησαν το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για μετακίνηση των εργοστασίων ασφάλτου στη βιομηχανική περιοχή Καλαβασού.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις 8 το πρωί στον κυκλικό κόμβο Καλαβασού και στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, τοποθέτησαν αυτοκίνητα των Κοινοτικών Συμβουλίων της περιοχής, στις τέσσερις εισόδους/εξόδους του κόμβου, αποκόπτοντας έτσι την κυκλοφορία οχημάτων. Συμμετείχαν οι Κοινοτάρχες της περιοχής, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, ενώ το παρών τους έδωσαν και βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας Αντρέας Πασιουρτίδης, ΑΚΕΛ, Χρήστος Ορφανίδης, ΔΗΚΟ, και Σωτήρης Ιωάννου ΕΛΑΜ.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε γύρω στις 9 το πρωί.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής των Εννέα Κοινοτήτων Περιοχής Βασιλικού, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλαβασού Λευτέρης Φωκά ανέφερε ότι «η εκδήλωση διαμαρτυρίας γίνεται λόγω της απόφασης που έλαβε το Προεδρικό Μέγαρο για μετακίνηση των εργοστασίων ασφάλτου στη περιοχή Καλαβασού. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει στο Υπουργείο και στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούμε τη μετακίνηση των εργοστασίων στη περιοχή μας, γιατί είναι ήδη αρκετά βεβαρημένη με άλλα εργοστάσια».

Βλέπουμε, συνέχισε, «με πόση ευαισθησία οι κυβερνώντες έχουν ενεργήσει για τα εργοστάσια ασφάλτου που βρίσκονται στο Δάλι και το Τσέρι, ενώ στη δική μας περίπτωση φαίνεται πως δεν υπολογίζουν τα δικά μας παιδιά. Φαίνεται ότι το πρώτο που υπολογίζεται είναι πόσους ψήφους έχει η κάθε περιοχή και πώς θα επωφεληθούν οικονομικά κάποιοι βιομήχανοι – επιχειρηματίες με τη μετακίνηση των εργοστασίων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωκά είπε ότι «σε πρόσφατη συνάντηση των Κοινοταρχών των 9 Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού τέθηκε και το θέμα της κατάθεσης των εκλογικών βιβλιαρίων των πέντε χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, ωστόσο αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι, έχουν ως πρώτο τους μέλημα την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των εγγονιών τους και γι’ αυτό ακριβώς θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της περιοχής, απάντησε πως «μεταξύ άλλων προγραμματίζεται να γίνει δυναμική διαμαρτυρία με αποκοπή του αυτοκινητόδρομου Λάρνακας – Λεμεσού. Σήμερα ως πρώτο βήμα ξεκινήσαμε πιο ειρηνικά για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, αλλά θέλουμε και ο λαός της Κύπρου να αντιληφθεί πως η περιοχή μας έχει προσφέρει πάρα πολλά στην οικονομία του τόπου».

Σημείωσε πως «στη περιοχή μας έχουμε ήδη τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό, υπάρχει το Ενεργειακό Κέντρο, σύντομα θα έχουμε τις εγκαταστάσεις υγραερίου και θεωρούμε πως έχουμε κάνει το καθήκον μας προς τον τόπο. Καλούμε την κυβέρνηση να αποταθεί κάπου αλλού για την εγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου». Ανέφερε, επίσης, ότι «είναι πολύ επικίνδυνο όλη η ενέργεια της Κύπρου να συγκεντρωθεί σε μια μόνο περιοχή, αφού σε περίπτωση ενός ατυχήματος ή μιας δολιοφθοράς θα παραλύσει ενεργειακά η χώρα».

Ο κ. Φωκά ανέφερε επίσης πως «από το 2013 όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Ενεργειακού Κέντρου είχαμε αποκλείσει την εγκατάσταση εργοστασίων ασφάλτου, ουρίας, μεθανόλης και άλλα εργοστάσια τα οποία είναι πρώτου βαθμού επικινδυνότητας. Από το 2013 είχαμε προτείνει να εξευρεθεί μια δεύτερη εναλλακτική περιοχή, η οποία να φιλοξενήσει κάποιες αποθήκες πετρελαιοειδών και ενέργειας, ούτως ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μην παραλύσει η Κύπρος, όπως έγινε με την έκρηξη στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011».

Από την πλευρά της η Γεωργία Μιχαήλ, Κοινοτάρχης Ζυγίου ανέφερε ότι «έχουμε κουραστεί πλέον με όλες τις υποσχέσεις που παίρνουμε από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα. Εχουν συσσωρευθεί τόσα πολλά εργοστάσια στην περιοχή μας που δεν αντέχουμε άλλο την κατάσταση, ενώ δεν γίνεται όλη η οικονομία της Κύπρου να είναι συσσωρευμένη σε μία μόνο περιοχή».

Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που γίνει ένα ατύχημα ή μία δολιοφθορά, όπως έγινε στις 11 Ιουλίου 2011, όταν χάθηκαν 13 συνάνθρωποι μας, θα κλάψουμε επί ερειπίων. Δυστυχώς συσσωρεύεται όλη η βιομηχανία στην δική μας περιοχή, η οποία υποβαθμίζεται περισσότερο». Σημείωσε πως «δεν θα δεχθούμε άλλα εργοστάσια, το έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση οποιασδήποτε άλλης βαριάς βιομηχανίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Μιχαήλ είπε πως «η βαριά βιομηχανική περιοχή Βασιλικού, η οποία έγινε τελευταίως, βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την Κοινότητα Ζυγίου. Ενώ αυτή τη στιγμή η Κοινότητα Μαρί βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τη βιομηχανική περιοχή, εντούτοις τα νέα εργοστάσια που κατασκευάστηκαν έχουν φτάσει σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τις κατοικίες, με αποτέλεσμα να γίνεται μετακίνηση των κατοίκων του Μαρί στο Ζύγι».

Εξάλλου η Μαρία Γεωργίου, Κοινοτάρχης του Μαρί ανέφερε πως «αυτό που ζητούμε είναι οι κυβερνώντες να δουν με την ίδια ευαισθησία τους κατοίκους και τα παιδιά μας, όπως είδαν τον κόσμο στο Τσέρι και το Γέρι. Θέλουμε να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να μην εγκαταστήσουν στη δική μας περιοχή άλλα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Γεωργίου είπε πως «όλοι συμφωνούν με τις διαμαρτυρίες που γίνονται, ωστόσο δυστυχώς δεν έπιασαν τόπο, αφού δεν υλοποιήθηκε καμία από τις υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Ηταν δεδομένο ότι δεν θα μεταφέρονταν τα εργοστάσια ασφάλτου στην περιοχή μας, δυστυχώς όμως αυτό θα γίνει και είναι μια απόφαση την οποία δεν μπορούμε να εφεσιβάλουμε αφού είναι απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!