Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
H μείωση του φόρου στα καύσιμα θα ευνοούσε τους πλούσιους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.
«Ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος, η μείωσή του θα ήταν ένας αντίστροφος φόρος, δηλαδή τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα καύσιμα τα χρησιμοποιούν πολύ πιο λίγο, γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη, αυτοί δε που έχουν δύο ή τρία αυτοκίνητα, που δεν τους λες και τους φτωχούς της κοινωνίας, θα ωφεληθούν περισσότερο, οπότε να κάνουμε μια μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και θα αφήνει απροστάτευτους τους πιο φτωχότερους φαίνεται παράλογο» είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό, διαγράφοντας κάθε σκέψη για «δώρα».
Το έχουν αυτό οι οριζόντιες μειώσεις φόρων. Οι Αγιάννηδες με ρόδα κερδίζουν κάτι ψιλά και τα ρετιρέ χιλιόμετρα τρελά, ενώ η αμόλυβδη τρέχει με 1,82+ ευρώ -στις Κυκλάδες ξεπερνά τα 2 ευρώ- και οι Γερμανοί φουλάρουν ακόμη και στα πολύ υψηλά
-ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο του 2012- με 1,712 ευρώ το λίτρο.
Τη στεριά να την ξεχάσεις, εσύ της θάλασσας φύτρο; Όχι, γιατί θα μειωθεί ο φόρος στο κεραμίδι, η συνολική επιβάρυνση της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκατ. σε σχέση με το 2018.
Καλοδεχούμενη κάθε ελάφρυνση, πλην η «λυπητερή» είναι ατομική και με βάση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ τη συλλογιστική, πάλι αυτός που έχει κερδίσει στη Monopoly θα ωφεληθεί. Όχι;
Καταλήγει αγρίως σατιρικό και κανείς δεν αναλαμβάνει να υπερασπίσει το λογικό, έστω και με τρόπο αντισυμβατικό. Όπως στην Αγγλία του 11ου αιώνα, η λαίδη Γκοντάιβα που έγινε μύθος για μια έφιππη πορεία. Ο Λέοφρικ, απαυδισμένος από τις ικεσίες της συζύγου του να μειώσει τους βαρείς φόρους στους πολίτες του Κόβεντρι, της δήλωσε ότι θα το κάνει αν περνούσε ολόγυμνη πάνω στο άλογό της από την πολυσύχναστη αγορά.
Η Γκοντάιβα, τολμηρή, περιδιάβηκε τους δρόμους και ο κόμης της Μερκίας δεν μπορούσε παρά να ικανοποιήσει την επιθυμία.
Γυμνοί στην εφορία μπορεί να πείσουμε για το δυσβάστακτο της βαριάς στη βενζίνη φορολογίας.