15.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 18:17

Στην Ολομέλεια στις 17 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για Αρχή κατά της Διαφθοράς

Στην Ολομέλεια οδηγείται την μεθεπόμενη Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς με τα περισσότερα κόμματα να τοποθετούνται στην Ολομέλεια και τους Οικολόγους – Συνεργασία Πολιτών να καταθέτουν τροπολογία για τις ανακριτικές εξουσίες της Αρχής.

Το αναθεωρημένο κείμενο παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών για τελικές παρατηρήσεις και τοποθετήσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι είχε επικοινωνία με την Πρόεδρο του Ανωτάτου και κατέθεσε πρόταση ώστε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου που έχει αφυπηρετήσει, να είναι Πρόεδρος του γνωμοδοτικού συμβουλίου και να αφαιρεθεί από την σύσταση η Επίτροπος Διοικήσεως για την συμμετοχή της οποίας είχε ενστάσεις το ΑΚΕΛ.

Ο κ. Τορναρίτης διευκρίνισε ότι η πρόταση θα παρουσιαστεί από την Πρόεδρου του Ανωτάτου στο Σώμα προς έγκριση και αν δεν εγκριθεί, τότε απλά επανέρχεται η πρόνοια για συμμετοχή της Επιτρόπου Διοικήσεως η οποία και θα προεδρεύει του Συμβουλίου.

Σημείωσε επίσης ότι όσον αφορά την αναφορά ότι η Βουλή διαβουλεύεται με την Υπουργό η οποία στη συνέχεια καταθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κατάλογο με τα 15 άτομα προς διορισμό, αναφορά η οποία ενδεχομένως να κριθεί αντισυνταγματική, θα υπάρξει καλύτερη διατύπωση και αντί της λέξης διαβούλευσης θα εισαχθεί η λέξη ενημέρωση.

‘Όπως εξήγησε ο κ. Τορναρίτης, συστήνεται το γνωμοδοτικό το οποίο καταθέτει κατάλογο 15 ατόμων στον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Υπουργός έρχεται στην Βουλή, την ενημερώνει και συζητά μαζί της και ακολούθως πάει στο Υπουργικό «και ότι θέλουν εκεί ας κάνουν».

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι στην Επιτροπή ακούστηκαν οι απόψεις και παρατηρήσεις όλων και επιτέλους το κείμενο του νομοσχεδίου, ενισχυμένο με πλήρεις ερευνητικές εξουσίες, πάει στην Ολομέλεια.

«Καταλήξαμε σε ένα πανίσχυρο κείμενο και οφείλουμε όλοι να το υποστηρίξουμε για να στείλουμε και μηνύματα στη κοινωνία», είπε ο Βουλευτής.

Η Φωτεινή Τσιρίδου του ΔΗΣΥ κατέθεσε και αυτή τους προβληματισμούς της για ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας με την αναφορά ‘διαβούλευση με την Βουλή’.

Από πλευράς ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Ανδρέας Πασιουρτίδης επανέλαβε τη διαφωνία του κόμματός του για την συμμετοχή της Επιτρόπου Διοικήσεως και πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθεί το κόμμα στην Ολομέλεια.

Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι το κόμμα του επίσης θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και επανέλαβε ότι η Επίτροπος δεν πρέπει να μην συμμετέχει. Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι είναι καλύτερα να μην συμμετέχουν οι ακαδημαϊκοί, παρά να μην συμμετέχει η Επίτροπος.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ είπε ότι εγείρεται θέμα νομιμότητας της κάθε απόφασης από την κοινωνία, ακόμη και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι δεν προτίθεται να κάνει αναφορά για την αντισυνταγματικότητα.

Από πλευράς ΕΔΕΚ ο Κωστής Ευσταθίου είπε ότι το κόμμα του από την αρχή έθεσε θέμα ότι η παρέμβαση της Βουλής είναι εξωθεσμική και αντισυνταγματική, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν δεν κάνει αναφορά ο Πρόεδρος, ενδεχομένως να κάνει αναφορά κάποιος πολίτης.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων είπε ότι έχει προβληματισμούς για την συμμετοχή ακαδημαϊκών καθώς θεωρούνται κλειστή κοινότητα και έχουν, πολλοί από αυτούς, όπως είπε, διασύνδεση με κόμματα. Είπε επίσης ότι αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς του ΑΚΕΛ για την Επίτροπο Διοικήσεως ωστόσο συμφωνεί με την πρόταση του Νίκου Τορναρίτη για τον Πρόεδρο του Ανωτάτου που έχει αφυπηρετήσει.

Επίσης το κόμμα θα καταθέσει τροπολογία για τις ανακριτικές εξουσίες, στη βάση των εισηγήσεων του Δικηγορικού Συλλόγου.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι αν δεν περάσει αυτή η τροπολογία τότε θα υποβληθεί δεύτερη για να αλλάξει ο τίτλος της Αρχής.
«Για ένα κράτος που μαστιζόμαστε από διαφθορά έπρεπε όχι βήμα να κάνουμε, αλλά κάτι παραπάνω», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης επανέλαβε τις εισηγήσεις του Συλλόγου για πλήρεις ανακριτικές εξουσίες της Αρχής στο πρότυπο της Αρχής διερεύνησης παραπόνων κατά μελών της αστυνομίας. Είπε όμως ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση με τις αυξημένες διερευνητικές εξουσίες, έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα και πρόσθεσε ότι όλα πρέπει να τελούν υπό συνεχή παρακολούθηση και αν διαπιστωθούν κενά και ελλείψεις «τότε να πάμε σε αυτό που εισηγούμαστε, σε ανακριτικές εξουσίες».

Εξάλλου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση είπε ότι το νομοσχέδιο προσεγγίζει σε κάποιο βαθμό τις θέσεις του Συλλόγου ο οποίος και χαιρετίζει τη σύσταση του γνωμοδοτικού αλλά πρέπει αυτό να απεμπλακεί στις διαδικασίες από την διαβούλευση με τη Βουλή.

Αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης λέγοντας ότι το Υπουργείο αναμένεται να καταθέσει τροποποιημένες εισηγήσεις και θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και επανέλαβε την έκκληση να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση γιατί αυτή μπορεί να συνεπάγεται κατάρρευση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Ήδη είπε, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός και εφέσεις καθυστερούν πέραν των έξι ετών με το τίμημα να το πληρώνουν οι πολίτες.

Χαιρέτισε επίσης την πρόνοια για χρήση αγγλικής στο εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο λέγοντας ότι αυτή η πρόνοια συνάδει με χρήση αγγλικής σε εμπορικά δικαστήρια σε πλείστες των χωρών της ΕΕ (Γερμανία και Γαλλία) αλλά ο Δικηγορικός Σύλλογος διατηρεί επιφυλάξεις για τον τρόπο διατύπωσης της πρόνοιας.

Για το θέμα της αντισυνταγματικότητας εκπρόσωπος της Εισαγγελίας υπενθύμισε ότι η Εισαγγελία είχε από την αρχή πει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και με τη λέξη διαβούλευση, εξηγώντας ότι αν κάτι τελεί υπό υποχρεωτική αίρεση, δηλαδή υποχρεώνεις την εκτελεστική εξουσία να λάβει γνώμη της Βουλής, αυτό είναι αντισυνταγματικό. Ανέφερε όμως ότι από τη στιγμή που η Βουλή είχε πει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα κάνει αναφορά, δεν μπορεί να υπάρξει πλέον άλλη τοποθέτηση από την Εισαγγελία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!