21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 1:12

Εταιρικό φόρο εφαρμόζουν για πρώτη φορά τα ΗΑΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα εισαγάγουν για πρώτη φορά ομοσπονδιακό εταιρικό φόρο επί των κερδών των επιχειρήσεων από την 1η Ιουνίου 2023, αν και διατήρησαν το ποσοστό χαμηλό, στο 9%, για να διατηρήσει την ελκυστικότητά του για τις επιχειρήσεις.

Ο αραβικός εξαγωγέας πετρελαίου του Κόλπου, πόλος έλξης για τους πλούσιους του πλανήτη, έχει εδώ και καιρό επωφεληθεί από το αφορολόγητο καθεστώς του για να διαδραματίσει ρόλο διεθνούς εμπορικού, ενεργειακού και τουριστικού κόμβου.

Μεγάλο μέρος αυτού του αφορολόγητου καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, παραμένει. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι δρομολογεί τον φόρο επιχειρήσεων για να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες τις εταιρείες και τις εμπορικές δραστηριότητες στη χώρα, εκτός από την «εξόρυξη φυσικών πόρων» που θα εξακολουθήσει να υπόκειται σε φορολογία σε επίπεδο εμιράτων.

Σε δήλωση του υπουργείου ανέφερε ότι το νέο καθεστώς συνεπάγεται τυπικό φορολογικό συντελεστή 9%, καθώς και συντελεστή 0% για φορολογητέα κέρδη έως 375.000 δράμια ($102.107,50) προκειμένου να υποστηριχθούν οι μικρές και οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η κίνηση θα ανοίξει το δρόμο για την εισαγωγή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή που θα εφαρμόζει διαφορετικό εταιρικό φορολογικό συντελεστή σε μεγάλες πολυεθνικές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Αυτό φάνηκε να αποτελεί αναφορά σε νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τον Οκτώβριο και 136 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.

Η μετάβαση σε φόρο 9% ανταποκρίνεται στις προσπάθειες της χώρας να διαφοροποιήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού για να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο, που επί δεκαετίες ήταν ο βασικός πυλώνας της οικονομίας.

«Τα ΗΑΕ συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη διαφοροποίηση των εσόδων του προϋπολογισμού τους μακριά από το πετρέλαιο και ένας εταιρικός φόρος εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική. Ο φορολογικός συντελεστής παραμένει χαμηλός σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα», δήλωσε η Khatija Haque, επικεφαλής οικονομολόγος της Emirates NBD.

Το 2018, τα ΗΑΕ εισήγαγαν φόρο προστιθέμενης αξίας στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες με κανονικό συντελεστή 5%. Τα ΗΑΕ επιβάλλουν φόρο 20% σε υποκαταστήματα ξένων τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα και σε εταιρείες με συμβάσεις παραχώρησης στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έως και 55% σε επίπεδο εμιράτων.

Οι επιχειρήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαιρούνται από την καταβολή φόρων για υπεραξίες και μερίσματα που λαμβάνονται από μετοχές, ανέφερε το υπουργείο.

Το νέο πρόγραμμα άφησε ανέπαφη την απαλλαγή για τα φυσικά πρόσωπα από φόρο εισοδήματος, φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σε ακίνητα και άλλες επενδύσεις και άλλα κέρδη που δεν προέρχονται από επιχείρηση.

Το εταιρικό φορολογικό καθεστώς των ΗΑΕ θα συνεχίσει να τηρεί τα εταιρικά φορολογικά κίνητρα που προσφέρονται επί του παρόντος σε επιχειρήσεις ελεύθερης ζώνης που συμμορφώνονται με όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις και που δεν συναλλάσσονται με την ηπειρωτική χώρα ΗΑΕ, ανέφερε το υπουργείο.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!