27.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 19:34

ΒΟΥΛΗ: Χωρίς άσπρο καπνό η συζήτηση για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης – 5 επιλογές για δημοψηφίσματα

Σε καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, φαίνεται να κατέληξε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Ωστόσο η απόφαση δεν αποκλείεται να ανατραπεί όταν το θέμα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας που θα συνέλθει στις 24 Φεβρουαρίου για αποφασίσει για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου οι περίπου 20-25 τροπολογίες των κομμάτων που αφορούσαν τις συνενώσεις δήμων, τις συμπλεγματοποιήσεις κοινοτήτων και τη διεξαγωγή παγκύπριου ή τοπικών δημοψηφισμάτων και καταγράφηκαν ουσιαστικά οι θέσεις των κομμάτων, όπως αυτές θα τεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, δήλωσε μετά την συνεδρία ότι για τα δημοψηφίσματα υπάρχουν πέντε επιλογές στο τραπέζι.

Αυτές είναι οι εξής: να μην διεξαχθούν δημοψηφίσματα, να διεξαχθεί ένα για όλη Κύπρο, να διεξαχθεί ένα για κάθε επαρχία, ένα για κάθε νέο δήμο ή ένα για τους υφιστάμενους δήμους.

Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων προτείνουν δημοψηφίσματα, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει η μορφή τους.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΩΝ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Σε ότι αφορά τον αριθμό των δήμων και κοινοτήτων, ούτε η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής έβγαλε άσπρο καπνό.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημείο αιχμής στον διάλογο αποτέλεσαν προτάσεις για μείωση του αριθμού δήμων και κοινοτήτων και ειδικότερα, προτάσεις για την δημιουργία δύο δήμων στην επαρχία Αμμοχώστου αντί τριών, αλλά και τεσσάρων αντί πέντε στην Λευκωσία.

Οι διεργασίες και ο διάλογος μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων ως προς τον αριθμό των δήμων και κοινοτήτων, αλλά και της διεξαγωγής ή όχι δημοψηφισμάτων, θα συνεχιστεί μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου, όταν θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή για να οριστικοποιήσει το κείμενο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας δήλωσε ότι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα πάει στην Ολομέλεια με την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση 17 δήμων.

Σε σχέση με τον αριθμό των δήμων, τα κόμματα υπολογίζεται ότι θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια του σώματος με διαφορετικές προτάσεις.

Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ με 17 δήμους, το ΑΚΕΛ με 20 δήμους, η ΔΗΠΑ με 14 δήμους, οι Οικολόγοι με πρόταση για δημιουργία δήμου Ακάμα, ενώ από πλευράς ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και η ΕΔΕΚ αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα καταθέσουν τις θέσεις τους στην Ολομέλεια του σώματος για τον αριθμό των δήμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!