Σε συμφωνία, που επιτρέπει τη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων (ΕΜΤΝ) στην κυπριακή χρηματαγορά, προχώρησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και το Χρηματιστήριο της Ελβετίας (SIX).
Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του SIX Τόμας Zιμπ και τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Μαρίνο Χριστοδουλίδη.
Η συμφωνία επιτρέπει στα κυπριακά ευρωπαϊκά ομόλογα, που εκδίδονται στις διεθνείς αγορές να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο κυπριακό χρηματιστήριο, παράλληλα με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον Μαρίνο Χριστοδουλίδη να επισημαίνει πως η αύξηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων, που θα προσφέρει το ΧΑΚ θα ενισχύσει και τη ρευστότητά του.
Καλωσορίζοντας τη συμφωνία ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως αυτή προνοεί την παροχή νέων εργαλείων ρευστότητας για τα χρηματοδοτικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης του δημοσίου χρέους με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και αυτό πάντα ήταν η προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Πετρίδης ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής της κυπριακής χρηματαγοράς σε ένα καινοτόμο δίκτυο χρηματιστηρίων.
«Άρα για την Κύπρο είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό να μετέχει σε αυτή τη πρωτοποριακή συμμαχία προς όφελος της αγοράς και της Κύπρου, προς όφελος της δημιουργίας κοινής ρευστότητας, η οποία θα διοχετευτεί και από τους επενδυτές, αλλά και εκ μέρους των χωρών στις πιο χρήσιμες και πιο αποδοτικές εργασίες», τόνισε.
Στις δικές του δηλώσεις ο Διευθύνων Σύμβουλος του ελβετικού Χρηματιστηρίου εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία, προσθέτοντας πως τα δύο χρηματιστήρια εργάστηκαν για αριθμό ετών για να φτάσουν σε αυτό το σημείο.
«Πραγματικά το βλέπω ως το πρώτο βήμα, καθώς συνεχίζουμε τη διαδικασία της καινοτομίας και προχωρούμε μπροστά φέρνοντας μαζί διάφορα χρηματιστήρια στο δίκτυο που τελικά προσφέρει αυξημένη ρευστότητα για όλα τα χρηματιστήρια και όλους τους επενδυτές, που επιζητούν να επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα», είπε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως ένα πρώτο βήμα στην πορεία της ψηφιοποίησης.
Στις δικές του δηλώσεις, ο Μαρίνος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως εμείς σαν ΧΑΚ θεωρούμε εξαιρετική αυτή τη συμφωνία διότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τα κυπριακά ευρωομόλογα (ΕΜΤΝ) να εισαχθούν και στις αγορές του ΧΑΚ, θα πάρουμε τη τεχνογνωσία και θα έχουμε πρόσβαση στη διεθνή γραμμή, που έχει το SIX».
Σε ερώτηση αν με αυτές τις κινήσεις θα δοθεί ώθηση στον κυπριακό χρηματιστήριο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε βεβαίως και πρόσθεσε ότι «όσο μεγαλώνει η γκάμα των προϊόντων του κυπριακού χρηματιστηρίου θα ενισχύεται και η ρευστότητά τoυ και σίγουρα θα ενδυναμώνεται και το κυπριακό χρηματιστήριο».
«H εισαγωγή των ΕΜΤΝ», πρόσθεσε, «θα δυναμώσει την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου και ευελπιστούμε ότι θα δυναμώσει τον όγκο συναλλαγών του σε αυτά τα ομόλογα», αναφέροντας πως «αυτή η σύνδεση δεν θα εστιάζεται μόνο στα κυπριακά ομόλογα, ευελπιστούμε και προσβλέπουμε ότι στο μέλλον θα μπουν και άλλες αξίες σε αυτή τη συνεργασία».
Σε ερώτηση τι συμβουλές έχει να δώσει σε μια μικρή χρηματαγορά με ελάχιστη ρευστότητα, ο επικεφαλής του ελβετικού χρηματιστηρίου είπε πως θα ήταν λάθος να δώσει συμβουλές για τι είναι σωστό για εξειδικευμένα χρηματιστήρια.
«Αυτό που βλέπουμε όμως, και περιλαμβάνω και τον εαυτό μας σε αυτό, είναι ότι κανένα από τα χρηματιστήρια είναι αρκετά μεγάλα έτσι ώστε από μόνα τους να αποδώσουν το ύψος της ρευστότητας που εμείς και οι επενδυτές στη συνέχεια χρειάζονται σε μια αγορά που είναι ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη», είπε.
Συνεπώς, συνέχισε, «αν αυτό θεωρείται συμβουλή, το κτίσιμο αυτών των συνδέσμων, το κτίσιμο της συνεργασίας και το κτίσιμο κοινών δεξαμενών ρευστότητας με άλλα χρηματιστήρια καθίσταται ένα απόλυτα κρίσιμο μέρος όχι μόνο για μας, αλλά και για την Κύπρο και άλλα χρηματιστήρια με τα οποία έχουμε εμπλακεί και συνεργαζόμαστε».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το SIX έχει αναπτύξει μια μετασυναλλακτική λύση που δίνει τη δυνατότητα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να λειτουργεί ως Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης, διακανονισμού και εξυπηρέτησης για τα Euro Medium term Notes.
Ο Όμιλος SIX λειτουργεί και αναπτύσσει υπηρεσίες υποδομής για τα ελβετικά και ισπανικά Χρηματιστήρια, για τις Μετασυναλλακτικές Υπηρεσίες, τις Τραπεζικές Υπηρεσίες και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας, της ποιότητας και της καινοτόμου ικανότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα των ελβετικών και ισπανικών χρηματοπιστωτικών κέντρων. Επιπλέον, η SIX σχεδιάζει και εφαρμόζει εξατομικευμένες λύσεις για υποδομές αγοράς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία ανήκει στους χρήστες της (121 τράπεζες).
Με δυναμικό περίπου 3.500 εργαζομένων και παρουσία σε 20 χώρες, το 2020 είχε λειτουργικά έσοδα ύψους 1,38 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (CHF) και καθαρά κέρδη του Ομίλου ύψους 439,6 εκατομμυρίων CHF.