21.8 C
Nicosia
Τετάρτη 1 Μάιος 2024 | 5:57

Πώς ο Πούτιν ανεβάζει τον λογαριασμό τηλεφώνου των Βρετανών

Οι Βρετανοί θα δουν πιθανότατα αυξημένο τον λογαριασμό του τηλεφώνου τους, και σίγουρα θα αναζητήσουν το γιατί.

Σίγουρα δεν θα κατηγορήσουν τη Ρωσία για την ανάπτυξη 100.000 στρατιωτών στα σύνορά της με την Ουκρανία. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτό και την άρνηση της Γερμανίας να εγκρίνει τον νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.

Αυτό αποδείχθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε στο 5,4% τους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, σημάδι ότι αυτά τα τεράστια γεωπολιτικά γεγονότα αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία στο εσωτερικό.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύεται στην πραγματικότητα πολύ λίγο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αυτό δεν ισχύει για την ΕΕ, η οποία λαμβάνει περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου της από τη χώρα. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα προέρχονται από τη Νορβηγία και την Αλγερία.

Αλλά αυτό δίνει στη Ρωσία τον έλεγχο της αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καθορίσει αποτελεσματικά το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι υπόλοιποι. Ο Nord Stream 2, έχει κατασκευαστεί για να αυξήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να στείλει η Ρωσία στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρόλο που η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί, το φυσικό αέριο δεν έχει αρχίσει να ρέει γιατί αυτό θα απαιτούσε ρυθμιστική άδεια από τη Γερμανία και την ΕΕ.

Το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εμποδίσει αυτή την έγκριση εάν η Ρωσία εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία, μια εισβολή που πολλοί στη διεθνή κοινότητα φοβούνται ότι μπορεί να προετοιμάζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν – αν και η Μόσχα το αρνείται.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. Και μέχρι τον Απρίλιο, όταν το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας αυξάνεται, είναι πιθανό να είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερο από αυτόν τον στόχο.

Και αυτό θα επηρεάσει τον λογαριασμό του τηλεφώνου.

Στα μικρά γράμματα του συμβολαίου στη Βρετανία υπάρχει μια ρήτρα που επιτρέπει στον πάροχο δικτύου να αυξάνει τις τιμές σύμφωνα με τον παλιό δείκτη τιμών λιανικής, ο οποίος είναι ήδη στο 7,5%.

Και οι αυξήσεις των τιμών γίνονται αισθητές και αλλού. Η Kάτι Ράμσντεν διευθύνει το ανεξάρτητο κατάστημα τροφίμων Bare Bazaar στο Ashford, 40 μίλια μακριά από τις εκβολές του ποταμού Medway, όπου εκφορτώνουν αυτά τα φορτηγά πλοία. Αναγκάστηκε να επανατοποθετήσει πολλά από τα προϊόντα που πουλά για να λογοδοτήσει για τις αυξήσεις των τιμών από τους προμηθευτές της.

Εν τω μεταξύ, το κόστος μιας σακούλας ζυμαρικών είχε αυξηθεί από 1,50 λίρα σε σχεδόν 2,00 λίρες, είπε.

«Θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε έναν πελάτη επειδή οι μισθοί του δεν ανεβαίνουν», είπε.

Έτσι, «ενώ αυτά τα τεράστια παγκόσμια ρεύματα προκαλούν αλλαγές στο εξωτερικό, οι κυματισμοί γίνονται αισθητοί πολύ πιο κοντά στο σπίτι», αναφέρει το BBC.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!