Να αποσύρουν την απόφαση για εφαρμογή του «test to stay» καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ), η ΟΕΛΜΕΚ.
Θέση της Οργάνωσής, σύμφωνα με ανακοίνωση της, «είναι η συνέχιση του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, που ισχύει για όλους τους συμπολίτες μας και αναφέρει ότι οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό, με βάση το οποίο διατηρήθηκαν τα σχολεία ανοιχτά, έστω και αν υπάρχουν δυσκολίες».
Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, σε σημερινή του συνεδρία, αφού ενημερώθηκε για την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εφαρμογή του μέτρου «test to stay», επαναλαμβάνει ότι πάγια επιθυμία της Οργάνωσης είναι να παραμένουν τα σχολεία ανοιχτά και να λειτουργούν με τη φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών, πάνω απ’ όλα με ασφάλεια και υγεία, χωρίς την παραμικρή έκπτωση σε θέματα υγείας για μαθητές, εκπαιδευτικούς, προσωπικό των σχολείων και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στηρίξαμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που κρίθηκαν απαραίτητα για την ασφαλή, υπό τις περιστάσεις, λειτουργία των σχολείων. Σημειώνουμε δε, ότι τα σχολεία κρατήθηκαν ανοιχτά στο μεγαλύτερο μέρος της δύσκολης διετίας που περάσαμε πρωτίστως λόγω της υπερπροσπάθειας που κατέβαλαν οι διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, παρά τα ανεπαρκή μέτρα του ΥΠΠΑΝ και της Πολιτείας το ίδιο διάστημα (π.χ. αποστάσεις, μονά θρανία, εξαερισμός, αντικαταστάσεις)», προσθέτει.
Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι δυστυχώς, σε μία περίοδο που κανένα σχολείο και κανένα τμήμα Μέσης Εκπαίδευσης δεν είναι κλειστά ούτε και κινδυνεύουν να κλείσουν, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να λάβει το μέτρο «test to stay», το οποίο όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στην επίτευξη του στόχου να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, αλλά αντίθετα προκαλεί κινδύνους, ανησυχία και αχρείαστη αναστάτωση, ενώ παράλληλα βρίθει αντιφάσεων.
«Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας, καθώς και με τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (17/01/2022) εκφράσαμε ξεκάθαρα τους προβληματισμούς της Οργάνωσης με την εφαρμογή του μέτρου, οι οποίοι δεν κάμφθηκαν με την ενημέρωση που λάβαμε. Μεταξύ άλλων, δεν απαντήθηκε πειστικά γιατί διαφοροποιείται η διαχείριση των μαθητών / στενών επαφών στα σχολεία από όλη την υπόλοιπη κοινωνία, ούτε και η τεράστια αντίφαση να απελευθερώνονται οι ίδιες στενές επαφές το πρωί στα σχολεία και το απόγευμα να τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό μόλις αποχωρήσουν από το σχολείο», σημειώνει.
Αναφέρει ότι η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί έξω από κάθε όριο λογικής την ανομοιομορφία στην πολιτική της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δηλαδή άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο για τους μαθητές/στενές επαφές εντός των σχολείων και άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο εκτός σχολείων, δίδοντας την εντύπωση της διάκρισης και της πειραματικής εφαρμογής ενός μέτρου σε χιλιάδες μαθητές/εκπαιδευτικούς/προσωπικό των σχολείων.
«Με την εφαρμογή της απόφασης αυτής είναι λογικό να αυξάνεται ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων εντός των σχολείων, λόγω της υπερμεταδοτικότητας της συγκεκριμένης μετάλλαξης, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος νόσησης μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων. Ως εκ τούτου, αυξάνεται και η πιθανότητα για πρόσθετες απουσίες εκπαιδευτικών, ένα ενδεχόμενο που θα δυσχεράνει περαιτέρω τη λειτουργία των σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις και τα κενά που παρατηρούνται ήδη αυτή την περίοδο σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που δεν έχει αντικατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό», προσθέτει.
Συνεπώς, συνεχίζει στην ανακοίνωση της η Οργάνωση, η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ) να αποσύρουν την απόφαση για εφαρμογή του «test to stay».
«Θέση της Οργάνωσής μας είναι η συνέχιση του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, που ισχύει για όλους τους συμπολίτες μας και αναφέρει ότι οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό, με βάση το οποίο διατηρήθηκαν τα σχολεία ανοιχτά, έστω και αν υπάρχουν δυσκολίες. Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω θέση της Οργάνωσης, το ΚΔΣ εξουσιοδοτεί τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ να είναι σε διαρκή συνεννόηση και επαφή με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, για να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα για το “test to stay” και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που εφαρμόζονται στα σχολεία, με βασικό γνώμονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού των σχολικών μονάδων και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας», καταλήγει.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ για να συζητήσει διάφορα θέματα που απασχολούν την Οργάνωση και ένα από αυτά η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εφαρμογή του “Test to Stay” στα σχολεία.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας είπε ότι όπως είπαν και στην σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας στο Υπουργείο Παιδείας, παρατηρούν μια ανομοιομορφία στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός των σχολικών χώρων σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται έξω από τις σχολικές μονάδες.
«Δεν ικανοποιηθήκαμε από τα επιχειρήματα που μας είπαν, γιατί θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, και ούτω καθεξής», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «σήμερα θα ενημερωθεί το Κεντρικό Συμβούλιο για αυτά που είπαμε. Να δούμε τι απόψεις, τι εισηγήσεις θα υπάρξουν για αυτό το ζήτημα».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν κανονικά με τη φυσική παρουσία και μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά πάνω απ΄ όλα με ασφάλεια και υγεία, και χωρίς εκπτώσεις σε θέματα υγείας.
Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ, ανέφερε, «πήραν μια απόφαση για τους μαθητές, οι οποίοι είναι στενές επαφές και μάλιστα ανεμβολίαστοι». «Εδώ είναι το ζήτημα που υπάρχει», πρόσθεσε.
Ενώ, σημείωσε, «λέει το υγειονομικό πρωτόκολλο ότι στενή επαφή ανεμβολίαστη, όποιος και αν είναι, είτε είναι μαθητής είτε είναι μεγάλος είτε μικρός, τίθεται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό μέχρι μια χρονική περίοδο, με αυτή την απόφαση λένε ότι ακυρώνουμε τον ορισμό της στενής επαφής μέσα στα σχολεία, αλλά όταν βγει έξω από το σχολείο ισχύει». «Τούτη την ανομοιομορφία στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων εμείς δεν μπορούμε να την καταλάβουμε», είπε.
Για το θέμα αυτό της στενής επαφής, συνέχισε ο κ. Χατζησάββας, η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι, ό,τι ισχύει έξω από το σχολείο για την στενή επαφή σε ανεμβολίαστους, πρέπει να ισχύει και μέσα στο σχολείο.
«Γιατί να το αλλάξουν τώρα; Να συνεχίσει, δηλαδή, να υφίσταται το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως το εφαρμόζουμε ως τώρα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε εμείς η στενή επαφή να κυκλοφορεί ελεύθερη μέσα στο σχολείο, αλλά μόλις φύγει από το σχολείο η ώρα 13.30-14.00, να πάει να μπει μέσα στο σπίτι του. Γιατί αυτή η διάκριση; Γιατί δεν αφήνει να πάει και σε καφετέριες που έχει 30 άτομα ή στο γήπεδο ή το ένα ή το άλλο, αφού θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος;», διερωτήθηκε.
«Αυτό είπαμε στη σύσκεψη της Δευτέρας. Αυτό θα ενημερωθεί το Κεντρικό και θα δούμε τι αποφάσεις θα υπάρχουν και σε συνεννόηση με τις άλλες οργανώσεις», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτοσκοπός τα μέτρα, «αλλά αν υπάρξει εισήγηση και πλειοψηφήσει, δεν αποκλείεται να πάμε και σε μέτρα».
«Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει την κατάσταση και να παρθούν αποφάσεις, πραγματοποιεί σήμερα η ΠΟΕΔ.