Σε ένα περιβάλλον πιέσεων στα ομόλογα διεθνώς, λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού και της στροφής των κεντρικών τραπεζών σε πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική, η Ελλάδα πραγματοποίησε την πρώτη έξοδό της στις αγορές για το 2022, για να αντλήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Η ζήτηση κινήθηκε περίπου στο ήμισυ εκείνης στην έκδοση του περασμένου Ιουνίου, ενώ το επιτόκιο είναι περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο.
Το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομολόγο άνοιξε το πρωί της Τετάρτης και οι προσφορές έφτασαν τα 15 δισ. ευρώ με το επιτόκιο έτσι να μειώνεται στο Mid Swap +140 μονάδες βάσης (1,84%) από Mid Swap +145 μονάδες βάσης που ήταν το αρχικό guidance.
Να θυμίσουμε ότι στην προηγούμενη έκδοση 10ετους τον περασμένο Ιούνιο είχαμε εξασφαλίσει προσφορές ύψους 30 δισ. ευρώ από τους επενδυτές και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,88%. Τότε βέβαια οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μας στην αγορά ήταν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στην ΗΔΑΤ έχει σκαρφαλώσει στο 1,67%, αυξημένη κατά 40 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020.
«Το υψηλότερο κόστος κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα αντανακλά την άνοδο των αποδόσεων ανά την Ευρώπη» σχολιάζει στο Reuters ο Κώστας Μπούκας της Beta Securities. «Το περιβάλλον είναι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι ως αποτέλεσμα του υψηλότερου πληθωρισμού και της αλλαγής στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών» συμπληρώνει.
Δεν είναι βεβαίως μόνο η Ελλάδα που βλέπει τη ζήτηση να μειώνεται και το επιτόκιο να αυξάνεται. Σε δημοπρασία 30ετους ομολόγου στις 5 Ιανουαρίου η Ιταλία προσέλκυσε προσφορές 55 δισ. ευρώ- λιγότερες από τα 2/3 αντίστοιχης έκδοσης τον Οκτώβριο του 2020.
Παρά τις πιέσεις που δέχονται αυτόν τον καιρό τα ομόλογα, το κλίμα για την έξοδο κρίθηκε κατάλληλο, καθώς έρχεται λίγο μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από τον οίκο Fitch, αλλά τη δημοσιοποίηση των καλύτερων των πρσοδοκιών στοιχείων για το πρωτογενές έλλειμμα του 2021.Εξάλλου είναι σαφές πως στο εξής το κόστος δανεισμού στο εξής θα ακολουθεί την ανιούσα για μικρές και μεγάλες οικονομίες. Ήδη παίρνουμε μία γερή γεύση, με την απόδοση του γερμανικού 10ετους να επιστρέφει σήμερα, για πρώτη φορά από το 2019, σε θετικό έδαφος, ενώ και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού 10ετους έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά διετίας, μία ανάσα από το 2,9%. H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σήμερα αγγίζει το 1,67%.
Το πλάνο του ΟΔΔΗΧ και η στήριξη της ΕΚΤ
Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντλήσει συνολικά 12 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος. Όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική η αύξηση του κόστους δανεισμού πάντως δεν προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αφενός το κόστος του χρήματος παραμένει σε πολύ «λογικά» επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις που έχουν γίνει σε όλες τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αφετέρου διότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική, χώρες στην Ευρώπη που έχει «κλειδώσει» το κόστος δανεισμού της για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Στήριγμα στα ελληνικά ομόλογα προσφέρει η ΕΚΤ. Αν και αποφάσισε να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP τον Μάρτιο, το οποίο περιελάμβανε και ελληνικούς τίτλους παρόλο που είναι ακόμη σε καθεστώς junk, η κεντρική τράπεζα έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα στηρίξει το ελληνικό χρέος μέσω των επανεπενδύσεων.