Του Μιχάλη Ψύλου
Τρεις αριθμοί ίσως περιγράφουν ανάγλυφα τον κόσμο που ζούμε: 68,7 δισ. δολάρια, 35 δισ. και 160 εκατομμύρια: -68,7 δισεκατομμύρια δολάρια έδωσε η Microsoft για να αγοράσει την εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard. Για την ιστορία, η Activision Blizzard βρισκόταν σε αναταραχή εδώ και αρκετούς μήνες, συγκλονισμένη από ένα κύμα κατηγοριών για παρενόχληση, σεξισμό και διακρίσεις εντός της εταιρείας. Η εξαγορά αυτή είναι η πιο πρόσφατη, σε ένα κύμα dealmaking στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών: Η Take-Two Interactive, ο κατασκευαστής της δημοφιλούς σειράς παιχνιδιών Grand Theft Auto, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να αγοράσει την ανταγωνιστική Zynga για 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια ώρα, 35 δισεκατομμύρια δολάρια πρέπει να καταβάλουν 74 φτωχές χώρες για την αποπληρωμή δανείων, για να μη χρεοκοπήσουν, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Αλλά και 160 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη ζουν στη φτώχεια, ενώ ο πλούτος των 10 κορυφαίων δισεκατομμυριούχων διπλασιάστηκε στα χρόνια της πανδημίας.
Τρεις αριθμοί, μία αλήθεια: «Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες», σύμφωνα με την Oxfam. «Για τους δισεκατομμυριούχους, η πανδημία ήταν μια χρυσή ευκαιρία. Ενώ η περιουσία τους ανεβαίνει με πρωτοφανή ρυθμό και κάποιοι κάνουν ταξίδια στο διάστημα, η παγκόσμια φτώχεια αυξάνεται δραματικά», λέει εκπρόσωπος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Το 1780, ο Γκαετάνο Φιλαντζέρι, εκ των ηγετών του Ιταλικού Διαφωτισμού, έγραφε ότι «όταν ο πλούτος συρρικνώνεται σε λίγα χέρια, όταν οι πλούσιοι είναι λίγοι και οι άποροι πολλοί, αυτή η ιδιωτική ευτυχία των λίγων, σίγουρα δεν θα κάνει ολόκληρο το σώμα των πολλών ευτυχισμένο, αντίθετα… θα το καταστρέψει». Πόση αλήθεια κρύβουν τα λόγια του, 242 χρόνια μετά…