4.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 1:44

Τα τεστ της Ελληνικής οικονομίας το 2022

Με πυκνό πρόγραμμα ξεκινά το 2022 για το οικονομικό επιτελείο, καθώς εκτός από τον πονοκέφαλο της πανδημίας και του υψηλού πληθωρισμού, θα πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα βήματα, που θα επαναφέρουν την οικονομία σε κανονικότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή, προετοιμάζεται η πρώτη έξοδος στις αγορές το 2022, λίγες εβδομάδες μετά την δήλωση για στήριξη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Η έκδοση μπορεί να είναι θέμα 24ώρων και να γίνει πριν από την αξιολόγηση της Fitch. Η νέα έκδοση, όπως και οι εκδόσεις του 2021, δεν είναι συνδεδεμένες με κάποια δαπάνη που θα πρέπει να καλυφθεί, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν ακόμη τα 36 δισ. ευρώ.

Θα γίνει όμως στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία συνδυάζει σε αυτή την περίπτωση, την ανάγκη της διαρκούς παρουσίας της Ελλάδας στις αγορές, της υπερβάλλουσας ρευστότητας που υπάρχει στην αρχή του χρόνου και το χρονικό κενό πριν ξεκινήσουν οι εκδόσεις από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά και οι εκδόσεις της ίδιας της ΕΕ, η οποία θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, με στόχο να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η 13η αξιολόγηση

Εκτός από την έξοδο στις αγορές οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ θα ξεκινήσουν από αύριο, τις τεχνικές επαφές για την 13η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η αξιολόγηση αυτή, δεν συνδέεται με την εκταμίευση των δύο δόσεων που απομένουν από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ( ANFA’s SNP’s ) που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες. Θεωρείται όμως κρίσιμη, αφού αναμένεται να προδιαγράψει την πορεία της Ελλάδας, μέχρι και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Θέματα συζήτησης της αξιολόγησης που θα ολοκληρωθεί με τους επικεφαλείς των ομάδων των θεσμών στις 25 του μήνα, θα είναι και πάλι η απόδοση των εργαλείων για διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και οι καθυστερημένες αλλαγές σε δημόσια υγεία, ασφαλιστικό και δικαιοσύνη.

Λόγω της πορείας εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, βαρύτητα θα δοθεί αυτή την φορά στο κλείσιμο του 2021 αλλά και τις προοπτικές για το 2022. Ειδικότερα, θα εξεταστεί ο ρυθμός ανάπτυξης της περασμένης χρονιάς ο οποίος αναμένεται να φτάσει ή και τα ξεπεράσει το 8% και τα μόνιμα χαρακτηριστικά, που αναμένεται να επιδράσουν και στην φετινή ανάπτυξη. Για το λόγο, αυτό έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ετοιμότητα και την πορεία του Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για φέτος. Επίσης, θα συζητηθούν αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που σκοπεύει να υλοποιήσει φέτος το ΥΠΟΙΚ και οι στόχοι για ελλείμματα και χρέος.

Η αξιολόγηση της Fitch

Η τελευταία εξέταση που είναι προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα, είναι η πρώτη αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας για το 2022. Το ποδαρικό στις αξιολογήσεις θα γίνει τον οίκο Fitch, που έχει κατατάξει την οικονομία στην βαθμίδα ΒΒ, από τον Ιανουάριο του 2021 Στο τελευταίο της σημείωμα για την ελληνική οικονομία, η Fitch θέτει τρείς προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της οικονομίας.

Την σταθερή επαναφορά του χρέους σε καθοδική πορεία μετά το σοκ του Covid-19, τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στις συστημικές τράπεζες και την επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Η αξιολόγηση της Παρασκευής, θα είναι η πρώτη από τις τρεις που έχει προγραμματίσει ο οίκος για το 2022. Η δεύτερη είναι προγραμματισμένη για 8 Ιουλίου και η τρίτη στις 21 Οκτωβρίου.

Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!