23.8 C
Nicosia
Δευτέρα 23 Σεπτέμβριος 2024 | 10:29

Πως αξιολογούν πολιτικό σύστημα και κοινή γνώμη την κίνηση Αβέρωφ Νεoφύτου-Τι θα κάνει ο Χριστοδουλίδης

Με διάφορες ερμηνείες εισπράχθηκε από το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη, η όντως πρωτότυπη κίνηση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεόφυτου να προκαλέσει και να προσκαλέσει τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να υποβάλει υποψηφιότητα μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος και ταυτόχρονα ο ίδιος να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΔΗΣΥ για να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη και προέδρου της παράταξης και υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές.

Τα άλλα κόμματα δεν σχολίασαν καθόλου την κίνηση Αβέρωφ Νεόφυτου, αλλά σίγουρα την αξιολογούν προσεκτικά όχι σε σχέση με τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ, αλλά για το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών. Βασικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτιμούν να “μην τα βρουν” στον ΔΗΣΥ, ώστε το κόμμα να πάει διχασμένο στις εκλογές, αν και εφόσον ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιλέξει να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ο μόνος από τα άλλα κόμματα που αναφέρθηκε γενικά στις εκλογές ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου που είπε ότι:

-Το ΑΚΕΛ έχει τις δικές του διαδικασίες και ασφαλώς αυτές τις διαδικασίες θα τις ακολουθήσουμε. Περιλαμβάνουν συζήτηση στα καθοδηγητικά σώματα, συζήτηση με τον κόσμο του κόμματος – μέλη και φίλους και νέες δυνάμεις- και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή σε ένα έκτακτο παγκύπριο συνέδριο όπου θα παρθούν τελικές αποφάσεις.
Μέχρι τότε όμως, χρειάζεται ασφαλώς να δούμε με άλλα κόμματα αν μπορούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη έτσι ώστε να έχουμε μια συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό θα επιδιώξουμε. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι συνεργασίες για το ΑΚΕΛ δεν είναι γενικές και αόριστες. Έχουν περιεχόμενο. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκλίσεις και συναινέσεις σε βασικά θέματα τα οποία καθορίζουν και την πορεία του τόπου και της κοινωνίας.

-Την ίδια ώρα πέραν από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κάνουμε αυτό το διάλογο και με τον δικό μας τον κόσμο. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν το έχουμε παραβιάσει. Την ίδια ώρα όμως και οι διαδικασίες επηρεάζονται και από το τι συμβαίνει και στο πολιτικό σκηνικό και από το πόσο γοργά προχωρούν οι διαδικασίες εντός. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε περισσότερες εξελίξεις σε σχέση με τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται ενόψει τον προεδρικών εκλογών. Το βέβαιο είναι ότι το ΑΚΕΛ έγκαιρα μέχρι την Άνοιξη θα έχει τις αποφάσεις του.

Στο επίπεδο της κοινής γνώμης, οι περισσότεροι αξιολόγησαν την κίνηση Αβέρωφ Νεόφυτου ως μια ύστατη προσπάθεια του για να μην πάει το κυβερνών κόμμα διασπασμένο στις εκλογές. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι ο κ. Νεόφυτου έκανε τη συγκεκριμένη κίνηση εκ του ασφαλούς, αφού ελέγχει την πλειοψηφία των 51.000 ψηφοφόρων του κόμματος. Πάντως, το φανατικό ακροατήριο της Πινδάρου φαίνεται να εκφράζει πλήρη ικανοποίηση για την πρωτοβουλία Αβέρωφ Νεοφύτου και ήδη άρχισε να σιγο-κουβεντιάζει την ανάγκη ο κ. Χριστοδουλίδης να παραιτηθεί από Υπουργός Εξωτερικών.

Στο στρατόπεδο του κ. Χριστοδουλίδη, τώρα, φαίνεται να επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, όχι κατά πόσον θα αποδεχθεί την πρόκληση Αβέρωφ, αλλά για πως θα κινηθεί μετά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου που θα παρέλθει ο χρόνος των υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ. Ο μη σχολιασμός μέχρι στιγμής της πρόσκλησης Αβέρωφ Νεοφύτου, επιβεβαιώνει όλους όσοι λένε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θα αποδεχθεί την πρόσκληση του προέδρου του ΔΗΣΥ

Με βάση όλες τις ενδείξεις, την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι, ο Αβέρωφ Νεόφυτου θα στεφθεί και επίσημα ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μακρόν: Να επανεξετάσουμε τη σχέση με τη Ρωσία, η Ευρώπη δεν είναι μόνο ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πρέπει να «επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε «μια νέα διεθνή...

Τρ.Κύπρου: Ντεμπούτο με 4,78 ευρώ της μετοχής στο ΧΑ

Ακόμη ένα ορόσημο για τo Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Τάκης Αράπογλου, την έναρξη της διαπραγμάτευσης σήμερα Δευτέρα στο Χρηματιστήριο...

Τι γνωρίζεις για τον Κοινωνικό Λειτουργό της Γειτονιάς; Όλες οι λεπτομέρειες από τις ΥΚΕ

Με σκοπό την άμεση πρόσβαση των πολιτών στις κοινωνικές υπηρεσίες, δημιουργήθηκε και εξελίσσεται το πρόγραμμα «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς». Το Υφυπουργείο Κοινωνική Πρόνοιας έχει προσθέσει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!