Η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που προβλέπεται ότι θα πετύχουν τον στόχο εμβολιασμού για την Covid – 19 του 70% του πληθυσμού της μέχρι τα μέσα του 2022 που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ οι ΗΠΑ μαζί με πολλές χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική δεν βρίσκονται σε πορεία επίτευξης του στόχου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC, το οποίο επικαλείται εκτιμήσεις του «Our World in Data», οι οποίες αναθεωρήθηκαν τελευταία φορά την περασμένη Τρίτη, περισσότερες από 100 χώρες δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Σημειώνει ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΠΟΥ έθεσε στόχο για τις χώρες να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού τους μέχρι τα μέσα του 2022.
Ειδικότερα, μερικές από τις χώρες που δεν προβλέπεται να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού τους μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους ήταν η Τουρκία, η Εσθονία, η Τζαμάικα και η Νιγηρία.
Λιγότερες από 50 χώρες έχουν ήδη φτάσει το όριο του 70%, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Κατάρ, της Πορτογαλίας και της Ιαπωνίας.
Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και το Χονγκ Κονγκ ήταν μεταξύ εκείνων των χωρών που δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το όριο του 70%, αλλά φαίνεται πως βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν το στόχο του ΠΟΥ μέχρι τα μέσα του 2022.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μέθοδός τους δεν λαμβάνει υπόψη μεταβλητές όπως πιθανές ελλείψεις εμβολίων, αλλαγές στις ταχύτητες διάθεσης εμβολίων ή νέες κυβερνητικές πολιτικές.
Σύμφωνα με το CNBC, οι προβλέψεις του» Our World in Data» χρησιμοποιούν επίσημα δεδομένα, με το τρέχον ποσοστό εμβολιασμού για κάθε χώρα να υπολογίζεται ως ο μέσος αριθμός των ατόμων που έλαβαν τη δεύτερη δόση εμβολίου τους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτά τα ποσοστά εμβολιασμού θα παραμείνουν σταθερά μέχρι τον στόχο του ΠΟΥ στα μέσα του 2022.
«Προσθέτοντας αυτό το αναμενόμενο ποσοστό εμβολιασμού στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, προβάλλουμε το ποσοστό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι την 1η Ιουλίου 2022», δήλωσαν οι ερευνητές. «Εξαιρούμε από τις προβλέψεις μας χώρες που δεν έχουν αναφέρει στοιχεία για περισσότερες από 30 ημέρες», σημειώνουν.