Δώδεκα νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της, την προώθηση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπέγραψε το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η Κομισιόν σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, υπογράφηκαν 11 νέες συμβάσεις με διάφορες τ/κ οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (συνολικού ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ) και μια σύμβαση άμεσης επιχορήγησης ύψους 700 χιλιάδων ευρώ για τη στήριξη της τ/κ Πλατφόρμας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Όπως σημειώνεται, οι συμβάσεις αφορούν έργα που θα υλοποιηθούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια στους τομείς της πρόσβασης των ευάλωτων ή μειονοτικών ομάδων στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη χειραφέτηση των νέων και των γυναικών, τα δικαιώματα των ασθενών, των εργαζομένων και των ηλικιωμένων, την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, τη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και τη περιβαλλοντική παιδεία και ακτιβισμό.
Οι χρηματοδοτήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της έβδομης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων με τίτλο «Κυπριακή Κοινωνία των Πολιτών σε Δράση» (Cypriot Civil Society in Action), μέσω της οποίας οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ενθαρρύνονται να διεκδικήσουν ουσιαστικές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές μέσω της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή των πολιτικών, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και επίπεδο της ΕΕ, προωθώντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων.
Η σύμβαση άμεσης επιχορήγησης αφορά την Πλατφόρμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην οποία συμμετέχουν διάφορες τ/κ οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάπτυξη μιας πιο δίκαιης, ισότιμης, δημοκρατικής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.
Το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί κατά τα επόμενα δύο χρόνια, θα εστιάσει κυρίως στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, στα δικαιώματα των προσφύγων, στα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+, στη δημοκρατική συμμετοχή κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης, στις συνθήκες κράτησης και στην απαγόρευση των βασανιστηρίων.
Η πλατφόρμα θα αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με ελληνοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεις σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών και είναι ανοικτή και σε άλλες ενώσεις που προασπίζονται δικαιώματα και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Κομισιόν έχει από το 2007 πραγματοποιήσει επτά προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την κοινωνία των πολιτών στην τ/κ κοινότητα συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, και μία θεματική πρόσκληση υποβολής προτάσεων με τίτλο «Μαζί κατά της εμπορίας ανθρώπων» ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Στηρίζοντας την κοινωνία των πολιτών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, το πρόγραμμα βοήθειας συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας δικαιότερης κοινωνίας που θα βασίζεται στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου, προστίθεται.