9.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 | 20:54

Στον Ναβάλνι το Βραβείο Ζαχάρωφ 2021

Στον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή, Αλεξέι Ναβάλνι, θα απονεμηθεί το Βραβείο Ζαχάρωφ 2021 για την ελευθερία της σκέψης σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του σώματος από τις 13 μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

Στη σύνοδο θα γίνει επίσης, μεταξύ άλλων, συζήτηση την Τετάρτη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τη Σλοβενική Προεδρία της ΕΕ, ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ίδια μέρα θα συζητηθεί επίσης το θέμα που αφορά την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία.

Ο Ρώσος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος θα τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάρωφ, είναι φυλακισμένος στη Ρωσία και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να παραστεί στην τελετή απονομής στο Στρασβούργο. Η κόρη του Daria Navalnaya θα παραλάβει το βραβείο εξ ονόματός του από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.

Ο Πρόεδρος Sassoli και ο Leonid Volkov, ένας από τους πολιτικούς συμβούλους του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος διετέλεσε προσωπάρχης του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ναβάλνι για τις προεδρικές εκλογές του 2018, πρόκειται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή απονομής,

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, προς τιμήν του Σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ, απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεσπίστηκε το 1988 και τιμά άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Εξάλλου, το ΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και τη Σλοβενική Προεδρία της ΕΕ, ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 αλλά και η αντίδραση της ΕΕ τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομική κρίση, η αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και οι εξωτερικές σχέσεις, θα είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων κατά τη επικείμενη σύνοδό τους.

Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης με το Συμβούλιο και την Επιτροπή την αντίδραση της ΕΕ στην νέα έξαρση της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς επίσης και τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Την Τετάρτη, εξάλλου, οι Ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή και το Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση προσαρμογής των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση των κανόνων ασύλου, επιστροφής και υποδοχής στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία  για έξι μήνες. Αυτό θα δώσει στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση της άφιξης μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα σύνορά τους, που οργανώνονται από το καθεστώς του Alexander Lukashenka. Επίσης, προβλέπεται οι αρχές να έχουν περισσότερο χρόνο για να καταχωρίσουν την αίτηση διεθνούς προστασίας ενός προσώπου, η διαδικασία ασύλου στα σύνορα (η οποία επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στους αιτούντες) να εφαρμόζεται σε όλους σχεδόν τους αιτούντες και να μπορεί να διαρκέσει έως και 16 εβδομάδες, και οι διαδικασίες επιστροφής να είναι ταχύτερες.

Για να τεθεί σε ισχύ, η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο έπειτα από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, οι Ευρωβουλευτές είναι πιθανό να αμφισβητήσουν το βάσιμο της έγκρισης αυτής της απόφασης, δεδομένης της παρούσας ανθρωπιστικής κατάστασης, καθώς και την επιλογή του νομικού πλαισίου που χρησιμοποιείται για την τροποποίηση αυτών των κανόνων, η οποία παρακάμπτει το Κοινοβούλιο ως συννομοθέτη, παρέχοντάς του μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Το απόγευμα της Τρίτης, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,για τη μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία μετέφερε πρόσφατα χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, αν και η ρωσική Κυβέρνηση αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Οι δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση, δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητά τους να απαντήσουν σθεναρά σε οποιαδήποτε ρωσική επιθετική ενέργεια, όπως με την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων. Θα ακολουθήσει ψήφισμα την Πέμπτη.

Το ΕΚ θα ψηφίσει, εξάλλου, τις θέσεις του για τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος ορίζει τι θα επιτρέπεται στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να κάνουν και τι όχι.

Η νομοθετική πρόταση, η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη, βάζει σε «μαύρη λίστα» πρακτικές που εφαρμόζουν μεγάλες πλατφόρμες, οι οποίες λειτουργούν ως «ρυθμιστές πρόσβασης» και δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να διεξάγει έρευνες αγοράς και να επιβάλλει κυρώσεις για μη συμμόρφωση.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές («Digital Markets Act – DMA»), όπως τροποποιήθηκε από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών στις 23 Νοεμβρίου, θεσπίζει νέες, άμεσες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για τις εν λόγω πλατφόρμες, με σκοπό τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού.

Οι κανόνες του αφορούν τις μεγάλες εταιρείες που παρέχουν τις λεγόμενες «βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας» και είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές, όπως διαδικτυακές υπηρεσίες διαμεσολάβησης, κοινωνικά δίκτυα, μηχανές αναζήτησης, λειτουργικά συστήματα, και υπηρεσίες διαφήμισης, οι οποίες πληρούν τα σχετικά κριτήρια για να χαρακτηριστούν ως «ρυθμιστές πρόσβασης». Οι Ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν επίσης στο πεδίο εφαρμογής του νόμου τους φυλλομετρητές («web browsers»), τους ψηφιακούς βοηθούς και τη συνδεδεμένη τηλεόραση.

Άλλες αλλαγές που εισήγαγαν οι Ευρωβουλευτές στην πρόταση της Επιτροπής σχετίζονται με τον ορισμό των ρυθμιστών της πρόσβασης με βάση ορισμένα κατώτατα όρια, τον κατάλογο των υποχρεώσεων και απαγορεύσεών τους, συμπεριλαμβανομένων νέων διατάξεων σχετικά με τη στοχευμένη διαφήμιση και τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, τον περιορισμό των λεγόμενων «killer acquisitions» (δηλ. την εξαγορά μικρών ανταγωνιστών πριν προλάβουν να εξελιχθούν σε απειλή), την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και τον ρόλο των εθνικών αρχών ανταγωνισμού και τα πρόστιμα.

Σε σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί τη Δευτέρα και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη, οι Ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν στην πράξη την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, με ισότιμες απολαβές αμοιβή και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της βίας κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ψήφισμα καλεί επίσης τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι δράστες θα εντοπίζονται και θα διώκονται από την αστυνομία. Για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας απαιτείται ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία θα πρέπει να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, η πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα αποτελούν θεμελιώδη, μη διαπραγματεύσιμα δικαιώματα υπενθυμίζει το κείμενο, όπως και ότι και η άρνηση απρόσκοπτης πρόσβασης σε ασφαλείς αμβλώσεις συνιστά μορφή βίας κατά των γυναικών.

Την Τετάρτη, το ΕΚ θα συζητήσει κατά πόσον τα σχέδια ανάκαμψης πληρούν τους συμφωνηθέντες στόχους, καθώς και την κατάσταση στις χώρες των οποίων τα σχέδια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Ευρωβουλευτές καλούνται να διερευνήσουν κατά πόσον τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης πληρούν απολύτως τους συμφωνηθέντες στόχους για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για τις πολιτικές απασχόλησης και τις κοινωνικές πολιτικές, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Οι Ευρωβουλευτές θα τονίσουν κατά πάσα πιθανότητα ότι ο χρόνος τελειώνει για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ενώ είναι πιθανό να ζητήσουν να βρουν λύσεις οι χώρες που βραδυπορούν.

Αναμένεται επίσης να επισημάνουν την έλλειψη ορατής προόδου στις συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Καμία από τις δύο δεν έχει ανταποκριθεί θετικά στις ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου και τις επιθέσεις κατά της δικαστικής εξουσίας, την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ, τις δημόσιες συμβάσεις, τη διαφθορά και την άνιση μεταχείριση των μειονοτήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!