3.8 C
Nicosia
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 | 2:27

Νουρής: Πάνω από 12.000 οι αιτήσεις ασύλου το 2021

Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ασυνήθη μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ μόνο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.856 αιτήσεις ασύλου, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ποσοστό των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας αντιστοιχεί στο 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου, η οποία «αποτελεί, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το κράτος μέλος που δέχεται τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογία πληθυσμού».

Σε χαιρετισμό του στο 15ο Συνέδριο του Ελεύθερου Εργατικού Κέντρου ΣΕΚ Λευκωσίας – Κερύνειας, ο κ. Νουρής τόνισε ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, γεγονός που υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποταθεί στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας έκτακτη στήριξη και βοήθεια για τη διαχείριση της κρίσης».

Αναφέροντας ότι «η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε ένα οριακό σημείο», ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι συνολικά μέχρι σήμερα για το 2021 έχουν υποβληθεί περισσότερες από 12.200 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων το 85% αφορούν πρόσωπα που έχουν περάσει παράτυπα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, διά μέσου της πράσινης γραμμής. Πρόσθεσε ότι «η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από εμφανής».

Ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης «επικεντρώνονται κύρια στην εξέταση των πρόδηλα αβάσιμων αιτήσεων και ήδη από την 01/01/21 που εφαρμόζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική επιδώσαμε 12.518 αρνητικές αποφάσεις».

«Δυστυχώς εκεί που υποφέρουμε μαζί με όλη την Ευρώπη είναι στις επιστροφές. Και είναι γι’ αυτό που πρόσθετα με την προσπάθεια φύλαξης της πράσινης γραμμής, η οποία και θα ενισχυθεί και θα ενδυναμωθεί, στον τομέα των επιστροφών προχωρήσαμε με τη σύναψη συμφωνιών επιστροφής με λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα σημαντικό ζήτημα που, μεταξύ άλλων, τροφοδοτεί δυστυχώς και το φαινόμενο της παράνομης εργασίας, προσθέτοντας ότι «η παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών, την οποία κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών,  οξύνει την ανεργία και στερεί θέσεις εργασίας για το ντόπιο εργατικό δυναμικό».

«Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι, παρά το δύσκολο του εγχειρήματος και παρά το γεγονός ότι αναμένουμε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ στους τομείς αυτούς, προχωρούμε με τις δικές μας δυνάμεις, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Νουρής είπε ότι «βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της μαραθώνιας αυτής πορείας» και πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο να υπάρξει απλά μια οποιαδήποτε κατάληξη στη διαδικασία της μεταρρύθμισης.

«Θεωρούμε όμως πως μεγάλες αποκλίσεις από την κυβερνητική πρόταση, ιδιαίτερα στα θέματα των νέων οντοτήτων που θα προκύψουν ενέχουν κίνδυνους για εκτροπή από το προσδοκούμενο αποτέλεσμα», ανέφερε και πρόσθεσε πως ζητούμενο για την Κυβέρνηση είναι «οι οντότητες που θα προκύψουν να είναι οικονομικά βιώσιμες και διοικητικά αυτοτελείς και να μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, με τις εξοικονομήσεις να επενδύονται στην ανάπτυξη της ίδιας της τοπικής κοινωνίας».

«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια συναινετική διάθεση που διακατέχει όλους το τελευταίο διάστημα θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους ώστε, να γίνει πράξη αυτή η τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια υπέρ των πολιτών» και «γι’ αυτό και μόνο τον λόγο συναινέσαμε στη μετάθεση των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη τη ΣΕΚ για την υπεύθυνη στάση, όπως είπε, «που έχει επιδείξει σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και για τη σημαντική συμβολή της -μαζί με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους-, στη διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης».

«Μέσα από αυτή τη συνεργασία έγινε κατορθωτό να μετριαστούν σημαντικά οι επιπτώσεις, σε συνδυασμό με τη στήριξη που η Κυβέρνηση παρείχε σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε αυτοτελώς εργαζομένους, αλλά και στους ανέργους», σημείωσε.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Νουρής είπε ότι» η Κυβέρνηση κατόρθωσε με τα έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της, αλλά και τις γενναιόδωρες παροχές της να μειώσει σταδιακά το ποσοστό ανεργίας, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν», όπως είπε, «ότι η οικονομία άρχισε να εισέρχεται εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας θετικών οικονομικών προοπτικών» και ήδη το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 104% του ΑΕΠ σε σχέση με 115% το 2020».

Αναφερόμενος στις προσπάθειές της Κυβέρνησης για βελτίωση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο κ. Νουρής είπε ότι με αυτές τις πολιτικές «και άλλες πρωτοβουλίες που πετύχαμε να συγκρατήσουμε το ποσοστό της ανεργίας στο 7,5% με καθοδικές τάσεις όταν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος της ανεργίας είναι ψηλότερος».

Αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων που αφορά στις πολιτικές για διευκόλυνση υφιστάμενων εταιρειών αλλά και στην προσέλκυση ξένων εταιρειών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι σημαντική μεταρρύθμιση είναι και η νέα πολιτική για την πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση δημιουργεί εκσυγχρονισμένες, απλουστευμένες, αποτελεσματικότερες, διαφανείς και κυρίως ταχύτερες διαδικασίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επενδυτών, έτσι ώστε η χώρα μας να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ήδη στον τομέα της αδειοδότησης, με γνώμονα πρώτιστα το συμφέρον των πολιτών, από την 1η Οκτωβρίου 2020, «εφαρμόζουμε μια σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση, την παραχώρηση εντός 10 ημερών πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για οικιστικές αναπτύξεις, μέχρι και διπλοκατοικία», προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα με τη νέα διαδικασία επωφελήθηκαν συνολικά 3.700 περίπου αιτητές.

«Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και το έχουμε ήδη εξαγγείλει είναι από την 1η Ιουνίου 2022 να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής αυτού του μηχανισμού ταχείας αδειοδότησης σε μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αναπτύξεις, ώστε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων του κατασκευαστικού και οικοδομικού τομέα», υπογράμμισε.

Το τρίτο και τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πολιτικής ταχείας αδειοδότησης, σύμφωνα με τον κ. Νουρή, είναι ο Νόμος για τη Διευκόλυνση των Στρατηγικών Επενδύσεων, ο οποίος καλύπτει τις λεγόμενες μεγάλες επενδύσεις, άνω των 25 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Σε σχέση με τα Σχέδια Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, ο κ. Νουρής είπε ότι δόθηκε παράταση στην διάρκεια ισχύος των Πολεοδομικών Κινήτρων μέχρι τέλος του 2022, τα οποία έτυχαν ευρύτατης αποδοχής και αξιοποίησης από πολίτες και επενδυτές.

Τέλος, ο κ. Νουρής διαβεβαίωσε ότι «σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι διαχρονικά η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και η δημιουργία μίας σύγχρονης αγοράς εργασίας με άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις αυξανόμενες προκλήσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας».

«Η προσφορά της ΣΕΚ στον αγώνα για επίτευξη καλύτερων και αξιοπρεπέστερων συνθηκών εργασίας, για τη βελτίωση των απολαβών των εργαζομένων, την κοινωνική ασφάλιση και την κατοχύρωση αλληλεγγύης και δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, είναι και αδιαμφισβήτητη και μακρόχρονη», κατέληξε.

Στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο, στο οποίο παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές και εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Ελλάδας, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι η Κύπρος έχει περάσει μια δύσκολη περίοδο στην προσπάθεια διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αγοράς εργασίας.

Έχουμε πετύχει αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο, ως κοινωνικοί εταίροι μαζί με την Υπουργό Εργασίας, να δημιουργήσουμε το απαιτούμενο υπόβαθρο για στήριξη των εργαζομένων, της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτή η προσπάθεια έχει συνδράμει έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να βλέπουμε το μέλλον αυτού του τόπου αισιόδοξα στη βάση και των δυνατότητων που δημιουργούνται για οικονομική ανάκαμψη».

Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικούς στόχους που τέθηκαν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα όπως είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με την οποία κατοχυρώνεται ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα αμείβεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για να ρυθμίσουμε τον εθνικό κατώτατο μισθό έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αίρεται σε μεγάλο βαθμό ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα και σε εργαζόμενους και σε επιχειρήσεις.

Επικαλούμενος στοιχεία, ο κ. Μάτσας είπε ότι αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο κατώτατος μισθός λειτουργεί υποβοηθητικά για τους εργαζόμενους και για την βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αίρει την έκφυλη διάκριση ως απότοκο του χάσματος στις πληρωμές και δημιουργεί μια δυναμική περαιτέρω ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αναφορικά με τον τρίτο στόχο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι είναι αυτός της ρύθμισης της τηλεργασίας και πρόσθεσε ότι υπάρχει το απαιτούμενο πλαίσιο έτσι ώστε να την ρυθμίσουμε προς όφελος των εργαζομένων για να λειτουργήσει με αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο με στόχο την βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Τέλος, ο κ. Μάτσας είπε ότι το τέταρτο θέμα αφορά την αναθεώρηση της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες «για να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερη ανάσα στην αγορά εργασίας, καλύπτοντας τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν και δεν μπορούν να καλυφθούν από ντόπιο εργατικό δυναμικό».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργήσουμε μια άλλη δυναμική ως απότοκο των θετικών παραμέτρων που διαγράφονται στην οικονομία και ανακοίνωσε ότι «η πολιτική αιτημάτων της ΣΕΚ το αμέσως επόμενο διάστημα προϋποθέτει σημαντικές αυξήσεις μισθών και βελτίωση παρεμφερών επιδομάτων».

Ανέφερε ότι στον ιδιωτικό τομέα η ΣΕΚ βρίσκεται σε μια διαδικασία ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων και πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί η βελτίωση μισθών και παρεμφερών επιδομάτων στην βάση των πραγματικοτήτων της οικονομίας.

Αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Μάτσας είπε ότι «είναι η ώρα να εφαρμοστεί η εισήγηση της ΣΕΚ για την προώθηση της πράσινης οικονομικής μεταρρύθμισης έτσι ώστε να δίδουμε στήριξη στους εργαζόμενους επιβαρύνοντας φορολογικά την περιβαλλοντική ρύπανση», προσθέτοντας ότι αυτό θα δώσει περισσότερη ώθηση στην προοπτική ανάπτυξης και της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το Σχέδιο Ανάκαμψης στην βάση και των μεταρρυθμίσεων οι οποίες διασυνδέονται με την μετάβαση μας στη νέα ψηφιακή εποχή», είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να δουν «με θετικό τρόπο την προοπτική των μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο ΓΓ της ΣΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι «οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στα κελέσματα των καιρών έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίδονται αυτή την στιγμή για να θίξουμε την στρατηγική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία της εξουθένωσης για να δώσουμε περισσότερη δυναμική και ώθηση, αξιοποιώντας», όπως σημείωσε, «τόσο τον ρόλο μας ως πλήρες μέλος της ΕΕ στην βάση των αρχών και αξιών της Ένωσης, όσο και το γενικότερο γεωστρατηγικό περιβάλλον που επισυμβαίνει αυτή την στιγμή και ανασχεδιάζεται στην ευρύτερη περιοχή μας».

Σε εισηγητική του ομιλία ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάμπος Ιωαννίδης είπε μεταξύ άλλων ότι «παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, ως επακόλουθο των υγειονομικών συνθηκών, η άμεση αντίδραση του κράτους με τη στενή συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη διαχείριση του προβλήματος».

Ανέφερε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, σε συνεργασία με την Υπουργό Εργασίας, έθεσαν δύο βασικούς άξονες προτεραιότητας, τη στήριξη της απασχόλησης των εργαζομένων, καθώς και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

«Μέσα από τις συνθήκες αυτές, επιβεβαιώθηκε ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των υπολοίπων κοινωνικών εταίρων, στον σχεδιασμό, την διαβούλευση και την εφαρμογή των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων, της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, τα οποία έχουν δώσει ανάσες ζωής σε σημαντικό αριθμό εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!