Ιδανική περίσταση για να πέσει στο τραπέζι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ευρώπη θεωρεί την την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 16-17 Δεκεμβρίου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Δικτύου του Euractiv στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι μη εμβολιασμένοι Ευρωπαίοι να εμβολιαστούν και οι εμβολιασμένοι να λάβουν αναμνηστική δόση.
Αναφορικά με το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε πως πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς βλέπουμε ήδη να λαμβάνει χώρα. «Το πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού αυξάνεται. Ορισμένα κράτη μέλη είτε το έκαναν βάναυσα όπως η Αυστρία, είτε έμμεσα, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σχολιάζοντας την δήλωσή της, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η επικεφαλής της Κομισιόν «διάλεξε πολύ προσεκτικά τις λέξεις για να πει ότι το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι στο τραπέζι».
Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπαγορευτεί από τις Βρυξέλλες
«Αλλά δεν είπε σε ποιο τραπέζι […] δεν είπε, ή δεν άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ ως Ένωση θα εκδώσει μια γενική κατευθυντήρια γραμμή που θα επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Το είπε πολύ ξεκάθαρα», τόνισε. «Έτσι, η Πρόεδρος, νομίζω πολύ έξυπνα, άνοιξε την πόρτα σε αυτή τη δύσκολη συζήτηση χωρίς να το ρίξει πάνω μας, εδώ στις Βρυξέλλες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία» να συζητηθεί το θέμα στη Σύνοδο την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, τα κράτη και οι κυβερνήσεις μπορούν να αναλάβουν τη συλλογική ιδιοκτησία όλων όσων πρέπει να γίνουν και αυτό είναι καλό, προσθέτοντας ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του εμβολιασμού στα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε αυτό, αλλά και πάλι, δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να υπαγορευτεί από τις Βρυξέλλες […] Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να είναι μια πηγή που θα αξιολογηθεί σε συγκεκριμένα εθνικά πλαίσια, και θα αξιολογηθεί επίσης από δικαστές, σύμφωνα με τις συνταγματικές πραγματικότητες των κρατών μελών μας».