Ιδιαιτέρως σε τούτη τη δύσκολη χρονική περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σημαντικές εθνικές προκλήσεις, εκείνο που προέχει είναι να πορευθούμε υπό όρους αρραγούς ενότητας και σύμπνοιας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση της «Επιτροπής Καταρτισμού και Τήρησης του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης» για την Ημέρα της Δημοκρατίας, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τον Μίκη Θεοδωράκη, που ανέγνωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Ανδρέας Ιωσήφ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι υπερασπιζόμενοι την επιβίωση του κυπριακού λαού στον τόπο του, τα δίκαια και τα δικαιώματά του, πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά μας παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, ως επίσης η απαλλαγή της από τα ξένα στρατεύματα και τις εγγυήσεις.
«Για την εξόφληση αυτής της οφειλής προς τις απελθούσες, τις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές του τόπου, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αναλώνοντας το άπαν των δυνάμεων μας», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε το έργο που επιτελεί η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης που θεσπίστηκε το 2001, στη βάση ειδικού νομοσχεδίου που προνοεί τον ανά εξαετία διορισμό των επτά μελών της από το Υπουργικό Συμβούλιο.
«Το έργο της Επιτροπής είναι πολυδιάστατο, αφού με τις διαχρονικές εισηγήσεις της προς τις κρατικές και πολιτειακές αρχές αλλά και με δράσεις και εκδηλώσεις όπως η σημερινή, έχει καταφέρει να μεταδώσει στην κοινωνία τη σημασία του αγώνα των μαχητών της Αντίστασης κατά το πραξικόπημα του 1974 και να εμπεδώσει στη συνείδηση των πολιτών την αξία της Δημοκρατίας, η Ημέρα της οποίας έχει καθιερωθεί να τιμάται στις 7 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού στις 7 Δεκεμβρίου 1974, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο, μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος είπε ότι η φετινή χρονιά, σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. «Με μόνο εφόδιο το πύρωμα της καρδιάς τους, οι Έλληνες, συμπύκνωσαν στην 25η Μαρτίου του 1821, ολόκληρη την ιστορική τους διαδρομή και την αδάμαστη θέλησή τους για απόκτηση της ελευθερίας τους. Αγωνιζόμενοι με αυταπάρνηση, θάρρος και ηρωισμό, πέτυχαν την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας, σηματοδοτώντας, με τη θεμελίωση του πρώτου ελληνικού ανεξάρτητου κράτους, ένα εξέχον γεγονός, ορόσημο, τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία», σημείωσε.
Η Κύπρος, συνέχισε, ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού, συνεορτάζει με λαμπρότητα την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης – η συνεισφορά των Κυπρίων, η οποία, πέραν της αποστολής υλικών αγαθών, διευρύνθηκε με τη συμμετοχή 1000 και πλέον εθελοντών στον Αγώνα, υπήρξε ύψιστης σημασίας.
«Ο εκδικητικά βαρύς φόρος αίματος, που πλήρωσε η Κύπρος το καλοκαίρι του 1821, με φάρο αντίστασης τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, γιγάντωσαν τη θέληση και τον ασίγαστο πόθο τον Κυπρίων για ελευθερία. Και ήταν στη συνέχεια ο Θρύλος της Αγίας Λαύρας, το Χάνι της Γραβιάς, τα Δερβενάκια και η Αλαμάνα, που εμψύχωσαν τους Έλληνες της Κύπρου σε καιρούς δοκιμασίας, δίνοντας τους τη σκυτάλη για να γράψουν το 1955 τη δική τους χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνισμού», πρόσθεσε.
Σήμερα, είπε, παρά τη συμπλήρωση 61 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πατρίδα μας παραμένει για 47 και πλέον χρόνια υπό συνθήκες παράνομης τουρκικής κατοχής.
Προτεραιότητα του αγώνα μας, ανέφερε, ήταν και παραμένει η απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, στο πλαίσιο μιας λύσης μη παρεκκλίνουσας από τα Ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο κράτος του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Αγωνιζόμαστε για μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, και, συνεπώς, τη βιωσιμότητα του Κράτους, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες, ασχέτως εθνικής καταγωγής, να συμβιώσουν με αλληλοσεβασμό και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και προόδου», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον Μίκη Θεοδωράκη, ο Πρόεδρος είπε ότι ήταν μια προσωπικότητα πολυσχιδής, μια μουσική ιδιοφυΐα, ένας μεγάλος συνθέτης, συγγραφέας και πολιτικός, μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας.
Τόνισε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα της Κύπρου. «Ο παγκόσμιος αυτός Έλληνας, με το τεράστιο εύρος έργων και δράσεων του, διαβεβαίωνε σε κάθε ευκαιρία: «Σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής μου, η Κύπρος δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου». Ως ο ίδιος ομολόγησε πολλές φορές, αναγνώριζε τον τόπο μας, αυτό το χρυσοπράσινο φύλλο το ριγμένο στο πέλαγος, ως δική του πατρίδα. Με την ανυπέρβλητη πνευματική του δημιουργία, την αταλάντευτη πίστη του στο δίκαιο τού αγώνα μας, αλλά και με τη δυναμική του παρουσία, ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε πολλές φορές θάρρος και κουράγιο στον κυπριακό λαό για να συνεχίσει την προσπάθεια του για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας», συμπλήρωσε.