15.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 19:42

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Συμφωνία στην ΕΕ για ευελιξία στις κυβερνήσεις για τον ΦΠΑ

Συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για την επικαιροποίηση των ισχυόντων κανόνων που διέπουν τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για αγαθά και υπηρεσίες. Με τους νέους κανόνες, που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα παρέχεται στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ και θα διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Το Συμβούλιο (ECOFIN) συμφώνησε ακόμα  να καταργήσει σταδιακά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ή τις απαλλαγές στα ορυκτά καύσιμα και άλλα αγαθά με παρόμοιο αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έως την 1η Ιανουαρίου 2030. Οι μειωμένοι συντελεστές και οι εξαιρέσεις για τα χημικά λιπάσματα και τα χημικά φυτοφάρμακα θα λήξουν έως την 1η Ιανουαρίου 2032. Επιπλέον, το Συμβούλιο εισήγαγε στον κατάλογο αγαθά και υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον για τα οποία επιτρέπονται μειωμένοι συντελεστές, όπως ηλιακοί συλλέκτες, ηλεκτρικά ποδήλατα και υπηρεσίες ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τους συντελεστές ΦΠΑ είναι σχεδόν τριάντα ετών, με την Επιτροπή να κρίνει πως χρειάζονται εκσυγχρονισμό δεδομένης της εξέλιξης των γενικών κανόνων ΦΠΑ με την πάροδο των ετών. Για αυτό η Επιτροπή πρότεινε το 2018 τη μεταρρύθμιση των συντελεστών ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα, η επικαιροποιημένη νομοθεσία θα ευθυγραμμίσει τους κανόνες για τον ΦΠΑ με τις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η υποστήριξη της ψηφιοποίησης και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Κομισιόν χαιρέτισε τη συμφωνία, την οποία ο Πάολο Τζεντιλόνι, Eπίτροπος Οικονομίας, χαρακτήρισε «εξαιρετική είδηση». »Το αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων δείχνει ότι όταν υπάρχει βούληση, βρίσκεται και ο τρόπος — μια ευρωπαϊκή πορεία προς τα εμπρός. Τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ώστε τα συστήματά τους ΦΠΑ να αντικατοπτρίζουν τις εθνικές επιλογές πολιτικής, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνοχή με τις κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και, φυσικά, την προστασία της δημόσιας υγείας.», τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.

Η σημερινή συμφωνία διασφαλίζει ότι οι κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ.

Η σημερινή απόφαση θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά:

  • Επικαιροποιώντας τον κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών (παράρτημα III της οδηγίας ΦΠΑ) επί των οποίων όλα τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Στα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προστίθενται στον κατάλογο περιλαμβάνονται εκείνα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, είναι επωφελή για το περιβάλλον και στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης για πρώτη φορά να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ ορισμένα απαριθμούμενα αγαθά και υπηρεσίες που θεωρείται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες.
  • Καταργώντας έως το 2030 τη δυνατότητα των κρατών μελών να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται επιζήμια για το περιβάλλον και τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.
  • Καθιστώντας διαθέσιμες σε όλες τις χώρες παρεκκλίσεις και απαλλαγές για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, οι οποίες ισχύουν επί του παρόντος για ιστορικούς λόγους σε ορισμένα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση και να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Ωστόσο, οι υφιστάμενες παρεκκλίσεις που δεν δικαιολογούνται από στόχους δημόσιας πολιτικής εκτός από αυτούς που υποστηρίζουν τη δράση της ΕΕ για το κλίμα θα πρέπει να καταργηθούν έως το 2032.

Δεν θα διαταράσσεται η λειτουργία της ενιαίας αγοράς

Οι σημερινοί νέοι κανόνες στηρίζονται από προηγούμενη συμφωνία για μετατροπή του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ σε σύστημα στο οποίο ο ΦΠΑ καταβάλλεται στο κράτος μέλος του καταναλωτή και όχι στο κράτος μέλος του προμηθευτή. Έτσι διασφαλίζεται ότι με μια μεγαλύτερη διαφοροποίηση των συντελεστών (όπως συμφωνήθηκε σήμερα) θα είναι λιγότερο πιθανό να διαταραχθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς ή να προκληθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός των μειωμένων συντελεστών, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών μελών να εισπράττουν έσοδα κατά την περίοδο μετά την πανδημία COVID-19.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν μια βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η προστασία των δημόσιων εσόδων είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο αυτό.

Η επικαιροποιημένη νομοθεσία καθορίζει επίσης το ελάχιστο επίπεδο των μειωμένων συντελεστών, καθώς και τον μέγιστο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών, επί των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν τους εν λόγω συντελεστές. Ωστόσο, για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή χαμηλότερο του 5 % ή να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ μικρό αριθμό ειδών του καταλόγου.

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα αποσταλούν επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου έως τον Μάρτιο του 2022. Μόλις εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη, η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!