Η κατάργηση του ετήσιου τέλους ύψους €350 που επιβάλλεται σε όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες, βρέθηκε την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με τους βουλευτές να τονίζουν την ανάγκη κατάργησής του και να κάνουν λόγο για ένα «άδικο» μέτρο.
Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο μέτρο έχει εφαρμοστεί το 2012 μετά από πρόταση της Τρόικας.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό συνεχίζει να υφίσταται μέχρι σήμερα, παρόλο που τότε η Τρόικα είχε προειδοποιήσει πως αυτό το μέτρο θα ήταν προσωρινό και ότι από το 2015 και εντεύθεν δεν θα έπρεπε να υπάρχει.
Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με την κατάργηση του τέλους, επικαλούμενος τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και τη συμπερίληψη του ποσού που εισπράττεται στον Προϋπολογισμό για το 2022. Επιπλέον, είπε πως δεν έχει γίνει καμία μελέτη για το θέμα.
Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου για την κατάργηση της καταβολής του ετήσιου τέλους εταιρειών προέρχεται από τα κόμματα ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και Οικολόγους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης, έκανε λόγο για ένα μέτρο που δεν είναι «δίκαιο» ούτε «σωστό», για να σημειώσει ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου φορολογικού προβληματισμού να δούμε πώς καταργείται αυτό το τέλος και ποια άλλη φορολογία θα είναι αυτή, που θα το αντικαταστήσει, με σκοπό να μην επηρεαστούν και τα οικονομικά τους κράτους».
Σημείωσε πως «όλα τα μέτρα της τότε εποχής είτε έχουν αρθεί είτε έχουν αμβλυνθεί, ωστόσο, τα 350 ευρώ των εταιρειών έχουν παραμείνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που έχουν επιβληθεί την τότε εποχή», προσθέτοντας πως το κόμμα του δεν είναι υπέρ της φορολογίας σε καμιά περίπτωση και πολύ δε περισσότερο δεν είναι υπέρ της συνέχισης ύπαρξης αυτού του τέλους.
Ανέφερε ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις, σχετικά με την πορεία αντιμετώπισης αυτού του θέματος, ωστόσο, την κάλεσε στο πλαίσιο της φορολογικής αλλαγής, που θα γίνει και ως απόρροια από πλευράς της ΕΕ, «να λάβει αυτό το δεδομένο υπόψη της και αφού θα πετύχει αυξήσεις του φορολογικού συντελεστή των εταιρειών να καταργήσει το τέλος αυτό, που είναι καθαρά για τις επιχειρήσεις».
«Όταν και εφόσον το τέλος των 350 ευρώ είχε επιβληθεί επί της κυβέρνησης του 2011- 2012 -τότε με τα μέτρα τα πολλά που είχαν επιβληθεί για διάσωση της οικονομίας- αυτό το τέλος δυστυχώς εξακολουθεί να ισχύει και να ανέρχεται περίπου στα 35 εκ. ετησίως να επιβάλλεται στις εταιρείες. Είναι ένα τέλος το οποίο δεν είναι δίκαιο ούτε σωστό», είπε ο κ. Χατζηγιάννης.
Στο μεταξύ, είπε ότι ο ΔΗΣΥ είναι άκρως αντίθετος με την διεκδίκηση του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μιχάλη Γιακουμή, ο οποίος ζητά οι Μη κυβερνητικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ) να μην υποβάλλονται σε οποιεσδήποτε καταστάσεις ή λογοδοσία με ετήσιες εκθέσεις.
Όπως είπε «έχει γίνει ένας τεράστιος αγώνας και θα πρέπει να συνεχίζουμε να πηγαίνουμε μπροστά, για σκοπούς διαφάνειας και χρηστής διοίκησης σε αυτόν τον τόπο και δεν μπορεί μέτρα που έχουμε εισάξει να ερχόμαστε με προτάσεις νόμου να απαιτούμαι να καταργηθούν ή να ζητούμε διευκολύνσεις, επειδή μας το ζητούν κάποιοι ΜΚΟ».
«Είμαστε», συμπλήρωσε, «υπέρ της καθολικής κατάργησης των 350 ευρώ, αλλά όχι με τρόπο που να δημιουργούνται άλλα προβλήματα».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, είπε ότι «σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά και ακόμα αναμένουμε από την κυβέρνηση να φέρει πρόταση της», για να προσθέσει πως «ο εμπαιγμός και η κοροϊδία της Βουλής δυστυχώς συνεχίζονται».
Είπε πως στη σημερινή συζήτηση το ΑΚΕΛ έχει δηλώσει για μια ακόμα φορά ότι συμφωνεί με την κατάργηση της επιβολής του σε όλες τις μικρές εταιρείες με περιορισμένο κύκλο εργασιών, ενώ σημείωσε πως έχει προτείνει εκ νέου κλιμακωτή επιβολή του τέλους για τις υπόλοιπες εταιρείες, γιατί θεωρεί ότι μια εταιρεία με σημαντικά ή μεγάλα κέρδη θα πρέπει να καταβάλλει ένα πολύ μικρό τέλος ετησίως, συνεισφέροντας στη προσπάθεια όλων για στήριξη των δημοσίων οικονομικών.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε πως «παρόλες τις υποσχέσεις που κατά καιρούς είχαμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα εξετάσουν τρόπους κατάργησης του συγκεκριμένου τέλους, εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης για κατάργηση αυτού του χαρατσιού, που ουσιαστικά επιβαρύνει όλες τις εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, με τον ίδιο τρόπο».
Ανέφερε πως η ΕΔΕΚ έχει εισηγηθεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί από πλευράς κυβέρνησης το ενδεχόμενο μέσα από την κατάργηση αυτή, η οποία ουσιαστικά σήμερα επιφέρει σήμερα στα δημόσια οικονομικά πολλά εκατομμύρια να καλυφθεί ίσως με κάποιους άλλους τρόπους, ίσως μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση ή κατά κάποιον τρόπο -αν αυτό καθυστερεί- τουλάχιστον μέσα από μια κλιμακωτή επιβάρυνση των εταιρειών, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να επιβαρύνονται όσο το δυνατό με λιγότερο ποσό, αντί των 350 ευρώ και οι μεγαλύτερες εταιρείες με ένα πιο μεγάλο ποσό, ώστε να ισοσταθμιστεί αυτή η διαφορά, εκφράζοντας την ελπίδα «το άδικο αυτό μέτρο να καταργηθεί και θα βρεθεί ένα άλλος τρόπος για να μπορέσουν να καλυφθούν τα δημοσιονομικά».
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι «το συγκεκριμένο τέλος έχει εφαρμοστεί από το 2012 μετά από πρόταση της Τρόικα», ωστόσο, πρόσθεσε πως η Τρόικα προειδοποίησε ότι αυτό το μέτρο θα ήταν προσωρινό και από το 2015 και εντεύθεν δεν θα έπρεπε να υπάρχει.
Είπε πως η πρόταση του κόμματος του, η οποία υφίσταται από το 2016, «ευτυχώς έχει βρει και άλλους συμπαραστάτες», αφού όπως ανέφερε «αριθμός βουλευτών από διάφορα κόμματα έχουν προσυπογράψει την πρόταση, αλλά το δυστύχημα είναι ότι και η σημερινή θέση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το τέλος αυτό δεν μπορεί να καταργηθεί».
«Η δική μας θέση είναι ότι αυτό το τέλος είναι ένα χαράτσι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υπάρχει και πρέπει άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει την κατάργηση του», συμπλήρωσε.
Για το θέμα του διαχωρισμού του ρόλου των ΜΚΟ, που είναι εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών δια εγγυήσεως, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, ανέφερε ότι με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία όσες εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών έχουν την ίδια υποχρέωση, ενώ κατά την άποψη του θα έπρεπε να υπάρχει εξαίρεση ή/και διαφοροποίηση τόσο στην κατάθεση ετήσιων εκθέσεων με οικονομικές καταστάσεις όσο και στην ετήσια καταβολή των €350, στις εταιρείες, που είναι εγγεγραμμένες δια εγγυήσεως, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο, λειτουργώντας καθαρά ως Σύνδεσμοι ή/και Οργανισμοί τύπου ΜΚΟ και δεν λαμβάνουν κρατική χορηγία.
Είπε πως σε αυτό το πλαίσιο ως ΔΗΠΑ θα καταθέσουν πρόταση νόμου για τα δυο πιο πάνω σημεία, για νομοθετική ρύθμιση πιθανόν με αναδρομική ισχύ (από την ημέρα δηλαδή εφαρμογής των συγκεκριμένων νόμων), διότι πολλοί από αυτούς τους Συνδέσμους κινδυνεύουν με διαδικασία διαγραφής από τα μητρώα του Εφόρου Εταιρειών.
Ο βουλευτής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, είπε πως η πρόταση νόμου που αφορά στο ετήσιο τέλος εταιρειών τα 350 ευρώ, που πληρώνουν οι εταιρείες κάθε χρόνο «φαίνεται να είναι μονόδρομος τελικά στην αδράνεια του ΥΠΟΙΚ εδώ και χρόνια να φέρει οποιαδήποτε πρόταση διόρθωσης αυτού του άδικου τέλους», για να σημειώσει πως πρόκειται για ένα «άδικο τέλος που επιβλήθηκε εν καιρώ κρίσης υπό τη μορφή του προσωρινού».
Πρόσθεσε πως «έχουμε φτάσει στο σημείο που ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και έχουμε αποφασίσει ότι θα προχωρήσει στην Ολομέλεια», συμπληρώνοντας ότι «αν στο ενδιάμεσο από πλευράς ΥΠΟΙΚ υπάρχει οποιαδήποτε ενδιάμεση πρόταση θα τη μελετήσουμε».
Επανέλαβε την πρόθεση της Επιτροπής να καταλήξουν στην τελική κατάργηση του τέλους αυτού, σημειώνοντας πως «αν αυτό δημιουργεί προβλήματα στα δημοσιονομική ταμεία, τότε ας εξετάσει το ίδιο το Υπουργείο την επιβολή οποιασδήποτε άλλη κλιμακωτής φορολογίας, αλλά να ξεκαθαρίζουμε ότι ένα προσωρινό τέλος έφτασε ο καιρός που πρέπει να καταργηθεί».