5.8 C
Nicosia
Κυριακή 12 Ιανουάριος 2025 | 3:54

Ελλάδα: Συγκρατημένος πληθωρισμός στο ράφι, διατηρούν τον τζίρο του 2020 τα σούπερ μάρκετ

Της Δανάης Αλεξάκη

Συγκρατημένος πληθωρισμός καταγράφεται στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα μέχρι και τον Οκτώβριο, με την κατανάλωση να μην έχει επηρεαστεί ακόμα σημαντικά. Σύμφωνα με την έρευνα της Nielsen ΙQ η αγορά των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) στο δεκάμηνο καταγράφει  ρυθμό αύξησης εσόδων 2%, με τον Νοέμβριο ωστόσο το πρόσημο των πωλήσεων να “γυρνάει” αρνητικό. Σε ο,τι αφορά στο 2022, παρά το γεγονός ότι ήδη ακούγονται αρκετές φορές που υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι αυτό εφικτό να παραμείνει συγκρατημένος ο πληθωρισμός στο ράφι, οι αναλυτές της NielsenIQ  εκτιμούν ότι το μείγμα μεταξύ της αύξησης του πληθωρισμού και πως θα επηρεάσει την κατανάλωση είναι αβέβαιο καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να προσμετρηθούν.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε χθες ο  Διευθύνων Σύμβουλος της NielsenIQ κ. Βάιος Δημοράγκας,  στο πλαίσιο της δεύτερη μέρας του ΙΕΛΚΑ Conference 2021 « o πληθωρισμός στα FMCGs είναι συγκρατημένος μέχρι τον Οκτώβριο κατά συνέπεια  δεν έχει επηρεάσει αυτός καθαυτός την κατανάλωση  σημαντικά. Ο ευρύτερος πληθωρισμός του 3,4% τον Οκτώβριο φαίνεται ότι είναι αυτός που έχει επηρεάσει σε ένα βαθμό την αγορά των σούπερ μάρκετ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ στην Ελλάδα η ανάπτυξη στο κυλιόμενο δωδεκάμηνο μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2021 (συμπεριλαμβανομένου και των online πωλησεων των σούπερ μάρκετ) είναι 5,1% σε αξία με την συμμετοχή της κατανάλωσης να είναι στο 4,5%.

Με τα στοιχεία Οκτωβρίου,  ήτοι με γενικό πληθωρισμό 3,4% (όπου  ο μισός πληθωρισμός έρχεται από τις αυξήσεις στα καύσιμα κατά 22,3% και της ηλεκτρικής ενέργειας 18,9%)  η αγορά των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων αναπτύσσεται με 2% ανερχόμενη στα 7,8 δις ευρώ, επίδοση όχι μικρή εάν αναλογιστεί κανείς ότι η βάση σύγκρισης είναι το 2020 που ήταν μια χρονιά υψηλών επιδόσεων, ενώ εάν αφαιρεθούν τα είδη bazaar και τα επί ζυγίω προϊόντα το ποσοστό αύξησης στην αξία διαμορφώνεται στο 1,6%

Ανά κατηγορία, τα τρόφιμα και τα ποτά ενισχύονται 2,9% με την μεγαλύτερη αύξηση κατά 7,9% να την καταγράφουν τα ποτά. Αρνητικό πρόσημο εμφανίζουν τα είδη οικιακής χρήσης στο -2,6% ενώ τα είδη προσωπικής περιποίησης  υποχωρούν με ρυθμό 1,4%.

«Οι αποπληθωριστικές τάσεις διατηρήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021, με την αλλαγή να καταγράφεται κυρίως το τρίτο τρίμηνο του 2021 με ένα ποσοστό αύξησης των μέσων τιμών κατά 1,8% κάτι που δεν εμπόδισε την αύξηση σε όγκους κατανάλωσης που είχε ως αποτέλεσμα η αγορά στο τρίτο τρίμηνο να κλείσει με αύξηση 5%. Η εικόνα του τρίτου τριμήνου έχει μια υγιή μίξη ελεγχόμενου πληθωρισμού και παράλληλης προόδου της κατανάλωσης. Ο Οκτώβριος όμως διαφοροποιείται με μια αύξηση της μέσης τιμής κατά 1% και με παράλληλη σταθεροποίηση του όγκου. Εδώ καθώς δε βλέπουμε ξεκάθαρα πληθωρισμό που να σχετίζεται με τα ταχυκίνητα προϊόντα, το 1% δεν υψηλός πληθωρισμός, μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι ο ευρύτερος πληθωρισμός του 3,4% επηρέασε και τις αγορές των ταχυκίνητων με τον καταναλωτή να περιορίζει τις δαπάνες του προκειμένου να διαχειριστεί  τα αυξημένα έξοδα στους λογαριασμούς και στη βενζίνη» αναφέρει ο κ. Δημοράγκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο στοιχεία που δύνανται να επηρεάζουν επίσης το μείγμα των πωλήσεων αφορούν στην ανάκαμψη της ιδιωτικής ετικέτας από τον Ιούνιο  και μετά που ακολουθεί και την σταδιακή πτώση της προωθητικής έντασης η οποία από το 44,1% τον Ιούλιο υποχώρησε στο 35,2% τον Οκτώβριο. Εξέλιξη, η οποία σύμφωνα με τον  κ. Δημοράγκα « ενδεχομένως να είναι η προσπάθεια των λιανεμπόρων να ανταπεξέλθουν και να προετοιμάσουν το έδαφος για τα επερχόμενα αυξημένα κόστη, εκλογικευοντας την προωθητική δραστηριότητα».

Top ανατιμήσεις στο ράφι

Ο φετινός Οκτώβρης σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό καταγράφει αύξηση στην αξία των πωλήσεων τροφίμων- ποτών κατά 2,3%, με τη μέση αύξηση των τιμών να κυμαίνεται στο 1,3% και την αύξηση σε όγκο 1%.

Η λίστα με τις υψηλότερες αυξήσεις τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Nielsen IQ, περιλαμβάνει αύξηση στη μέση τιμή κατά 34,2% στα σπορέλαια, κατά 16,3% στα ελαιόλαδα, κατά 9,4% στις σάλτσες, κατά 7,7% στις έτοιμες παιδικές τροφές, κατά 6,3% στις κάψουλες καφέ, κατά 7,1% στα κατεψυγμένα λαχανικά, κατά 3,1% στις πίτες, κατά 3,7% στα παγωτά και κατά 6,3% κρασιά.

«Υπάρχουν κατηγορίες που οφείλουν την ανάπτυξή τους μόνο στην αύξηση της μέσης τιμής όπως λάδια και πίτες, ωστόσο υπάρχουν και κατηγορίες που  αναπτύσσονται και σε όγκο όπως οι κάψουλες και τα σνακ για κατοικίδια που καταγράφουν αύξηση κατανάλωσης κατά 49,6% και 24,6% αντίστοιχα» σημειώνει ο κ. Δημοράγκας.

Τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης καταγράφουν τον Οκτώβριο την μεγαλύτερη οπισθοχώρηση σε επίπεδο κατανάλωσης, με την μείωση σε όγκο να κυμαίνεται στο 4,4%,  σε αξία η πτώση στο 2,2% όταν η μέση τιμή αυξάνεται κατά 2,3%.

Στα είδη οικιακής φροντίδας, ελαφρά πληθωριστικές τάσεις σημειώθηκαν μέσα στο 2020, ενώ η αποπληθωριστική τάση του 2021 συντηρείται και το Οκτώβριο.

«Όντας στο τελευταίο χιλιόμετρο ενός μαραθωνίου φέτος, η αγορά των σούπερ μάρκετ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του 2020 δικαιώνοντας τους πιο αισιόδοξους ότι μπορεί να αναπτυχθει ακόμα και επιπλέον από το 2020, συγκρατώντας συστηματικά σημαντικό μέρος της ανάπτυξης ακόμα και σε περιόδους που θα είναι by default αρνητικές γιατί συγκρίνονται με περίοδο σκληρού lockdown πέρυσι» αναφέρει ο κ. Δημοράγκας προσθέτοντας ότι «οι εβδομάδες του Νοεμβρίου εμφανίζουν συγκρατημένα αρνητική τάση». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen η βδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14/11 εμφανίζει υποχώρηση 6,6% σε αξία σε σχέση με περυσι, όταν πρέπει να επισημανθεί ότι η υπόλοιπη αγορά ήταν σε lockdown.

2022 

Σε ο,τι αφορά στη νέα χρονιά ο ίδιος εκτιμά ότι είναι ακόμα νωρίς για προβλέψεις ωστόσο όπως υπογραμμίζει είναι λογικό ένας υψηλός πληθωρισμός να επηρεάσει σε ένα βαθμό κατανάλωση. «Το μείγμα μεταξύ της αύξησης του πληθωρισμού και πως θα επηρεάσει την κατανάλωση  στα σούπερ μάρκετ είναι αβέβαιο καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να προσμετρηθούν όπως πχ το πως θα διαμορφωθεί το τουριστικό ρεύμα. Προφανώς ένας υψηλός ή πολύ υψηλός πληθωρισμός στο μέλλον θα συμβάλλει στην ανάσχεση και των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, όμως, εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά αυτή είναι δυναμική και προσαρμόζεται, ο ανταγωνισμός λειτουργεί και σίγουρα δεν υπάρχει ένα συμπέρασμα που να καλύπτει όλες τις κατηγορίες και όλες τις μάρκες. Κάθε παίκτης πρέπει να σχεδιάσει προσεκτικά τις κινήσεις του παρακολουθώντας την τοποθέτηση της τιμής του σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αξιολογώντας την ελαστικότητα της κατηγορίας του αλλά και της μάρκας του μεσα στην κατηγορία» επισημαίνει  ο κ. Δημοράγκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!