Όσοι προέβλεπαν ότι το όριο των -εξωφρενικών έως πρόσφατα- 60 ευρώ τον τόνο που ξεπέρασε πρόσφατα η τιμή δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου δεν ήταν το τέλος του δρόμου, επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα. Στο χρηματιστήριο των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σημειώθηκε χθες νέο ρεκόρ, καθώς καταγράφηκε τιμή 70,43 ευρώ/τόνο, που είναι η ψηλότερη που υπήρξε ποτέ.
Και, δυστυχώς, οικονομολόγοι και αναλυτές προβλέπουν ότι σύντομα το ρεκόρ θα ξανασπάσει, προκαλώντας νέες αυξήσεις τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η χθεσινή εξέλιξη επηρεάζει άμεσα και την κυπριακή ηλεκτροπαραγωγή, καθώς η ΑΗΚ αγοράζει μεγάλο αριθμό δικαιωμάτων, με ανάλογο κόστος για τους πελάτες της. Ήδη, για τον φετινό Νοέμβριο, το κόστος αποφυγής (κόστος καυσίμου) της ΑΗΚ, στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, εκτοξεύτηκε στα 16.3 σεντ την κιλοβατώρα, το ψηλότερο των τελευταίων πολλών ετών. Η χθεσινή εξέλιξη με το ρεκόρ στη δημοπράτηση δικαιωμάτων, εφόσον δεν συνοδευτεί με ουσιαστική μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες αυξήσεις από την ΑΗΚ, προσεχώς.
Σύμφωνα με το capital.gr, η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου εμφάνισε τις τελευταίες μέρες μια σχετική σταθεροποίηση στα 85 ευρώ/MWh (σ.σ. μετά και τις αυξημένες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου), αλλά το νέο ρεκόρ που καταγράφηκε στο χρηματιστήριο των αερίων θερμοκηπίου ωθεί εκ νέου προς τα πάνω τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα.
Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονταν χθες στα ύψη και σε 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Σερβία, Γαλλία) ξεπέρασαν τα 270 ευρώ/MWh. Στην Κύπρο η αντίστοιχη τιμή υπολογίζεται γύρω στα 170 ευρώ τη μεγαβατώρα, μετά τις αυξήσεις που υπολογίστηκαν για τον Νοέμβριο. Το κόστος είναι χαμηλότερο στην Κύπρο επειδή… δεν χρησιμοποιούμε αέριο! Το κόστος λιανικής αγοράς ανά κιλοβατώρα, στην Κύπρο, υπολογίζεται σήμερα στα 25 σεντ.
Στην πλειονότητα των αγορών της Ευρώπης οι τιμές κινούνται πάνω από τα 260 ευρώ/MWh (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Αυστρία, Βέλγιο) ενώ η μοναδική χώρα με τιμή κάτω από τα 200 ευρώ/MWh (απ’ όσες χρησιμοποιούν φυσικό αέριο) είναι η Πολωνία (140,92 ευρώ/MWh), σύμφωνα με την Energy Press.
Το capital.gr γράφει ότι, στην ελληνική αγορά, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ήταν χθες, κατά μέσο όρο, 270,65 ευρώ/MWh, αλλά η μέγιστη τιμή έφθασε και τα 348,21 ευρώ/MWh.
Ανάλογη είναι και η εικόνα για το σύνολο του μήνα Νοεμβρίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου δείχνουν ότι μέχρι στιγμής η μέση τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος διαμορφώνεται στο μήνα που διανύουμε στα 226 ευρώ/MWh, όταν τον Οκτώβριο η μέση τιμή ήταν στα 198,32 ευρώ/MWh. Καταγράφεται δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 14%.
Εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία από τα ακριβά δικαιώματα αερίων
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, έχει αναφερθεί επισήμως στη Βουλή ότι τα έσοδα του πάγιου ταμείου του κράτους για το 2020 ήταν 100 εκατ. από τις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων αερίων του θερμοκηπίου και άλλα τόσα ή και λίγα παραπάνω, θα είναι τα έσοδα για το 2021. Νοουμένου ότι οι αυξήσεις στις δημοπρατήσεις θα συνεχιστούν (αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή ανά τόνο ίσως φθάσει τα 100 ευρώ!), τα έσοδα του κράτους θα είναι μεγαλύτερα το 2022, όπως μεγαλύτερο θα είναι το κόστος ηλεκτροδότησης για τους καταναλωτές. Ωστόσο, στην Κύπρο δεν υπάρχει για την ώρα ειδικό ταμείο για τα έσοδα από τις πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, αλλά η νομοθεσία επιβάλλει συγκεκριμένες χρήσεις (αειφορία, περιβάλλον, πράσινη μετάβαση, κλπ) για τουλάχιστο το 50% των ετήσιων εσόδων.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό κράτος (όπως και τα άλλα κράτη) επίσης βλέπει τα έσοδά του από τις δημοπρατήσεις αερίων του θερμοκηπίου να αυξάνονται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες, στο κρατικό ταμείο στην Ελλάδα εισέρρευσαν, από την αρχή του έτους ως και τις αρχές Οκτωβρίου, 755 εκατομμυρίων ευρώ, από τις πωλήσεις δικαιωμάτων αερίων. Αν υπολογιστεί ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, 32 ακόμη νέες δημοπρασίες θα διεξαχθούν, θα πουληθούν επιπλέον περίπου 3,85 εκατομμύρια δικαιώματα. Τα νέα έσοδα που αναμένονται έως το τέλος του χρόνου ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, εάν βέβαια συνεχιστεί η ανοδική πορεία της τιμής του δικαιώματος. Από το -ειδικό- ταμείο στο οποίο καταλήγουν τα έσοδα από τις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων αερίων η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις που παρέχει στους Έλληνες πολίτες ως αντισταθμιστικό μέτρο στην εκτόξευση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνθήκες ανταγωνισμού.
insider