Η συζήτηση για επαναφορά των lockdown έχει ανοίξει για τα καλά στην Ευρώπη, που έρχεται αντιμέτωπη με νέα έξαρση της πανδημίας. Τον «χορό» άνοιξε η Αυστρία και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει πολύ γρήγορα η Γερμανία. Οι χώρες που θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο τη γενική καραντίνα θέτουν σε εφαρμογή ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς – ειδικά για τους ανεμβολίαστους, ενώ η επαναφορά ορισμένων μέτρων εξετάζεται ακόμη και σε χώρες με υψηλότατη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Ισπανία. Αξίζει να δούμε τι ισχύει σε κάθε χώρα.
Γερμανία – Η Βαυαρία ήδη επέβαλε ολικό lockdown και η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι για την αντιμετώπιση της «δραματικής» κατάστασης απαιτούνται πιο σκληρά μέτρα σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δεν μάσησε τα λόγια του: Έως το τέλος του έτους σχεδόν όλοι στη Γερμανία θα έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει από Covid ή πεθάνει. Σε περιοχές όπου τα ποσοστά νοσηλειών υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια, η πρόσβαση σε δημόσιες, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως και η είσοδος στα εστιατόρια επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει από Covid-19. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ.
Γαλλία: Από τον Ιούλιο η Γαλλία έχει απαιτεί την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε δημόσιους χώρους, όπως θέατρα και μουσεία. Από τον Αύγουστο το ίδιο ισχύει και για τα εστιατόρια, όπως και για τα τρένα σε δρομολόγια μακρινών αποστάσεων. Ο Εμανουέλ Μακρόν προς το παρόν αποκλείει νέο γενικό lockdown, τονίζοντας ότι αρκούν οι περιορισμοί που στοχεύουν πρωτίστως στους ανεμβολίαστους.
Ιταλία: Από τις 15 Οκτωβρίου είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού/ νόσησης είτε αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Επιπλέον 20 δήμοι στην Άνω Αδίγη είναι ουσιαστικά σε καραντίνα. Καφέ και εστιατόρια σε αυτούς κλείνουν στις 6 το απόγευμα, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Ισπανία: Η Ισπανία σε εθνικό επίπεδο είχε προβεί στην άρση του συνόλου σχεδόν των περιορισμών, χάρη στα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης (90% του πληθυσμού άνω των 12 ετών). Μόνο σε ορισμένες περιοχές όπως η Καταλονία είχαν παραμείνει σε ισχύ κάποιοι περιορισμοί όπως η υποχρέωση για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε μπαρ.
Χθες ωστόσο η Επιτροπή Εμβολιασμού πρότεινε την επαναφορά μέτρων σε πανεθνικό επίπεδο, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στις 23:00 και το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στη 1 π.μ.. Επίσης προτείνεται η χωρητικότητα σε εσωτερικούς χώρους να μην υπερβαίνει το 50% και να υπάρχει και ανώτατο όριο 10 ατόμων ανά τραπέζι. Ο χορός θα επιτρέπεται αλλά με… μάσκα.
Ολλανδία: Εστιατόρια, καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα κλείνουν στις 20:00 το βράδυ, ενώ οι αθλητικοί αγώνες πραγματοποιούνται χωρίς θεατές. Τα μέτρα αυτά ισχύουν τουλάχιστον έως και τις 4 Δεκεμβρίου. Επιπλέον απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ για την είσοδο σε όλους τους χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Αυστρία: Δοκίμασε για ένα διάστημα το lockdown αποκλειστικά για ανεμβολίαστους, αλλά οι δείκτες της πανδημίας παρέμεναν στο κόκκινο κατέφυγε σε γενικό lockdown τριών εβδομάδων. «Λουκέτο» έτσι μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου βάζουν τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα (πλην σούπερ μάρκετ, καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων), τα κομμωτήρια και οι χώροι διασκέδασης. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Παράλληλα ο κόσμος δεν επιτρέπεται πλέον να εγκαταλείπει το σπίτι του του με λίγες εξαιρέσεις, όπως για τη μετακίνηση στην εργασία (όπου δεν είναι δυνατή η τηλεργασία), αγορές για είδη πρώτης ανάγκης και άσκηση. Από τον Φεβρουάριο θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Βέλγιο: Οι Βέλγοι εργάζονται 4 ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους για τα άτομα 10 ετών κα άνω. Σε καφέ και εστιατόρια απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικό εργαστηριακό τεστ.
Δανία: Το «πάσο της κορόνας» που πιστοποιεί ότι κάποιος είναι εμβολιασμένος ή έχει αρνητικό τεστ είναι απαραίτητο σε εστιατόρια, καφέ, οίκους ευγηρίας και εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με συμμετοχή άνω των 200 ατόμων.
Λουξεμβούργο: Πιστοποιητικά Covid είναι απαραίτητα σε καφέ και εστιατόρια. Σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η συνάθροιση έως 10 ατόμων χωρίς τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.
Τσεχία: Από τις 22 Νοεμβρίου μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης επιτρέπεται να μπαίνουν σε εστιατόρια και κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν τακτικά σε εργαστηριακά τεστ ανεμβολίαστους εργαζομένους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά στο σχολείο. Υπάρχει επίσης ισχυρή σύσταση για τηλεργασία.
Σλοβακία: Από τις 22 Νοεμβρίου και τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες μόνο εμβολιασμένοι μπορούν να εισέλθουν σε εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφους, θέατρα και γήπεδα. Στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων τα εστιατόρια λειτουργούν μόνο με take away και τα γυμναστήρια είναι κλειστά. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να κάνουν εργαστηριακό τεστ με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.
Πορτογαλία: Το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε. απαιτείται για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις όπως και για τα ταξίδια.
Σουηδία: Από την 1η Δεκεμβρίου θα απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε κλειστούς χώρους με περισσότερα από 100 άτομα.
naftemporiki.gr