6.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 3:44

Η απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού μέσα από 4 γραφήματα

Το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει τη χώρα μας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς ο πληθωρισμός που «καλπάζει» αποτελεί παγκόσμια τάση στην οποία οδήγησε μια σειρά παραγόντων: το αυξανόμενο ενεργειακού κόστους, η «λαίμαργη» ζήτηση και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωζώνη, με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και τρεις δεκαετίες. Σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία, η Βραζιλία και η Αργεντινή, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε διψήφια επίπεδα.

Σχετικά συγκρατημένος είναι μόνο σε μέρη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδονησία. Εκεί, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση και τα σταθερά νομίσματα, οι τιμές καταναλωτή στο σύνολό τους αναμένεται να αυξηθούν κατά λιγότερο από 2% φέτος. Παρόλα αυτά, ακόμη και σε αυτές τις χώρες καταγράφονται ανοδικές πληθωριστικές τάσεις.

«Σε γενικές γραμμές, ο πληθωρισμός καλπάζει στις χώρες όπου σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση πέρυσι», όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εξήγησε ο οικονομολόγος της S&P, Sylvain Broyer, προσθέτοντας ότι αυξάνεται επίσης ιδιαίτερα γρήγορα στις αναδυόμενες οικονομίες, όπου οι υποτιμήσεις των νομισμάτων έχουν τροφοδοτήσει υψηλότερες τοπικές τιμές.

Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ευρωζώνη, η Βραζιλία και το Περού, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό φέτος έχουν διπλασιαστεί σε λίγους μόνο μήνες, σύμφωνα με την Consensus Economics.

Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο, περίπου τα δύο τρίτα των 100 χωρών και περιοχών που παρακολουθεί το Consensus Economics αναμένεται να έχουν πληθωρισμό 2% ή περισσότερο φέτος. Πριν από λίγους μήνες, λιγότερες από τις μισές χώρες αναμενόταν να ξεπεράσουν αυτό το επίπεδο. Ομοίως, ο αριθμός των χωρών που προβλέπεται να έχουν υψηλό πληθωρισμό το επόμενο έτος αυξάνεται ραγδαία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει από τα τρέχοντα επίπεδα το επόμενο έτος, καθώς η επίδραση των αυξήσεων των τιμών εξασθενεί. Ωστόσο, αναμένουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι πίστευαν αρχικά και αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για το 2022.

Η σαφής αυτή τάση ανόδου των τιμών καταναλωτή, αν και δεν είναι αντίστοιχη των επιπέδων στα οποία ανέβηκαν οι τιμές τη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αναμένεται να βλάψει τις καταναλωτικές δαπάνες και ενδέχεται να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη. «Ο αυξημένος πληθωρισμός θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και θα επιβαρύνει την ανάπτυξη», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Moody’s, Elena Duggar, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ελέγχους στις τιμές των τροφίμων και να επιβάλει αυξήσεις μισθών στις αναδυόμενες αγορές.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!