Περίπου 14.700 σιίτες αντάρτες έχουν σκοτωθεί μέσα σε πέντε μήνες στη μάχη για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας επαρχίας Μαρίμπ και της ομώνυμης πρωτεύουσάς της στη βόρεια Υεμένη, δήλωσαν χθες Πέμπτη δυο πηγές προσκείμενες στους Χούθι.
Οι περισσότεροι από τους μαχητές σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο, εξήγησαν οι δύο πηγές, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, που κατέχουν από το 2014 οι Χούθι.
Στην άλλη πλευρά, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα κάπου 1.250 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων που υπερασπίζονταν ζώνες γύρω από την πόλη της Μαρίμπ, πρωτεύουσας μιας επαρχίας με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο.
Οι Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, κατέλαβαν τη Σανάα το 2014, καθώς μαινόταν η εξαιρετικά αιματηρή εμφύλια σύρραξη. Έκτοτε, έχουν αποσπάσει από τα κυβερνητικά στρατεύματα πρακτικά όλο τον βορρά, με την εξαίρεση της Μαρίμπ. Τον Φεβρουάριο, εξαπέλυσαν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να την κυριεύσουν και τον Ιούνιο κλιμάκωσαν την επίθεσή τους, στέλνοντας χιλιάδες μαχητές τους στα μέτωπα.
Τις τελευταίες εβδομάδες η συμμαχία υπό τη διοίκηση του Ριάντ, που επενέβη στον πόλεμο στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, έχει πολλαπλασιάσει τα αεροπορικά πλήγματα γύρω από τη Μαρίμπ. Ανακοινώνει καθημερινά πως καταφέρνει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες απώλειες στους Χούθι. Κάπου 4.000 σιίτες αντάρτες έχουν σκοτωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, με βάση τις ανακοινώσεις της συμμαχίας, αριθμός πάντως που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Έπειτα από επτά χρόνια πολέμου η Υεμένη έχει βυθιστεί σε αυτήν που ο ΟΗΕ αποκαλεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας της αραβικής χερσονήσου εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν ξεριζωθεί, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής.
Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Πέμπτη “με τον πλέον σθεναρό τρόπο” την κατάληψη από τους Χούθι της αμερικανικής πρεσβείας στη Σανάα και απαίτησε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι υπάλληλοί της οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από τους σιίτες αντάρτες και τελούν ακόμη υπό κράτηση.
Με ανακοίνωσή τους, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ ζητούν “την άμεση αποχώρηση όλων των στοιχείων των Χούθι από την εγκατάσταση αυτή” και την “άμεση απελευθέρωση με ασφάλεια όλων όσοι βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση”. Η Σύμβαση της Βιένης απαγορεύει κάθε εισβολή σε διπλωματικές εγκαταστάσεις, οι οποίες “πρέπει να προστατεύονται”, προστίθεται στο κείμενο. Πριν από μία εβδομάδα, η Ουάσινγκτον ζήτησε την άμεση απελευθέρωση υεμενιτών υπαλλήλων της στην πρεσβεία.
Οι περισσότεροι είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την εισβολή. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σανάα παραμένει κλειστή από το 2015, όταν η Ουάσινγκτον μετέφερε το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στο Ριάντ, εξαιτίας της κλιμάκωσης του πολέμου στην Υεμένη.