18.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 12:50

Βουλή: Αναβλήθηκε για μια βδομάδα η απόφαση για αναστολή εκποιήσεων

Αναβολή της ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, για μια εβδομάδα αποφάσισε η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα, με 28 ψήφους υπέρ, 19 κατά και μία αποχή, αποφασίσθηκε η αναβολή της συζήτησης της πρότασης νόμου.

Κατά την έναρξη της συζήτησης της πρόταση νόμου, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ζήτησε να αναβληθεί η ψήφιση της πρόταση νόμου, καθώς αναμένονται εξελίξεις για το ζήτημα που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσουν επαφές και διαβουλεύσεις, ώστε να εξευρεθεί η λύση που δεν θα επηρεάζει ουτε τους ευάλωτους δανειολήπτες, ούτε και την εκταμίευση από το ταμείο  Ανάκαμψης.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ και του Κινήματος Οικολόγων τοποθετήθηκαν κατά της αναβολής της ψήφισης της πρότασης, ενώ εκπρόσωποι της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ υπέρ.

Υπενθυμίζεται ότι τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, έληξε στις 31 Οκτωβρίου και με τη νέα πρόταση ζητείται η περαιτέρω επέκτασή της μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου.

Με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΔΗΚΟ, προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς οι κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ., η επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750 χιλ. και τα αγροτεμάχια με εκτιμώμενη αξία μέχρι €100 χιλ.

Σημειώνεται ότι η Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, Αυγή Λαπαθιώτη, ενημέρωσε την προηγούμενη Δευτέρα την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία έθεσε κάτω από το μικροσκόπιο της την πρόταση για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων, πως η Κομισιόν συνέστησε την αποφυγή μέτρων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ζήτημα της αναστολής των εκποιήσεων τέθηκε ήδη, κατά τη συζήτηση των αποτελεσμάτων με την Επιτροπή, ενώ τόνισε πως, η θετική αξιολόγηση της Κύπρου για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ. από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ήταν προκαταρκτική και εκκρεμεί η τελική γνώμη, που αναμένεται να δοθεί στις 25 του μήνα.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ με χθεσινή ανακοίνωση της ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας κάτω των €350 χιλ., τακτική που ακολουθεί μέχρι και σήμερα, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων θα επιφέρει σημαντική αρνητική επίπτωση στις εργασίες της.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων αναμένεται σήμερα να δώσει κάποιες απαντήσεις στους βουλευτές που έχουν προσυπογράψει την πρόταση νόμου για τη νέα αναστολή των εκποιήσεων και ειδικότερα στο σκέλος της αποφυγής εκποιήσεων πρώτης κατοικίας μέχρι €350 χιλ. και για ζευγάρια με πενιχρά εισοδήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!